Puheenaihe

Helsingin asuntopomo junaili edullisen hitas-huoneiston sukulaiselleen – "Virastossa vallitsi pelon ilmapiiri"

ASUNTOKAUPPA Usea henkilö vahvistaa ATT:n päällikön järjestäneen asunnon lähisukulaiselleen.

Asuntopomon sukulaiselleen järjestämä hitas-asunto on näissä Etelä-Hermannin taloissa. Etelä-Hermanni sijaitsee itäisessä kantakaupungissa Kalasataman kulmilla.

Jukka Hämäläinen

Vuonna 2010 Helsingin Asuntotuotantotoimiston (ATT) edessä jonotettiin teltoin, makuupussein ja lepotuolein varustautuneina itäiseen kantakaupunkiin Hermanniin rakennettavan hitas-talon asuntoja.

Ensimmäiset olivat tulleet jonoon jo perjantaina, jopa Ruotsista asti. Asuntojen jako jonossa ja puhelinmyynnissä alkoi maanantaiaamuna kello 9.

Hitasten hinnat olivat tuolloin 2 700–2 800 euron tuntumassa neliöltä. Uudet asunnot maksoivat pääkaupunkiseudulla Tilastokeskuksen mukaan tuohon aikaan keskimäärin 3 900 euroa neliöltä eli ATT:n rakennuttamat asunnot olivat edullisia.

Se laitettiin hänen määräyksestään holdiin.”

Ennen asuntojen valmistumista vuonna 2012 yksi varauksista peruutettiin. ATT:tä johtava asuntotuotantopäällikkö Sisko Marjamaa totesi Helsingin Uutisten lähteiden mukaan asiasta kuultuaan, ettei asuntoa saa myydä kenellekään, vaikka hakijajonot oli tarkoitus käydä läpi normaalin käytännön mukaisesti.

– Se laitettiin hänen määräyksestään holdiin. Sitten Marjamaa vahvisti, että hänen lähisukulaisensa ostaa asunnon, yksi asiaa tuntevista lähteistä kertoo Helsingin Uutisille.

Jossain vaiheessa Helsingin Sanomat sai vihiä, että päällikön lähisukulainen on saanut asunnon ATT:n talosta. Lehden yhteydenotosta kerrottiin Marjamaalle.

– Myyjät ohjeistettiin kertomaan, että läheinen olisi ollut puhelinjonossa, vaikka hän ei missään vaiheessa ollut jonotuslistalla. Hänen nimeään ei löydy asiakirjoista, toinen lähteistä kertoo.

Ihmisiä loukkasi lähteiden mukaan se, että heidät pakotettiin valehtelemaan.

– Marjamaa oli viraston ylin johtaja, eikä henkilökunnalla ollut mitään mahdollisuuksia toimia vastoin hänen selvää määräystään. Virastossa vallitsi pelon ilmapiiri, eikä eriäviä näkemyksiä asioista sallittu, yksi lähde toteaa.

Vuonna 2012 valmistunut asunto on 48 neliön kokoinen. Runsaan 147 000 euron myyntihinnalla neliöhinnaksi tuli 3 075 euroa.

Hitas-asuntojen laskennallinen enimmäismyyntihinta on tällä hetkellä hieman yli 3 700 euroa neliöltä. Jos talo vapautetaan 30 vuoden päästä myyntirajoituksista, hinta määräytyy vapailla markkinoilla.

Helsingin Uutiset ei useista yhteydenotoista huolimatta onnistunut tavoittamaan Marjamaata kommentoimaan asiaa.

Kiusaamista ja syrjintää

  • ATT:n entistä päällikköä Sisko Marjamaata on epäilty työpaikkakiusaamisesta. Helsingin Uutiset on kertonut kiusaamisepäilyistä aiemmin, muun muassa tammikuussa.
  • Aluehallintovirastoon Marjamaasta tehty valvontapyyntö raukesi, koska kiusattuja ei nimetty.
  • Kaupungin selvitys vahvisti kiusaamisen, ja Marjamaa hyllytettiin tehtävistään vuodenvaihteessa. Hänen ilmoitettiin jäävän eläkkeelle kesällä 2018.
  • Toisessa tapauksessa ATT:n todettiin syrjineen välillisesti työnhakijaa uskonnon perusteella (HU 14.2).
  • ATT päätti ottaa töihin muslimitaustaisen insinöörin, mutta toive perjantaisesta rukoushetkestä omalla ajalla johti palkkaamisen peruuttamiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Virkamies pyörsi muslimin palkkaamisen – Tutkinta pian valmis: "Poikkeuksellinen juttu"14.2.2018 06.10
Alaisiaan kiusannut pomo siirretty syrjään Helsingin kaupungin virastosta31.1.2018 07.10
Nöyryyttäjä-pomolle annettu ansiomerkki oli viimeinen pisara – Helsingin kaupungin viraston kiusaamissotku jatkuu17.1.2018 06.25
Raivoava pomo aiheutti kiusaamisongelman Helsingin kaupungilla – Sinnemäki: Henkilö saa jatkaa tehtävässään29.5.2017 16.39
Erikoinen tilanne: Hitas-arvonnassa voittaneet eivät halunneetkaan asuntoja merenranta-alueilta29.9.2016 14.50

Kommentit (2)

Kommentit

Hienoa toimintaa!

Hienoa toimintaa! Tämähän ei toki yllätä, että virkamiehet, poliisit, tuomarit yms. syyllityy kaikenlaiseen nepotismiin ja korruptioon joka meillä hyväveli -järjestelmänä tunnetaan. Kyllä luotto on mennyt jo aikaa sitten, niin moni tapaus sen on todistanut

Eihän tämä mikään uutinen ole

Eihän tämä mikään uutinen ole. Tätä samaa agendaa on käytetty talvisodan jälkeen koko ajan. Kyllä kansa on sen tiennyt ja osa on käyttänyt suhteita hyväkseen. Poliittisen suuntautumisen ollessa "oikea" on siitä ollut apua kaikessa julkisen sektorin jaettavissa olevissa "hyödykkeissä". Samoin on liiketoiminnassakin. Puhutaan yhteisestä hyvästä. Mutta samalla yksityistetään kaikki. Soten kautta terveydenhoitokin. Luin lehdestä mainoksen, että yksityinen terveydenhoitoyritys ottaa vastaan potilaita vain virka-aikana. Se tarkoittanee, että muuna aikana julkisensektorin on hoidettava "asiakkaat" kuten nykyään sanotaan. Sehän ei voi toimia, kun julkisensektorin toiminta ajetaan alas. Ja sen tekevät hallitus ja eduskunnan enemmistö jotka omistavat osakkeita näissä yksityisissä yhtiöissä. Annetaanko tämän jatkua vai tehdäänkö muutos seuraavissa vaaleissa? Ja valitaan uudet henkilöt päättäjiksi? Saattaisi ajat parantua ainakin vaalikaudeksi. Ennen kuin verkostoituminen olisi taas ehjä ja peli jatkuisi taas samanlaisena kuin aikaisemminkin.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu