Puheenaihe

Taloustutkijat: Ulkomaisen työvoiman päästävä Suomeen ilman tarveharkintaa – "On vaikea ymmärtää, miksi pitäisi kohdella eri tavoin"

Selkeä enemmistö taloustieteilijöistä on sitä mieltä, että ulkomaisen työvoiman tarveharkinta tulisi poistaa.

Suurin osa kyselyyn vastanneista ekonomisteista on ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan poistamisen kannalla. Kuvituskuva.

Sirpa Repo

Ekonomistikone-sivusto julkaisi keskiviikkona ulkomaisen työvoiman tarveharkinnan poistamista käsittelevän tutkimustuloksen. Kyselyyn vastanneet taloustieteilijät ottivat kantaa siihen, tulisiko niin sanotusta tarveharkinnasta luopua.

Peräti 79 prosenttia kyselyyn vastanneista on EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tulevan työvoiman tarveharkinnan poistamisen kannalla.

Tämä tarkoittaa sitä, että ulkomailta tuleva työntekijä voisi saada oleskeluluvan Suomeen ennen kuin on selvitetty löytyykö vastaavalle paikalle työvoimaa kotimaasta, EU- tai Euroopan talousalueelta.

– On vaikea ymmärtää, minkä takia työntekijöitä pitäisi kohdella eri tavoin kansallisuuden perusteella. Ammattiliitoilla on varmasti tehokkaampiakin keinoja, joilla valvoa työehtojen noudattamista, tutkimusprofessori Tuomas Pekkarinen perustelee vastaustaan

– Se, että henkilölle on tarjottu uskottava työpaikka pitäisi riittää. Perustelut sille, ettei löydy vastaavaa työntekijää Suomesta jäävät useimmissa tapauksissa täysin tulkinnanvaraisiksi ja lisäävät byrokratiakustannuksia, Hankenin professori Tom Berglund muistuttaa.

Marraskuussa 2017 avattu Ekonomistikone.fi on riippumaton akateeminen asiantuntijapaneeli, jossa 50 suomalaisekonomistia ottaa kantaa talouden ajankohtaisiin kysymyksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (8)

Kommentit

Jos Suomesta löytyy osaava

Jos Suomesta löytyy osaava työntekijä, mutta ikää on ehkä jopa yli 40 vuotta, osaaminen on "tulkinnanvaraista"?

Työntejiötä,työntekijöitä...

Työntejiötä,työntekijöitä....niistä nyt on puhuttu 20v ja 90% tulijoista on jotain aivan muuta. Sitten tämä passivoiva sosiaaliturva,mikä on kuin lahja maailmalle,pks seudun hintataso,jonne kaikki haluaa,niin ei ihme,että töitä ei kannata tehdä. Aktiivimalli koskee vain suomalaisia,he eivät voi koko elämäänsä kiertää sitä suomenkielenkursseilla,mikä jo se pelkästään poistaa tämän kepin.

" – Se, että henkilölle on

" – Se, että henkilölle on tarjottu uskottava työpaikka pitäisi riittää ". Mitähän tuokin lause pitää sisällään ? Jos suomeenkin halutaan muuttaa pysyvästi, eli ei tilapäisesti tulla tänne turvapaikkastatuksen turvin elätettäväksi, suomalaiset yritykset pitää velvoittaa toimimaan avoimesti ja ilman mahdollisuutta veronkiertoon / ottamalla töiden suorittajiksi / tekijöiksi porukkaa, jolle ei todellisuudessa makseta työstä mitään, vaan annetaan vain jokin murju asuttavaksi ja makaronia hengen pitimiksi. Työvoimaa kyllä on kotimaan kansalaisistakin saatavilla, mutta halua heidän palkkaamisekseen ei löydy, vaikka kaikki yritysten kulut + työn teettämisestä aiheutuneet kulut saa vähennyksinä firmojen lopullisessa verotuksessa. Yritykset saavat myös EU- tukiaisia + monia muita " yritystoimintaa edistäviä / säilyttäviä " tukimuotoja, mutta mikään ei näytä riittävän ? Kohta kai mennään siihen, ettei työstä yritysten kikyn vuoksi voi vaatia rahallista korvausta lainkaan, vaan kansalaisten on opeteltava elämään täysin yritysjohtajien sanelun mukaan ? Terveellistä ravintoa jaetaan koulutuspohjan mukaan, päivähoitoon pääsevät vain sellaisten vanhempien lapset, joiden vanhemmat allekirjoittavat äänestävänsä määrättyjä henkilöitä maan johtoon? Tunnustan että hieman karrikoin, mutta uhkakuva ei ole kaukana, jos sama meno jatkuu...Jenkeissä ja venäjällä entiset ja nykyiset pressat hallitsevat ja omistavat kaikki some- kanavat ja myös energiatuotantolaitokset, vedenjakeluun liittyvät yritykset ja maa- alueet, asuntotuotannosta ja muusta puhumattakaan.

Saksalaiset yrittivät

Saksalaiset yrittivät todistettavasti aikoinaan vallata koko maailman sotilaallisesti ja kun kävi kuten kävi, maailman valtaamista ryhdyttiin toteuttamaan rahan ja omistussuhteiden voimin perustamalla EU. Pitkälle on päästykin, kun lähes koko eurooppa maksaa EU:lle tähtitieteellisiä summia. Nyt eurooppaan lappaa väkeä hyvän sosiaaliturvan toivossa ja suuri osa heistä pääseekin mm. pohjoismaiden luxuselätettäviksi. Etelä- ja keskieuroopan maiden rajoille perustetaan pakolaisleirejä kuten aikoinaan hitlerinkin toimesta, mutta nyt ei ( kai ? ) ihmisiä niistä kuskata suoraan kaasutettavaksi, vaan annetaan ajan kulua ja odotellaan, että eurooppalaisetkin tarpeeksi radikalisoituvat ja alkavat toteuttamaan hitleristisiä toimintatapoja, jotta saksa, italia ja muut mafiosomaat pääsevät päämääräänsä.

Nyt kun joku päättäjä

Nyt kun joku päättäjä kertoisi , jos uskaltaa, saako ulkomaalainen Suomeen töihin tulija , jos hänelle ei sitä työpaikkaa sitten löydykään, täällä välittömästi kaikki etuudet ,asunnon ja tuet kuten Suomen kansalainen ? Voiko hän jäädä Suomeen ja elää tuilla määräämättömän ajan vaikka ei työllistyisi ? Ulkomaalaiset Suomessa asuvat tarjoaa maanmiehilleen ystävilleen,tuttavilleen ja suvulleen uskottavan työpaikan vaikka sitä ei todellisuudessa olisikaan. Tuleeko tuosta taas uusi elätettävien joukko suomalaiselle veronmaksajalle ?

Soili Nurminen

On se nyt kumma, jos _koko_

On se nyt kumma, jos _koko_ EU:n alueelta ei löydy suomalaisfirmoille työntekijöitä . Siis väkeä ilman tarveharkintaa :-). Korkeamman teknologian firmoille USA on kuitenkin mielenkiintoinen rekrytointikohde. Mutta tämän lisäksi, mitä ei EU:n alueelta löydy ? EU:n itäreunalta löytyy halpatyövoimaakin.

Jokapäivähän siitä rajan yli

Jokapäivähän siitä rajan yli lompsii jengii muka töihin.otetaan ruotsista mallia katos,nyt kun on skeidat housussa,niin miettii,että mitä tehdään

Tarvitsen 2 euron

Tarvitsen 2 euron tuntipalkalla työntekijöitä niin kannatan rajoitusten poistoa ja Kela korvaa heidän menetetyt ansiot toimentulo ja vuokra tukilla.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu