Puheenaihe

Merivoimille uusi 162 miljoonan euron ohjusjärjestelmä – "Kehittynyt kaikilla suorituskykyalueilla"

Puolustusministeri Jussi Niinistö valtuutti perjantaina Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen tekemään sopimuksen uudesta ohjusjärjestelmästä. Kuvituskuva.

Teemu Vestovuo

Suomen merivoimat saa uuden pintatorjuntaohjusjärjestelmän.

Kilpailutuksen tuloksena hankittava israelilainen Gabriel-ohjusjärjestelmä korvaa nykyisen Meritorjuntaohjus 85M-järjestelmän, joka tulee elinkaarensa päähän 2020-luvulla.

Uudet ohjukset asennetaan Hamina- ja Laivue 2020 -luokan aluksille ja ajoneuvoalustoille. Järjestelmän elinkaaren odotetaan ulottuvan 2050-luvulle.

Merivoimienmukaan uudella järjestelmällä luodaan vastustajalle pidäke ja uhka sekä Suomelle kyky vastata modernin ja kehittyvän taistelukentin uhkiin myös tulevaisuudessa.

– Yleisesti voidaan todeta, että ohjus on kehittynyt kaikilla tyypillisillä meri- ja pintatorjuntaohjuksessa olevilla suorituskykyalueilla, kuten esimerkiksi kantama, reittilento, maaliinhakeutuminen ja maalin valinta, Merivoimien suunnittelupäällikkö, kommodori Veli-Petteri Valkamo kertoo.

– Yksityiskohtaisemmat suorituskykyyn liittyvät tiedot eivät ole julkisia.

Hankinnan arvo on 162 miljoonaa euroa. Se kattaa laukaisuyksiköt, pintatorjuntaohjukset, simulaattorit ja testilaitteet, varaosia ja koulutusta. Kalusto toimitetaan vuosien 2019–2025 aikana.

– Pintatorjuntaohjus on tärkeä osa puolustusvoimien suorituskykyä, minkä vuoksi järjestelmän ylläpitokyky luodaan Suomeen. Hankinnassa varmistetaan huoltovarmuuden turvaaminen koko elinjakson ajalle. Arvion mukaan hankinnan työllistävä vaikutus Suomessa on noin 179 henkilötyövuotta ajalla 2022–2050, merivoimat tiedottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (4)

Kommentit

Israelista vaan ei pitäisi

Israelista vaan ei pitäisi ostaa mutteriakaan, eikä sinne pitäisi viedä prikkaakaan. Sääntöjen pitää koskea kaikkia yhdenvertaisesti, muuten niillä ei ole mitään merkitystä.

Vain vasemmistoliitosta

Vain vasemmistoliitosta löytyy vastaavaa asiantuntemuutta. Nyt ei osteta itsemurhavälineitä vaan toimivia aseita

Onko se asiantuntemuutta, jos

Onko se asiantuntemuutta, jos YK:n peruskirjaa tulkitaan yhdenvertaisesti kaikille valtioille? Minun mielestäni asiantuntemattomuutta on se, että kaikki säännöt rikotaan järjestelmällisesti. Edellisen kerran tätä asiantuntemuutta ilmeni laajassa mitassa Suomessa vuonna 1939, kun ei tuomittu Cajanderia ja Kalliota vallankaappauksesta ja Erkkoa maanpetoksesta. Sen asiantuntemattomuuden seuraukset ovat kyllä selvillä, samaa touhua jatkettiin välirauhan aikana, minkä seurauksena Suomesta tuli paaria länsimaiden keskuudessa yli 30 vuodeksi. Asiat eivät aina ole ihan sitä miltä ne näyttävät, kuten Simo Salminen sanoi aikoinaan, "Taitais olla parempi vähä ajatella enste!"

Entä mites sitten vastaavasti

Entä mites sitten vastaavasti Kiinan yms. kohdalla pitäisi toimia? Elämä on.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu