Vaalikoneemme on nyt avattu!

Puheenaihe

Ruotsalaiset pesevät suomalaiset vauraudessakin – ”Suomessa säästämisaste kääntyi negatiiviseksi 2016”

Tärkeä osa vaurastumista on hyvä käsitys omasta taloudellisesta tilanteesta. Suomalaisista noin 30 prosenttia kertoo seuraavansa osakkeiden ja asunnon arvon kehitystä. Noin kolmannes kertoo, että ei seuraa omaisuutensa arvon kehitystä ja 30 prosenttia kertoo, että heillä ei ole arvo-omaisuutta.

Arkisto Riitta Ketola

Suurin osa suomalaisista ei usko voivansa vaurastua, selviää Danske Bankin Taloudellinen mielenrauha -tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan vajaat 12 prosenttia pitää vaurastumistaan suuressa määrin mahdollisena. Ei lainkaan tai pienissä määrin vaurastumiseensa uskoo 49 prosenttia.

– Pohjoismaisittain tarkasteltuna olemme vain hieman pessimistisempiä vaurastumismahdollisuuksiemme suhteen kuin pohjoismaalaiset keskimäärin. Suomalaisten pessimismi heijastuu kuitenkin myös varallisuuden kehitykseen, toteaa Danske Bankin Suomen Varallisuudenhoidon johtaja Kimmo Laaksonen tiedotteessa.

– Tilastokeskuksen vastikään julkaistu varallisuustutkimus osoittaa, että suomalaisten nettovarallisuus vuonna 2016 oli jonkin verran laskenut verrattuna edelliseen tutkimusvuoteen 2013.

Vain kolme prosenttia suomalaisista kokee olevansa vauraita. Osuus on suurin yli 65-vuotiaiden keskuudessa, joista kuusi prosenttia pitää itseään vauraana. Kun verrataan naapurimaahan, seitsemän prosenttia ruotsalaisista kokee olevansa vauraita.

– Ruotsissa säästämisaste on Euroopan korkein, kun taas Suomessa se kääntyi negatiiviseksi vuonna 2016. Lisäksi ruotsalaisilla on pitkä historia sijoittajina. Muun muassa eläkejärjestelmä ja verotukselliset kannustimet ovat tehneet sijoittamisesta Ruotsissa koko kansan huvia, Laaksonen kertoo.

Vauraus merkitsee 63 prosentille suomalaisista vapautta henkilökohtaisista talousmurheista. 57 prosenttia suomalaisista ajattelee, että vauraus tarkoittaa taloudellista riippumattomuutta. Vain 18 prosentille vauraus tarkoittaa suuria säästöjä.

Vaurastuminen on usein pitkä projekti, jossa korostuu kyky säästää pitkän aikaa ja sijoittaa ylijäävä raha tuottaviin kohteisiin. Suomalaiset ovat sijoittajina varovaisia: vain 36 prosenttia kertoo sijoittavansa osakkeisiin tai muihin arvopapereihin. Yleisimmät syyt olla sijoittamatta ovat ylimääräisen rahan puute ja se, että omat taidot koetaan puutteellisiksi.

– Sijoittamiseen liittyy valtavasti myyttejä, joilla ei ole välttämättä mitään totuuspohjaa. Jo kympillä kuussa pääsee sijoittamisessa alkuun eikä se siitä eteenpäinkään ole rakettitiedettä. Olennaista on, että oma tavoite on selvillä, milloin siihen haluaa päästä ja laatia itse tai asiantuntijan kanssa suunnitelma tavoitteiden saavuttamiseksi. Sen jälkeen on tärkeintä lähteä toteuttamaan suunnitelmaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Viisi Tähteä: Joka viides kotimainen olut kärsii maun pilaavasta bakteerista – "Suurin osa panimoista säästää aivan väärässä paikassa"3.7.2018 20.15
Yllättääkö? Näin paljon suomalainen säästää joka vuosi11.6.2018 05.55
Välittäjät arvioivat, että Juhani saa kolmiostaan 256 000– 329 000 euroa – mies myy itse ja aikoo säästää 15 000 euroa24.5.2018 06.30
Yksi puhelu toi lähes 300 euron säästön autovakuutukseen2.3.2018 07.15

Kommentit (2)

Kommentit

Hieno uutinen jo joka

Hieno uutinen jo joka kuudennen pelkästään lomaillessa maassanne lainarahalla... :-) - hyvä meininki, Rahan ollessa eniten elämässä ristiriitoja aiheuttava asia lähes asiassa kuin asiassa mitä ei pitäisi olla olemassakaan.

Edelleen,se verotus...jos

Edelleen,se verotus...jos ostat sen auton ja ruotsalaisella jää 10te enemmän lompakkoon rahaa samasta vekottimesta,niin kai se sen jälkeen tuntee itsensä vauraaksi.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu