Puheenaihe

Vain neljän päivän perehdytys avaa nyt pääsyn lastenhoitajaksi pk-seudulla – rikostausta tutkitaan vasta 3 kuukauden työsuhteessa

Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen

Varhaiskasvatuksen työvoimapula pahenee.

Pääkaupunkiseudulla päiväkoteihin työntekijöitä välittävä Seure rekrytoi nyt epäpäteviä lastenhoitajia ja avustajia pääkaupunkiseudun päiväkoteihin neljän päivän pikaperehdytyksellä.

Alan koulutusta tai työkokemusta ei vaadita. Seure puhuu rekrytekstissään motivoituneista ja varhaiskasvatusalasta kiinnostuneista hakijoista, mutta periaatteessa kurssille voi hakea lähes kuka tahansa. Valinta työntekijäksi tehdään alkuhaastattelun ja koko perehdytysjakson perusteella.

Seuren ilmoituksen mukaan epäpätevälle lastenhoitajalle maksetaan peruspalkkaa 12 euroa tunnilta. Päälle tulevat mahdolliset lisät.

Seure välittää työntekijöitä Helsingin, Espoon ja Vantaan päiväkoteihin.

Superin kehitysjohtaja Jussi Salo on tyrmistynyt Seuren rekrytoinnista.

– Ei neljässä päivässä pysty oppimaan vastuullista työtä, tyrmää Jussi Salo.

Salon mukaan varhaiskasvatuksen työvoimapula on pitkän kehityksen tulos ja 1.9.2018 voimaan astuva uusi varhaiskasvatuslaki ei tilannetta korjaa.

Varhaiskasvatuksen taso on uhattuna."

– Kun olemme tehneet jäsentutkimuksia, koskee kentältä tuleva hätähuuto etenkin suuria ryhmäkokoja. Kun ryhmäkoot ovat suuria ja palkka pieni, ei ole ihme, että työntekijöistä on yhä enemmän pulaa. Varhaiskasvatuksen taso on uhattuna, kertoo Salo.

Seuren palvelutuotantojohtaja Jenni Heinonen korostaa, että neljän päivän perehdytykset eivät ole koulutusta.

– Tämä on perehdyttämistä päiväkotityöhön. Neljän päivän perehdytys sisältää yhden teoriapäivän, kaksi harjoittelupäivää päiväkodissa ja palautepäivän. Perehdytys järjestetään yhteistyössä päiväkodin kanssa. Jos hakija todetaan sopivaksi työhön, hän voi aloittaa joko avustajana tai lastenhoitajana, kertoo Heinonen.

Heinonen ei niele Superin arvostelua.

– Mekin olemme huolissamme siitä, että koulutettua henkilökuntaa ei ole riittävästi ja pyrimme nyt helpottamaan henkilökuntapulaa päiväkotien kanssa.

Oma lukunsa on päiväkoteihin keikkatyöhön hakevien taustojen tutkiminen.

Rikosrekisteriotteen Seure voi pyytää vasta kun ihminen on ollut töissä kolme kuukautta tai solmii yli kolmen kuukauden työsuhteen.

Tämä aikaraja koskee niin päteviä kuin epäpäteviäkin hoitajia.

– Meidän mielestämme olisi hyvä jos sen voisi pyytää aikaisemminkin, mutta sitä ei laki salli, kertoo Heinonen.

Lastenhoitajista on pk-seudulla nyt huutava pula, sillä alhaiset palkat eivät houkuta.

Samaan aikaan päiväkoteihin on tulossa yksistään Helsingissä noin 1 200 uutta hoitopaikkaa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Katja Tuomi sai 2 500 euron kertakorvauksen – Yle: Kunnissa paljastui jopa 20 miljoonan euron alipalkkaus21.8.2018 09.11
Näin Helsinki kasvaa: Pelkästään tänä vuonna 1 200 uutta päivähoitopaikkaa28.8.2018 10.40

Kommentit (13)

Kommentit

Siirtolaisille vihdoin kanava

Siirtolaisille vihdoin kanava työelämään.

Karjalan evakoille? Ruotsiin

Karjalan evakoille? Ruotsiin 70-luvulla menneille? Ai, tarkoitat heitä, jotka muuttavat Suomeen? Ei ole "vihdoin kanava". Hoitoalalla ylipäätään, mutta varsinkin päiväkodeissa työskentelee erittäin suuri joukko maahanmuuttajia. Lähinnä Virosta ja Venäjältä tulleita. Lastenhoitajan koulutus heidän lähtömaassaan riittää vallan mainiosti täälläkin työn saantiin.

Juurikin näitä viimeisissä

Juurikin näitä viimeisissä aalloissa saapuneita, Suomen laman selättäjiä, tarkoitin.

kirosana

kirosana

Ankimummo

Toiset käy vähän pidemmällä

Toiset käy vähän pidemmällä perehdytyskurssilla ja vaikka vuosia töissä,niin sama palkka?!?

Kyseessä ei ole mikään

Kyseessä ei ole mikään "perehdytyskurssi", vaan lähihoitajan koulutus, osaamisalana lapset ja nuoret. Hölmöläisten puuhaa. Vain yliopistollisen koulutuksen saaneet henkilöt ovat eduskuntamme mukaan sopivia päiväkoteihin töihin (mutta hoito- ja kasvatustyö piltti-ikäisten kanssa ei kiinnosta). Koulutuksen saaneet lähihoitajat pakenevat muihin töihin, koska heidät halutaan nyt ulos päiväkodeista. Sosionomin nimikkeellä sitten töissä on ihmisiä, joita lapset ei voisi vähempää kiinnostaa, mutta muuta työtä ei ole tarjolla. Piiri pieni pyörii, mutta päiväkodissa ei voi hyvin kukaan. Ei lapset, ei aikuiset.

Pedofiilien porsasnreikä

Pedofiilien porsasnreikä

Eikö nämä vanhanaikaiset ja

Eikö nämä vanhanaikaiset ja turhat pätevyys- ja koulutusvaatimukset eri ammatteihin voisi poistaa norminpurkutalkoiden nimissä kokonaan? Turhaanhan ne vain viivyttävät halpatyövoiman työllistymistä ja orjaluokan kehittymistä yhteiskuntaamme. Kokoomus, anyone?

Samaan aikaan meille

Samaan aikaan meille tavallisille yrittäjille ja veronmaksajille tuputetaan pakollisena vaikka mitä korttia ja lippua, osaamisen ja turvallisuuden nimissä toki. Ei suinkaan rahastuksen takia.

Kuka päättäjistä haastetaan

Kuka päättäjistä haastetaan oikeuteen kun lapsia on raiskailtu....?

"Raiskailtu". Vähän niinkuin

"Raiskailtu". Vähän niinkuin "ammuskeltu"? Oli päiväkodissa sijaisena kuka hyvänsä, niin siellä on läsnä suuri joukko muita aikuisia ja lapsia. Siellä ei raiskailla ketään.

Ei varmaan ´raiskaillakaan`,

Ei varmaan ´raiskaillakaan`, mutta välttämättä paikalla ei ole suuri joukko muita aikuisia. Epäasiallinen kohtelu voi kyllä lisääntyä, kun työhön sopimatonta väkeä rupeaa hoitamaan pikkulapsia. Samoin on käynyt jo vanhustenhoidossa. Sen lisäksi, että vanhuksia hoitaa joukko heistä välittäviä ihmisiä, niin joukossa on myös uutta väkeä, töykeästi kohtelevia ja töykeästi puhuvia ihmisiä. Työvoimapula avaa kyllä portin niille ihmisille, joiden olisi parempi olla muualla töissä.

Julma totuushan on se, että

Julma totuushan on se, että päivän sijaisia otetaan vain siksi, että henkilöstömitoitus täyttyisi. Alle 3v saa olla korkeintaan 4 lasta / 1 kasvattaja. Yli 3v saa olla korkeintaan 7 lasta / 1 kasvattaja. Sitten on runsaasti erityislapsia, jotka vievät esim 2 paikkaa / yksi lapsi. Sijainen harvemmin osaa tai haluaa osallistua toimintaan mitenkään, mutta vakituinen sitten "hoitaa" kaksinkertaisen lapsimäärän. Jos ei aikuisia ole riittävästi, on päiväkodista lähetettävä lapsia kotiin, tai suljettava päiväkoti.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu