Puheenaihe

Pääministeri Sipilä haluaa laskea äänestysikärajan 16 vuoteen

Keskusta haluaa pääministeri Juha Sipilän johdolla laskea äänestysikärajan 16 vuoteen.

Päivi Tuovinen / Arkisto

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mielestä Suomessa tulisi laskea äänestysikäraja 16 vuoteen. Keskustan esityksen mukaan ikärajan laskun tulisi koskea niin maakunta- ja kuntavaaleja kuin valtiollisia vaaleja, se tulisi toteuttaa vuoteen 2023 mennessä. Sen sijaan vaalikelpoisuuden ikärajan säilyisi 18 vuodessa.

– Äänestysikärajan laskeminen vaaleissa pitää nähdä ratkaisuna nuorten yhteiskunnalliseen kasvatukseen. Oikeus vaikuttaa itseään lähellä oleviin, paikallisiin asioihin, on mitä parhain tapa edistää eheää yhteiskuntaa, jossa kaikki kokevat olevansa mukana nuoresta saakka. Nuori polvi on taatusti tähän valmis, Sipilä sanoo keskustan verkkosivuilla julkaistussa tiedotteessa.

Lisäksi puolue linjaa, että kansalaisaloitteen allekirjoittamisen ikäraja pitäisi laskea 16 vuoteen. Linjauksen mukaan kunnanhallitusten ja maakuntahallitusten kokoonpanoon tulisi soveltaa ikäkiintiötä, jonka mukaan viisi prosenttia toimielimen päätöksentekijöistä pitäisi olla alle 30-vuotiaita.

Lisäksi nuorten osallisuutta voitaisiin tukea sillä, että jokaisessa kunnassa on kunnanhallituksen asettama nuorisovaltuusto, jolle taataan riittävät toimintaresurssit.

Keskustan puoluehallitus hyväksyi torstaina uuden demokratia- ja osallisuuslinjauksensa, jossa yhtenä asiana on nuorten roolin vahvistaminen päätöksenteossa.

Pitääkö äänestysikäraja laskea 16 vuoteen?

Ei
69% (37 ääntä)
Kyllä
31% (17 ääntä)
Ääniä yhteensä: 54

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Parisuhde lisää äänestysintoa – lasten määrällä tai iällä ei ole kuitenkaan vaikutusta äänestysaktiivisuuteen3.4.2018 15.51
Äänestysprosentti laski presidentinvaaleissa – nyt vain 69,9 prosenttia28.1.2018 21.37

Kommentit (6)

Kommentit

Se on kai huomannut että

Se on kai huomannut että aikuisia ei voi enään kusettaa

Sipilä haluaa lisää Aku Ankka

Sipilä haluaa lisää Aku Ankka -ääniä. Lapsi on lapsi. Aivot kehittyvät ihmisellä aina 25- vuotiaaksi asti. Sipilä voisi kysellä asiantuntijoilta apua (esim. psykologit, psykiatrit mm.) milloin ihmisen järki on tarpeeksi kypsä äänestämään. Jos haluaa "tikkukaramelleja jakamalla", kivoja hippoja järjestämällä (ilman asiasisältöä) tai pönkittämällä alaikäisen egoa ääniä, sen kyllä tietää millaisia ääniä tulee ja nämä kyseenalaiset keinot hankkia ääniä olisi kiellettävä. Kyllä alle päiväkoti-ikäiseltäkin saa haluttaessa mielipiteen ketä pitäisi äänestää- vastaus tulee mm. miten ehdokkaan pukeutuminen miellyttää lasta, joku tuttu on suositellut/käskenyt äänestämään ko. hlöä. tms. asiaan liittymättömästä syystä.... Give me strenght.

Näin on näreet

Näin on näreet.KetkuretkuKepulainen pelkää,että ei ketkulit saa tarpeeksi ääniä,niin lasketaan ikärajaa.Miksi ei samantien 12 vuoteen.

Joo,Sipilä puhuu omaan ja

Joo,Sipilä puhuu omaan ja Kepun pussiin.Mannerheim muistelmissaan pahoitteli 100 vuotta sitten että äänivaltaisuus ja äänikelpoisuusikä oli laskettu 24:stä 21een vuoteen.Hänen mielestä ikärajaa olisi palautettava 24:een."Kuinka voidaan vaatia,että nuorukaiset,jotka tuskin ovat ehtineet aloittaa painiskelunsa elämän kanssa kykenisivät ymmärtämään kansakunnan usein monimutkaisia elinkysymyksiä ja ottamaan niihin kantaa?Eduskunnan jäsenen vähimmäisiän alhaisuuteen liittyy muitakin epäkohtia,mm. se,että nuorilla miehillä on puoluekoneiston ansiosta mahdollisuus kiivetä korkeihin hallinnollisiin asemiin heidän tarvitsematta hankkia välttämättömiä ammattitietoja tai kehittää luonnettaan elämän koulussa." 16-vuotiaan päässä ei liiku muuta kuin mopo,some ja rapmusiikki.18-vuotias on jo kehittyneempi,hänen ensiaskeleet "työelämään" alkavat Kela-luukulla;miten maksimoida yhteiskuntatuet?Kansakunnan elinkysymykset ovat nyt 10 kertaa monimutkaisemmat kuin 100 vuotta sitten ja nuoriso taas 10 kertaa poispilatuimpi ja välinpitämättömpi.He kai äänestäisivät Antti Tuiskua,Robinia ym eduskuntaa.

Äänestämään pääsyvaatimuksena

Äänestämään pääsyvaatimuksena olisi,että itse pitäisi osata keittää perunat ja kuoriakkin ne.

Juuri näin. 18-vuotiaskin on

Juuri näin. 18-vuotiaskin on täysi-ikäinen muttei yleensä vielä aikuinen.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu