Puheenaihe

IS: Koulun kuntotestin jälkeen kuolleella espoolaispojalla oli synnynnäinen sairaus

Kuvituskuva.

Arkisto/ Johanna Erjonsalo

Syyskuussa espoolaisessa Tiistilän koulussa liikuntatunnilla sairauskohtauksen saaneen ja seuraavana päivänä kuolleella pojalla oli harvinainen synnynnäinen sairaus.

13-vuotiaan pojan perhe kertoi traagisen tapahtuman taustoista Ilta-Sanomille.

Yläkoululaiset olivat suorittaneet Move -testin kestävyyssukkulajuoksua, jolla mitataan kestävyyttä ja liikkumistaitoja. Juoksua kutsutaan myös piip-testiksi.

Äidin kertoman mukaan poika oli osallistunut piip-testiin, mutta muutaman minuutin juoksemisen jälkeen hänelle oli tullut huono olo ja hän oli mennyt vessaan oksentamaan.

Paikalle hälytettiin ambulanssi, joka vei tajuttoman, sairauskohtauksen saaneen pojan sairaalaan. Sydämeen oli tullut hapenpuute, ja poika kuoli sairaalassa seuraavana päivänä.

Tapauksen jälkeen Espoon opetustoimi keskeytti Move -testit toistaiseksi.

Pojan isä ja velipuoli sanovat, että Move-mittaus laukaisi kuolemaan johtaneen reaktion, mutta taustalla oli harvinainen synnynnäinen sairaus.

Ilta-Sanomien näkemistä dokumenteista selviää, että poika oli useiden vuosien ajan käynyt vähän väliä sairaalassa pyörtyilyn ja oksentamisen vuoksi. Edellisen kerran hänet oli kuljetettu ambulanssilla sairaalaan kesäkuun puolivälissä. Poika oli pyörtynyt muutaman kerran myös koulussa.

Vaikka poika kävi sairaalassa useita kertoja samankaltaisten oireiden vuoksi, mitään poikkeavaa ei koskaan löydetty. Perhe ihmettelee, miten on mahdollista, että sairautta ei aikaisemmin osattu diagnosoida.

– Miten voi olla mahdollista, että alan ammattilaiset eivät ole tajunneet, mistä siinä on ollut kyse? Diagnoosi saatiin vasta, kun hän saapui sairaalaan viimeisen kerran. Sydänspesialisti äkkäsi sen nopeasti, velipuoli kertoo IS:lle.

Diagnoosi tuli kuitenkin liian myöhään. Pojan kuolinsyyksi kirjattiin sepelsuonien synnynnäinen epämuodostuma.

Velipuoli on sitä mieltä, että jos poika ei olisi osallistunut piip-testiin, hänelle ei ehkä olisi käynyt tällä tavoin.

– Toisaalta kyseessä oli harvinainen sairaus, jota kukaan ei voinut tietää. Tästä herää kuitenkin se ajatus, että jos jollain muulla on sama sairaus, hänelle saattaa käydä samalla tavalla, velipuoli sanoo.

Myös äiti on huolissaan siitä, että jollekin muulle voi käydä samalla tavalla.

– On tosi iso ongelma, jos jollain on tuollainen piilevä sairaus, josta lääkärit eivät tiedä. Sellainen voi olla kenen tahansa lapsella. En halua, että näin käy kenellekään, äiti sanoo.

– Minulla on häntä hirveä ikävä, hän sanoo.

Poika haudattiin 19. syyskuuta Espoon Kellonummen hautausmaalle. Hautajaisissa oli paikalla runsaasti sukulaisia ja koulukavereita, IS kertoo. Myös Tiistilän koulussa järjestettiin hiljainen hetki ja muistotilaisuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Koulupojan kuolema Espoossa: Move-testin ohjeistus saattaa nyt muuttua – "Päällimmäinen tunne on suru"17.9.2018 17.00
Koulupojan traaginen kuolema: Kohuttu juoksutesti ollut käytössä 20 vuotta – "Turvallisempi kuin Cooper-testi"17.9.2018 11.02
Koulupojan kuolema Espoossa – kaupunki keskeyttää kohutut Move-testaukset toistaiseksi17.9.2018 11.42

Kommentit (1)

Kommentit

Aikaisemmat lekurikäynnit

Aikaisemmat lekurikäynnit ollut varmaan:juo vettä ja syö suolaa....uloooos

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu