Puheenaihe

Liikennekaaos saa jo yritykset harkitsemaan muuttoa – "Helsingissä on jatkuvasti työmaita, joilla ei tapahdu mitään päiviin"

RAKENTAMINEN Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja toivoo kaupunkiin 24/7-työmaita ja muistuttaa, ettei Helsingillä ole varaa menettää yrityksiä naapurikaupunkeihin.

– Olemme laittaneet postia kaupungille työmaiden tehokkaammasta suunnittelusta. Helsingissä pitäisi rakentaa kuin Euroopassa, 24/7, toteaa Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen Aleksanterinkadun ja Unioninkadun kulmassa.

Sanna Jompero

Helsingin lukuisiin ja jatkuviin työmaihin kyllästyneet yrittäjät ovat alkaneet harkita jopa muuttoa naapurikaupunkeihin.

Helsingin Yrittäjien puheenjohtajan Mari Laaksosen mukaan aihe puhuttanut yrittäjien keskuudessa.

– Ymmärrämme, että kaupunki on vanha ja sen katuja täytyy remontoida. Mutta Helsingissä on jatkuvasti työmaita, joilla ei tapahdu mitään moneen päivään.

Laaksonen toivoo, että työmaat valmistuisivat nopeammin ja ehdottaa ”24/7-työmaita” eli että töitä tehtäisiin kellon ympäri.

– Näin tehdään jo Euroopassa. Samaan pitäisi pyrkiä Helsingissä.

Työmailla voitaisiin yöaikaan tehdä Laaksosen mukaan vähemmän melua aiheuttavia töitä.

Siivouspalveluita myyvän CleanMarin toimitusjohtajana Laaksonen tarkistaa viikoittain kaupungin sivuilta meneillään olevat työmaat ja suunnittelee työntekijöiden reitit sen mukaan, jotta pahimmilta ruuhkilta vältyttäisiin.

– Aika on rahaa. Esimerkiksi Mechelininkatua vältämme tällä hetkellä viimeiseen asti. Se on aivan järkyttävä.

Mechelininkadun kaksivuotinen remontti valmistunee ensi vuoden alussa.

Yksi Helsingin keskustan työmaasumpuista on tällä hetkellä Aleksanterinkadun ja Unioninkadun risteyksessä oleva raidetyömaa, joka on sulkenut osan Aleksista ja kaventanut Unioninkadun yksikaistaiseksi.

– Espoo ja Vantaa taputtaa käsiään, jos yritykset lähtevät Helsingistä. Helsingillä ei ole varaa menettää yrityksiä, jos liikennesuunnittelu ei toimi, sanoo Laaksonen ja viittaa samalla Helsingin yhä kasvaviin liikenneruuhkiin.

Yrittäjät ovat kirjelmöineet työmaista kaupunkia ja päättäjiä, mutta kokevat, ettei palautteella ole ollut mainittavaa vaikutusta.

– Kyllä he kuuntelevat, mutta mitä vaikutusta sillä sitten on, on eri asia, Laaksonen sanoo.

Kaupungin rakennuttamispalvelu-yksikön päällikön Erkki Nurmen mukaan Helsingissä on nyt poikkeuksellisen paljon työmaita ja tulee ainakin seuraavat kymmenen vuotta myös olemaan.

– Vauhti on aika kova tällä hetkellä. Kun vanha valmistuu, uusia käynnistetään.

Syy työmaiden kiihtyvään tahtiin on muun muassa vanhojen vesi- ja viemärijohtojen uusiminen, kaukolämpötyöt sekä paremmat liikennejärjestelyt.

Ilta- ja yötöitäkin tehdään jo nyt, mutta ympäristölainsäädäntö asettaa työmaille rajoituksia. Helsingissä on tällä hetkellä käynnissä useita kymmeniä työmaita, joista jokaisesta on Nurmen mukaan tullut ilta- tai nukkuma-aikaan tehtävistä töistä valituksia.

– Palaute asukkailta on varsin kitkerää.

Keskustelu työmaiden nopeuttamisesta on Helsingissä Nurmen mukaan "ikuisuuspuheenaihe". Kaupunki pohtii parhaillaan koko urakkaprosessinsa uudistamista. Huomiota kiinnitettäisiin nykyistä enemmän jo etukäteen urakan kaikkiin vaiheisiin, kuten pohjatutkimuksiin ja työnaikaiseen suunnitteluun.

– Näin häiriötekijät saataisiin mahdollisimman pieniksi. Se vaikuttaa varmasti myös urakan valmistumisaikatauluun.

Suuria työmaita on seuraavaksi alkamassa ainakin Hämeentiellä, Mannerheimintiellä ja Runeberginkadulla.

Myös liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö Reetta Putkosen mukaan asia on kaupungilla tiedostettu.

– Pyrimme luomaa uusia toimintatapoja, kuinka hinnan lisäksi urakan toteutustapa vaikuttaisi urakoitsijan valintaan. Se voisi olla yksi keino, jolla urakoita voitaisiin nopeuttaa.

Työmaiden urakoiden kestäminen kuukausia selittyy myös sillä, että kaupunginhallitus teki vuonna 2006 päätöksen, että saman sopimuksen piiriin pitäisi kuulua kaikki työlistalla olevat korjaukset.

– Silloin ei käy niin, että katu avataan taas neljän kuukauden kuluttua uudestaan, Putkonen jatkaa.

Aleksanterinkadun lisäksi katutyöt sotkevat liikennettä erityisesti Töölössä Tukholmankadulla ja Mechelininkadulla. Töitä tehdään myös muun muassa Tehtaankadulla. Kohta katutöiden vuoro on Eteläesplanadilla ja Aleksanterinkadun itäpäässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Liikennettä ruuhkauttava tietyömaa myöhässä kuukausia – "Tämä on maanrakentamisen arkea Helsingin keskustassa"29.8.2018 19.15
Myös ambulanssit jumittavat tietyömaiden takia – "Ei siinä auta kuin jonotella, koska autot eivät pysty väistämään"29.8.2018 19.35
Liikennekaaos uhkaa levitä Helsingissä, Hämeentien bussikatua lykättävä – poliitikot varoittavat Hesarissa12.9.2018 10.14
Lauttasaaren sillasta julkaistiin taas uusi suunnitelma – Liikennevalojen ajoituksella suurempi merkitys kuin kaistojen määrällä8.10.2018 13.36

Kommentit (7)

Kommentit

Ihan selvästi Helsingillä

Ihan selvästi Helsingillä (siis betonivihreillä ja fillarikommareilla, joilla on suhteettoman paljon valtaa) on varaa ja ilmeinen toive menettää yritykset naapurikuntiin. Muuttakaa pois vaan kaikki, joiden ei ole aivan välttämätöntä toimia Helsingissä. Kehä 3:n varrella on paljon tilaa... Eiköhän järki ala löytyä Helsinkiin, kun palvelut häipyvät, samoin yhteisöverotulot. Sitä saa mitä tilaa, liikenteen tahallinen haittaaminenhan on jatkunut jo useamman vuosikymmenen ja nyt se alkaa kantaa hedelmää.

Tämä on se vihreiden unelma,

Tämä on se vihreiden unelma, ei autoja - ei yrityksiä.

Toki, eihän nyt töissä

Toki, eihän nyt töissä kenenkään pidä käydä. Voi luoda rauhassa ja kyllä yhteiskunnan pitää pitää huolta, raha tulee taikaseinästä ja ruuat kaupasta.

Ymmärrän hyvin keskustan

Ymmärrän hyvin keskustan yrittäjien huolen. Kaupungin vihreä politiikka on aikaansaanut sen, etten enää ota vastaan urakoita keskustan alueelta. Lisäksi ostos-, ravintola, ym käyntimme keskustaan ovat jääneet minimiin, koska sinne tuleminen autolla on tehty stressaavaksi ja kalliiksi. Julkisen liikenteen liityntäpysäköintitilat ovat myös liian pienet, joten julkisillakin sinne tuleminen on liian hankalaa. Onneksi tarjonta on kasvanut keskustan ulkopuolella ja muissa kaupungeissa, joten siellä tulee enää käytyä ainoastaan pakollisten asioiden hoidossa.

Talouden ekonomia

Siihen vielä päälle vihreiden

Siihen vielä päälle vihreiden utopia fillarin täyteysestä keskustasta ja autoilijoiden elämän hankaloittamisesta kaikin mahdollisin liikennesuunnitelun keinoin, niin en ihmettele, että yritykset muuttaa veks. Itsekään en käy Helsingissä kuin pakosta töissä, muuten kannan euroni muualle ja ajelen muualle autolla.

En ole käynyt Helsingin

En ole käynyt Helsingin kekustassa vuosiin muuta kuin Tallinnan laivalle ajaessa. Elokuvissa taisi mennä Titanic, kun viimeksi kävin Helsingissä niitä katsomassa.

Erkki ehtii eläkkeelle,

Erkki ehtii eläkkeelle, ennenkuin nykyinen buumi rauhottuu. Seuraavat erkit on tarpeettomia. Pyöräilijät saa ajalle vapautuneesti Helsingin autioivilla kaduilla.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu