Puheenaihe

Haluisitko nähdä, mitä naapurisi tienaa? – tasa-arvovaltuutettu ehdottaa julkisia palkkatietoja yritysten nettisivuille

Kuvituskuva.

Arkisto/Riitta Ketola

Suomalaisten palkkatietojen pitäisi olla nykyistä julkisempia, jotta sukupuolien välinen palkkasyrjintä voidaan havaita, kerrotaan sosiaali- ja terveysministeriön selvityksessä.

Selvityksen tehnyt tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara muuttaisi tasa-arvolakia muun muassa niin, että tietyillä työpaikan edustajilla olisi mahdollisuus tarkastella työntekijöiden palkkatietoja. Näiden tietojen pohjalta tehtäisiin työnantajan kanssa palkkakartoitus, joka olisi julkisesti nähtävillä.

– Työnantajilla olisi oltava velvoite julkaista tasa-arvosuunnitelmat ja palkkakartoitukset internet-sivuillaan kuitenkin niin, että yksittäisen työntekijän palkkatiedot eivät käy niistä ilmi, selvityksessä kerrotaan.

Maarianvaara muistuttaa, että palkkakartoitus täytyy jo nyt tehdä osana tasa-arvosuunnitelmaa.

– Ongelma on lähinnä se, että henkilöstön edustajat, kuten luottamusmiehet, eivät saa riittäviä palkkatietoja voidakseen arvioida palkkatasa-arvoa työpaikalla. Tasa-arvolakia pitäisi siis täsmentää tältä osin, hän sanoo Etelä-Suomen Medialle.

Samantyyppinen malli on käytössä muun muassa Iso-Britanniassa. Laki velvoittaa vähintään 250 hengen organisaatiot raportoimaan palkkaeroista julkisilla internet-sivuillaan. Suomeen esitetty malli koskisi vähintään 150 työllistäviä yrityksiä.

Monet Euroopan valtiot ovat kehittäneet keinoja, joilla palkkatasa-arvo kehittyisi nopeammin. Esimerkiksi Islannissa työntekijöille on annettava tietoa palkkaeroista ja työnantajien on seurattava ja todistettava, että palkkaus toimii sovitulla tavalla.

Saksassa yli 200 hengen työpaikoissa työntekijä voi pyytää tietoja samaa työtä tekevien kollegoiden palkasta.

Viime vuonna julkaistun Eurobarometrin mukaan lähes 80 prosenttia suomalaisista kertoi tietävänsä lähimpien kollegoiden palkan. Kuitenkin vain 58 prosenttia suomalaisista vastaajista kannatti sitä, että oman työpaikan keskiarvopalkat olisivat julkisia. Ruotsissa asiaa kannatti 80 prosenttia vastaajista.

– Ruotsalaiset suhtautuvat kriittisemmin siihen, että tasa-arvo työelämässä olisi jo toteutunut. Suomessa vallitsee tältä osin tietty ”tasa-arvon illuusio”, eli että tasa-arvo olisi jo saavutettu eikä sille enää tarvitse tehdä mitään, Maarianvaara kommentoi.

Keskimäärin miesten ja naisten välinen palkkaero on Suomessa yli 16 prosenttia ja se supistuu tasa-arvovaltuutetun mukaan huomattavan hitaasti.

Tasa-arvovaltuutettu kertoo, että palkasta puhuminen on suomessa tabu, jota pitäisi käsitellä enemmän vähintäänkin työpaikan sisällä.

– Joillakin työpaikoilla on otettu jo käyttöön mahdollisuus julkistaa omat palkkatietonsa vapaaehtoisesti esimerkiksi työpaikan intranetissä, selvityksessä kerrotaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Palkkakuopassa olevien työntekijöiden palkkoja nostetaan Helsingissä – jopa 175 euron korotus5.10.2018 12.01
Vegaaniruoan evääminen voi olla syrjintää – tasa-arvolautakunnalta huomautus kahdelle helsinkiläispäiväkodille15.8.2018 19.25
Lidlin jättityömaan alipalkkausepäilyissä uusi käänne – liitto penää nyt kauppaketjulta vastuuta2.10.2018 13.55
Palkkasumma lähti nousuun – rakennusalalla jopa +8,7 prosenttia12.10.2018 09.36

Kommentit (1)

Kommentit

Saakohan tyyppi oikein

Saakohan tyyppi oikein palkkaa älyttömistä tutkimuksistaan? Jos voisin päättää antaisin potkut.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu