Puheenaihe

Hannun asunnon hinta putosi 30 000 euroa – Raju hinnanlasku iskee nyt jopa 18 minuutin päässä Helsingin keskustasta

RAHA Ainakin neljässä vantaalaislähiössä on havaittavissa samankaltainen hintailmiö.

Vaikka aluekohtaisia keskimääräisiä neliöhintoja lasketaan ja vertaillaan, asuntojen hintakehitys on aina asunto- ja talokohtaista, muistuttaa Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna. Hintaan vaikuttavat muun muassa asunnon ja taloyhtiön kunto sekä alueen palvelutarjonta

Tiina Örn

Keski-ikään ehtineiden perheasuntojen hinnat ovat viisi viimeistä vuotta laskeneet muutamassa vantaalaislähiöissä. Kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen hinnat ovat laskeneet 70-lukujen taloissa Havukoskella, Koivukylässä, Martinlaaksossa ja Myyrmäessä.

Tilastokeskuksen tiedoista paljastuu, että 2010-luvun korkeimmat keskimääräiset neliöhinnat kyseisistä asunnoista maksettiin viisi vuotta sitten vuonna 2013.

Asuntomarkkinoiden asiantuntijoiden kärkikaartiin kuuluva Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna toteaa, että vuonna 2013 monilla alueilla odotettiin vielä uudistuotantoa.

– Uudistuotanto realisoituikin sitten joillain alueilla oletettua kovemmin ja se näkyi vanhojen kohteiden hintojen laskuna.

Yli 20 prosentin hinnanlaskusta on kokemusta Myyrmäestä 70-luvun kolmionsa myyneellä Hannu Huhdalla.

– Hain vuonna 2010 pankista lainaa julkisivuremonttia varten ja silloin pankki arvioi vähän yli 70-neliöisen kolmioni arvoksi 164 000 euroa. Vastaavien asuntojen hintapyynnöt Myyrmäessä liikkuivat tuolloin 170 000 euron tietämillä.

Viime keväänä Huhta myi asuntonsa ja sai siitä 130 000 euroa. Tuona aikana kolmion kunto ei muuttunut.

– Samassa talossa on ollut vastaava kolmio myynnissä viime vuoden keväästä asti, kertoo Huhta.

Huhdalla on arvionsa hinnanlaskun syystä.

– Näissä lähiöissä suunnitellaan putkiremonttien teettämistä yhteishankkeina. Tämän takia hintataso on laskenut myös taloissa, joissa putkiremontti ei ole vielä ajankohtainen, arvelee Huhta.

Myös Pauna mainitsee korjausvelan vaikuttavan vanhojen asuntojen arvoon. Oli korjausvelka sitten todellista tai vain asunnon iän perusteella oletettua.

– Vantaalla yhtenä lisäriskinä on ollut tarvittaviin korjaustoimiin ryhtymisen lykkääminen. Se nostaa korjausvelan liian suurelle tasolle. Jos samalla yhtiössä yhä useampi asunto on sijoittajien käsissä, niin yhtiö voi kohdata suuria haasteita, lausuu Pauna.

Uudistuotannon vaikutus on kaksipiippuinen juttu  

Sekä runsas uudistuotanto että myös sen puute voivat näkyä vanhojen kerrostaloasuntojen hintojen laskuna, kommentoi Pauna.

– Jos uudistuotannossa lähtee mopo käsistä, uusien asuntojen hinta laskee. Sen myötä myös vanhojen asuntojen hinnat tulevat alas. Toisaalta, jos aluetta ei kehitetä rakentamalla, asuntoa etsivät alkavat pohtia, miksi alueelle ei investoida. Myös se näkyy vanhojen asuntojen kysynnän ja hintojen laskuna, sanoo Pauna.

Vantaalaislähiöistä mainittakoon, että Myyrmäkeen on rakennettu paljon uutta, Havukoskelle ei juuri lainkaan.

Oletko hävinnyt rahaa asuntokaupassa?

En
64% (149 ääntä)
Kyllä
36% (85 ääntä)
Ääniä yhteensä: 234

Vuosi 2013 on käyrän huippuna

Martinlaaksossa 70-luvun kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen keskimääräinen neliöhinta on ollut tähän mennessä 2010-luvulla korkeimmillaan vuosina 2012–2013 (noin 2020 euroa).

Vastaava neliöhinta oli 2010-luvulla tähän mennessä korkeimmillaan vuonna 2013 myös Havukoski-Koivukylässä (1805 euroa) ja Myyrmäessä (noin 2140 euroa).

Kaikilla mainituilla alueilla kyseinen hintakäyrä on kääntynyt vuoden 2013 jälkeen jyrkähköön laskuun.

Lähde: Tilastokeskus

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vain upouusi kelpaa nyt asunnonostajille – näin vanhat asunnot halpenevat pk-seudullakin30.10.2018 11.34
Mitä Suomen asuntomarkkinoilla oikein tapahtuu? – Loppukesän kehitys yllätti pankinkin29.10.2018 10.49
Vanhojen asuntojen kauppa kangertelee – "Kasvukeskuksissa rakennetaan nyt aivan liikaa yksiöitä suhteessa perheasuntoihin"17.10.2018 14.51

Kommentit (3)

Kommentit

Niin,se on tuommoisessa

Niin,se on tuommoisessa vanhassa aikamoinen pelote se putkiremppa. Hinta kun lasketaan yli tonnin/neliö,niin yli 70t euron lisävelka ei paljon houkuttele. Saat sillä sen vanhan paskan takas virolaisten ja puolalaisten sössimänä. Niissä kun käytetään sitä halvista halvinta työvoimaa tuottojen maksimointina.

Hyvä uutinen, mutta mihin

Hyvä uutinen, mutta mihin Hannu muutti ja miksi? Putkiremppa nostaa asunnon arvoa, jos samalla asennetaan tehokas jäähdyttävä asuntokohtainen ilmastointi, jota asukas voi säätää ja teho oikeasti riittää niin hyvin, että vaikka ulkona olisi +30C, yöksi saa makuuhuoneen alle +20C lämpötilaan vaikka ilmastointi on olohuoneessa, jolloin ei tarvitse makuuuhuoneessa kuunnella ilmastoinnin melua. Putkiremppa pitää myös tehdä niin laadukkaasti, että samalla saadaan lopullisesti hävitettyä sokeritoukat ja muut asumisviihtyisyyttä laskevat asiat. Jos tehdään huonosti, sokeritoukat häviävät vain muutamaksi kuukaudeksi ja palaavat sitten.

Paras olis jos Vantaan

Paras olis jos Vantaan kaupunki ostaisi nämä pommiasunnot ja rakentaisi tilalle pilvenpiirtäjiä lähellä juna-asemia. Yli 300m päähän juna-asemasta ei kannata rakentaa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu