Puheenaihe

Esitys: Päiväkotilasten ja koululaisten maidosta ja lihasta puolet pois – tilalle soijamaitoa ja kasvisproteiineja

Valtuustoaloitteessa toivotaan, että liha- ja maitotuotteiden käyttö kouluissa puolittuisi vuoteen 2025 mennessä.

Juha Perämäki

Helsingissä esitetään liha- sekä maitotaloustuotteiden kulutuksen puolittamista vuoteen 2025 mennessä. Asiasta on valtuustoaloitteen tehnyt Atte Harjanne (vihr.).

Päiväkotien ja koulujen ruokien määrittelystä vastaava kasvatuksen ja koulutuksen toimiala suhtautuu myönteisesti siihen, että liha- sekä maitotuotteiden käytön vähentämiseksi laadittaisiin suunnitelma ja ohjeistus.

Muutos edellyttää kuitenkin, että korvaaviksi elintarvikkeiksi soveltuvat proteiinipitoiset kasvisraaka-aineet olisivat nykyistä laajemmin saatavilla ja että ruoat täyttävät laaditut ruokasuositukset, sillä maito on hyvä proteiinin ja D-vitamiinin lähde.

Lisäksi korvaavien kasvisraaka-aineiden mieluisuus ja hyväksyttävyys syöjien keskuudessa pitää varmistaa.

Palveluntuottajat ovat jo kehittäneet kouluruokailuun proteiinipitoisia ruokalajeja esimerkiksi nyhtökaurasta, härkiksestä ja soija- ja kaurajuomavalmisteista.

Kasvatus- ja koulutuslautakunta käsitteli aloitetta aiemmin tällä viikolla.

Aloitteessa todetaan, että ilmastonmuutos on merkittävimpiä uhkia ihmisten hyvinvoinnille ja ympäristölle. Helsinki on strategiassaan linjannut ottavansa vastuunsa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Ruoantuotanto on yksi merkittävimmistä ilmastopäästöjen aiheuttajista.

Helsinkiläiskouluissa, lukioissa ja oppilaitoksissa on jo nykyisten ruokasuositusten mukaisesti vähennetty punaisen lihan ja lisätty valkoisen lihan käyttöä. Viikoittainen kasvisruokapäivä tuli kaikkiin opetuksen toimipisteisiin liha- tai kalapääruoan rinnalle alkuvuonna 2011 ja myös varhaiskasvatuksessa on kasvisruokapäivä.

Ruokalistojen ja aterioiden suunnittelu tehdään yhteistyössä palveluntuottajien ja toimialan kanssa.

Koulujen kuuden viikon kiertävällä ruokalistalla on kuukauden aikana kasvispääruokia 59,3, lihapääruokia 30,5 ja kalapääruokia 10,2 prosenttia. Kalkkunaa tai broileria on lihapääruoista 8,5 ja punaista lihaa 22 prosenttia.

Varhaiskasvatuksen ja opetuksen ruokasuosituksessa suositellaan ruokajuomaksi rasvatonta maitoa ja piimää lautasmallin mukaisesti.

Ruokien suunnittelussa on kiinnitetty huomiota, että ateriat ovat lapsille ja nuorille vaihtelevia, syömään houkuttelevia, tunnistettavia ja mieluisia.

Aterioilla tarjotaan päivittäin juureksia, vihanneksia ja hedelmiä. Tarjoilutavan on huomattu lisäävän menekkiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsinkiläispäiväkodeissa juhlitaan maailman vegaanipäivää – listalla kasvispihvejä ja perunaa1.11.2018 11.04
Ruokatutkijalta täystyrmäys kasvisruoasta motkottajille: "Pakotetaanhan päiväkodeissa syömään makkarakastikettakin"1.9.2018 08.20
Koulun kasvisruoka jättää osan nälkäiseksi – "Suurin osa kavereistani jättää ruuan väliin"19.3.2017 08.10

Kommentit (5)

Kommentit

Tuo vihreiden ajatusmaailma

Tuo vihreiden ajatusmaailma ja ehdotukset alkavat mennä jo järjettömyyden huipulle? Ei noita ehdotuksia enään ilman pilvenpolttelua esitetä, ei selvinpäin? Rahaa riittää mm. kaikille laittomien ja kerjäläisten sosiaalitukeen tai trikoo-ohjusten oikotunneliin keskusta alle jne. jne? Mutta ei enään edes omien lasten ruokailuun päiväkodeissa ja kouluissa? Ja verhotaan se tällä kertaa ilmasto- ja ideologisilla syillä?

Juurihan on puhuttu et

Juurihan on puhuttu et rehujen syönti on maapallolle paljon tuhoisampaa mitä lihan syönti. Mistä ne peltomäärät saadaan että kaikki eläisi pupunruoalla. Lihaa pohjoisessakin kasvaa talvella ihan luonnostaan mutta salaatit vaan kalliilla energialla.

Puolet kun ottaa noista

Puolet kun ottaa noista koulun lihoista pois,niin ei jää kyllä yhtään mitään. Nämä viherpiiperöt on kyllä niin naurettavaa kansaa,että pitäisi jokaisen päätä hakata 5min seinään,että tajuaisivat syödä itekseen nurkassa niitä soijanoksia.

Soijamaidot ja

Soijamaidot ja kasviproteiinit pitää valmistaa teollisesti jossain muualla, kuin päiväkotien ja koulujen läheisyydessä. Lähiseutujen maatilallisia se tuskin hyödyttää. Atte Harjanne (vihr.). siis esittää tulonsiirtoja maatiloilta teollisuudelle. Hän haluaa myös, että päiväkotilasten ja koululaisten aterioiden raaka-aineita kuljetellaan Etelä- ja Pohjois-Amerikasta Suomeen saastuttavilla rahtilaivoilla, ja satamista eteenpäin rekoilla, lähiruokaperiaatteiden vastaisesti. Soijapavun viljelyä on kokeiltu Suomessa. Vuonna 2017 viljelyala oli 2,5 hehtaaria. Esitys tarkoittaa, että hankinnat pitäisi tehdä ulkomailta, suomalaisten maatilojen sijasta. Hyödyttääkö esitys siis suomalaisia tai Suomen taloutta millään tavalla? Suomalaisten lihan- ja maidontuottajien menekki vähenisi, ja liikenteen päästöt lisääntyisivät. Lapsemme altistuisivat geenimuunnellulle soijalle ja soijan haittavaikutuksille. Vähenisivätkö edes ilmastopäästöt verrattuna siihen, että kouluruoat tuotettaisiin lähiruokana suomalaisilla maatiloilla? Ja arvatkaapas, miten käy lasten ruokailun hinnalle? Varsin vihreä ja hyödyllinen tapa mahdollisen ilmastonmuutoksen torjunnassa, eikö? Kenen puolesta Atte Harjanne (vihr.) siis lobbaa? Monsanton, joka kontrolloi 90% soijateollisuudesta? Saastuttavan rahtiliikenteen edun puolesta? Kyllä vihreillä taitaa olla desantti valtuustoryhmässään, tai jos ei ole, niin mikä sitten???

Ensin leipä korvattiin

Ensin leipä korvattiin näkkärillä, sitten maito vedellä, nyt liha soijalla, mitä seuraavaksi?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu