Puheenaihe

Poliitikko ajoi taksia 10 tunnin vuoron: Käteen jäi 46,92 euroa – ”Pisti miettimään”

Kansanedustaja Jukka Kopra tutustui taksinkuljettajan työhön ratin takaa. Kuva ei liity tapaukseen. – 

Matilda Isohella / arkisto

Kansanedustaja ja liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Jukka Kopra (kok.) otti tuntumaa taksinkuljettajan työarkeen tavalla, joka pysäytti hänet. Kopra kertoo kokemuksistaan blogissaan.

– Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsenenä on hyvä ottaa tuntumaa liikennealan töihin, joten suoritin alkusyksystä taksinkuljettajan kokeen ja sain taksinkuljettajan ajoluvan, Kopra kertoo.

Viime viikonloppuna hän ajoi lauantai-illan ja sunnuntain vastaisen yön taksia Etelä-Karjalassa, Savitaipaleella. Hän kertoi asiakkaille ajavansa ensimmäistä vuoroaan ja asiakkaat ymmärsivät kuljettajan ajoittaisen epävarmuuden reittien valinnassa ja maksupäätteen käytössä.

Työvuoron rahallinen anti oli kuitenkin sangen niukka. 

– Tein töitä 10 tuntia ja ajoin vuoroni aikana 12 asiakaskyytiä ja 164 kilometriä. Tekemästäni työstä yrityksen kassaan kertyi verollisena 245,80 euroa. En nostanut palkkaa työstä lainkaan, mutta työnantajan laskelman mukaan tekemäni työn teettäminen olisi maksanut noin 120 euroa, Kopra laskee.

Verojen ja pakollisten työnantajamaksujen jälkeen Kopran kouraan jäi 46,92 euroa. Tuntipalkka oli siis 4,69 euroa.

Tämä pisti kansanedustajan mietteliääksi.

– Tämän vuoron perusteella taksinkuljettajan palkka on liian pieni. Jos ajojen määrä olisi kuukauden tällä tasolla niin kuljettajan bruttokuukausipalkka olisi 1 251 euroa, josta käteen jäisi noin 750 euroa, Kopra ihmettelee.

Yhteiskunnallisten maksujen osuus työn teettämisen yhtälöstä on Kopran mielestä liian suuri. 

– Kun verrataan työn teettämisen hintaa ja siitä työntekijän käteen päättyvää osuutta havaitaan, että vain noin kolmannes työn hinnasta päätyy työntekijälle. 

– Ei ihme, että monien mielestä Suomessa ei kannata työllistää. Tämä ei koske ainoastaan taksialaa vaan kaikkea työllistämistä, Kopra muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Taksien uhkapeli häiritsee asiakaspalvelua – "Meilahden kelavalikoija" sai 1 117 kyytitilausta, hyväksyi vain 221.11.2018 19.50

Kommentit (9)

Kommentit

Kokoomuksen Kopra antaa

Kokoomuksen Kopra antaa ilmeisesti tarkoituksellisesti väärän kuvan verotuksesta. Erittäin harva taksinkuljettaja saa päätyöstä kansanedustajan palkan tasoista palkkaa ja sitten sivutyön palkasta maksaa veroa lisätyöprosentit. Päätyönä ajavalle verot ovat kovasti pienemmät.

Tämä on niin fiksu duuni,että

Tämä on niin fiksu duuni,että melkolailla ainoa homma,mitä somalit tekevät. Tosin eivät osaa edelleenkään ajaa,eikä tiedä liikennesääntöjä,ei osaa osoitteita,eikä varsinkaan osaa kirjoittaa sitä naviin. Muutenhan niillä hyvin pyyhkii.

Yövuoro Savitaipaleella ei

Yövuoro Savitaipaleella ei vastaa kovin hyvin totuutta. Tuskin on tämänkään taksin ainoa tulo muodostuu siitä. Ainahan voi kytätä niitä Kela-kyytejä Meilahteen/Meilahdessa.

164 kilometriä.46,92 euroa

164 kilometriä.46,92 euroa käteen,toihan on hyvä palkka

Näinhän se menee monella

Näinhän se menee monella alalla. Itse paiskin aikoinaan 6€/h liksalla hommia n. 45-50h/vk + vkl hommia vartijana 8€/h palkalla n. 4h/ilta. Sillä rahalla jotenkin eli, kunnes huomasin että työttömänä saan enemmän tekemättä mitään. Parempi olla tapatyötön, kuin orjana kivilouhoksella. Pienituloisten verotukseen pitäisi tehdä radikaalimpi muutos, että se kannattaisi (tällä tarkoitan kaikkia jotka tienaavat alle 2000€/kk). Ostovoima kasvaisi, ihmisten hyvinvointi kasvaisi ja verottaja kuitenkin saisi oman osuutensa alv+muiden verojen kautta.

Tästä syystä taksialalla

Tästä syystä taksialalla ollut krooninen työvoimapula yli 10 vuotta eikä lupien vapauttaminen auttanut asiaa yhtään.Ainut ratkaisu on reilut hinnankorotukset jotka on jo tapahtunut jopa 30% on noussut ja enemmän pitää nousta.Tosin Uber voi olla vähän halvempi koska edelleenkään ei edes yksikään ole tehnyt veroilmoitusta verohallinnon tiedotuksen mukaan ja yli 1000 kuljettajaa heillä.

No eihän lupien vapauttaminen

No eihän lupien vapauttaminen alalla olevaa työvoimapulaa auta. Kysehän on siitä, että alalla olevat vanhat asiansa hoitavat yrittäjät eivät edelleenkään saa yrityksiinsä työvoimaa. Yksi lain tarkoituksista oli se, että alalla jo olleet yritykset voisivat kasvaa mutta homma ei onnistu, koska nyt alalle tulee yrittäjiä ja kuljettajia ilman mitään ymmärrystä asioista. Se, että haluaa ajaa taksia ei tarkoita sitä, että olisi oikea henkilö asiakaspalvelualalle! No edellinen hallituksemme oli asiasta erimieltä, joten jokainen näkee nyt mitä siitä seurasi ;).

Hallitus ajaa alle 10 hengen

Hallitus ajaa alle 10 hengen yrityksissä vapaata irtisanomista sopimattomille. Tällainen taksikuski johtuisi heti lähtemään.

Vasta sitten kuskille alkaa

Vasta sitten kuskille alkaa kertymään provikapalkkaa kassasta kun veloittaa kyydistä kuin kyydistä aina sen 99 euroa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu