Puheenaihe

Sudet vievät koiria 150 000 euron arvosta – voisiko tämä tehokas suoja olla ratkaisu?

Kuvituskuva

Kuvituskuva /Erja Hinkkanen

Susi aiheuttaa kotieläimistä eniten vahinkoa lampaille, mutta suurimmat korvaukset maksetaan koirista.

Maaseutuviraston arvion mukaan kotieläinvahinkoja maksettiin viime vuonna noin 190 000 euroa, joista koirien osuus oli 150 000. Suden aiheuttamien vahinkojen määrät vaihtelevat vuosittain useista kymmenistä pariin sataan.

Susikannan hoitosuunnitelman valmisteluryhmä on selvittänyt, kuinka susivahinkoja voisi estää ennalta. Se suosittelee, että yhteiskunta varaisi tilallisille resursseja sudelta suojautumiseen.

Vahinkoja ehkäisevät työryhmän mukaan tehokkaimmin sähköiset suurpetoaidat, jotka estävät suurpetojen pääsyn laidunalueille. Susivahinkojen ehkäisemiseksi on myös muita keinoja, kuten yösuojan käyttö.

Suden aiheuttamat kotieläinvahingot keskittyvät erityisesti heinä- ja marraskuun väliselle ajalle. Lammasvahinkoja syntyy eniten heinä- ja syyskuun välisenä aikana, koiravahinkoja taas syys- ja marraskuun välisenä aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

Kommentti on vakava. Susi on

Kommentti on vakava. Susi on arka, ei käy ihmisen kimppuun. Sisäkissat kärsii, koirat on jalostettu sairaiksi. Hirviä on liikaa. . Saamelaiset poroihmiset kusettaa rahaa "raadelluilla" poroilla (HS-artikkeli). Metsästys on kuoleva laji, ukkoutuu ja kuolee. Jo nyt Nuuksion, Pinsiön ja Karkkilan metsissä on karhuja ja susia, eikä kukaan valita. Juuri valituskynnys on mittari, joka pitää ylittää tuplasti ja triplasti. Susi hakee ruoka- ja vapaustasapainoa, niinkuin ihminen, rotta ja paskova hanhi Kaivopuistossa. Ja lokki. Niitä ei rajoiteta, vaikka Helsinki on ylikansoitettu ja rakennusmaa loppuu, rotat syö johtoja ja perustuksi. Hanhet **ttu on paskonut Kaivariin 20 cm:n humuskerroksen. Lokki syö kädestä nakit ja muusit, eikä ruokateollisuus lopeta itseään ratkaisuna. Ja ihminen sen kun lisääntyy Helsingissä. Susi on pienin ongelma Suomen luonnossa. Eihän kalatkaan koko järveä tuki. Vapaa susi metsässä pitää mielenkiinnon yllä marjastaessa. On se siellä nytkin, mutta niitä olisi hyvä nähdä. Mikä metsästä pois pitäisi saada on puun kaato alle 120-vuotiaana kuten Keski-Euroopassa. Pienpuu on metsien tuho, ei susi.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu