Puheenaihe

Joka viidenteen kotiin sähköautojen latauspiste – Näin laadit pätevät pelisäännöt taloyhtiöön

Joka viidenteen taloyhtiöön Suomessa suunnitellaan lähivuosina rakennettavaksi sähköautojen latauspiste. – 

Jyrki Hämäläinen / arkisto

Sähköautojen latauspisteitä suunnittelee noin viidesosa taloyhtiöistä, selviää Kiinteistöliiton tuoreesta Korjausrakentamisbarometrista.

Kerrostaloyhtiöistä runsaat 20 prosenttia ja rivitaloyhtiöistä vajaat 20 prosenttia suunnittelee latauspisteiden rakentamista vuosina 2018-2022. Lukemat ovat nousseet verrattuna vuotta aiemmin tehtyyn kyselyyn.

Kiinteistöliitto toteuttaa Korjausrakentamisbarometrin verkkokyselynä jäsentaloyhtiöilleen kaksi kertaa vuodessa. Sähköautojen latauspisteitä koskevia suunnitelmia kysyttiin taloyhtiöiltä ensimmäistä kertaa syksyllä 2017.

– Barometrin tulokset osoittavat, että taloyhtiöissä ymmärretään sähköautojen lisääntyvän ja nähdään, että kotilatauspisteille syntyy tarpeita, sanoo Kiinteistöliiton johtava asiantuntija Petri Pylsy.

Pylsyn mielestä on tärkeää saada ymmärrys konkretisoitumaan käytännön tekemiseksi.

– Alkuun pääsee sillä, että selvitetään montako latauspistettä taloyhtiön nykyinen sähköjärjestelmä kestää, ja onko osakkailla aikeita hankkia ladattavia autoja. Näiden tietojen avulla pystytään luomaan suunnitelma ja pelisäännöt, miten taloyhtiössä toimitaan latauspisteiden osalta, Pylsy neuvoo.

Sähköautojen latauspisteisiin liittyvä päätöksenteko taloyhtiöissä on helpottunut uuden laintulkinnan myötä.

– Taloyhtiön sähköjärjestelmän parantamisesta latauspisteitä varten voidaan päättää nyt yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä. Samalla voidaan enemmistöpäätöksellä päättää toteuttaa tarvittava määrä latauspisteitä yhtiön hallinnassa oleville autopaikoille, muistuttaa Kiinteistöliiton vanhempi lakiasiantuntija Virpi Hienonen.

– Tässä tilanteessa kustannukset jakautuvat kaikkien osakkaiden maksettavaksi vastikeperusteisesti, koska katsotaan, että kyseessä on tavanomainen uudistus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

K-ryhmä avaa sähköautojen latauspisteitä – tänne tulevat ensimmäiset20.9.2018 10.03
Haluatko sähköauton latauspisteen taloyhtiöösi ? Nyt on tarjolla jopa 200000 euron tuet14.8.2018 18.55

Kommentit (3)

Kommentit

Onko ydinenergialla ladattu

Onko ydinenergialla ladattu jos ei niin seuraava luonnonkatastrofi tulossa.

Pylsy on päässyt elämässä

Pylsy on päässyt elämässä siihen taloudelliseen asemaan todennäköisesti tulevana Täysisähkö autoilijana paikkakunnallaan, Lakiasiantuntija Heinosen kompatessa asiaa "tavanomaisena uudistuksena" tätä vuokrissa ja vastikkeissa kaikkien maksettavana toimintana... :-) - näin se varmasti hankkeen tasolla menee, johon toki nyky käytännön mukaan pelkän mahdollisen pääsulakekoon mahdollisen muuttamisen sijaan myös isompaan maksaessa vain pelkän uuden Sulakekokoon mukanaan tuomana pelkkänä kalliimpi kustanteisena liittymän hintana, parkkialueiden ollessa vielä taajamissa ja lähes kaikissa Yhtiöissä kyseisen kiinteistön yhteisen Kiinteistökeskuksen mittauksen takana. Ajatusta pitää muistaa olla mukana todellakin, tai maksatte muuten näiden muutamien autoilun, surelta osin ulkomailta maahanne ostettavaan Sähköntuotantoonne ja varsinkin myös sen jakeluverkonkin joutuessa koetuksella, ollen todellakin aivan liian pieni siirryttäessä mahdollisesti julkisuudessa myös jonkun heittämään jopa yli 800 000 ladattavaan Autoon.

Eli oikeat pätevät

Eli oikeat pätevät pelisäännöt syntyy toimintaan ryhdyttäessä pelkkien puheiden, uusien lakipykälien ja kyselyjen sijaan täydellisestä, koko parkkialueen uudestaan sähköistyksestä, jotka kaivetaan myös Kerrostaloyhtiössä siellä sijaitsevaan pääkeskukseen, johon asennetaan oma mittarointikeskus kyseisille paikoille mahdollistaen oman sähkösopimuksen tekemisen omaan latauspisteensä, sillä tarjolla olevalla kapasiteetillä, mitä kyseisellä Talonyhtiöllä on tarjolla reservissä mahdollisesti taloon tulevalta syöttö kaapelilta, mahdollistaen sen kuormituksen mukaan näin ollen oikein jakaneena sen jokaiselle paikalle... :-) - tätä tässä "yhteisvastuussa" tarkennettuna tarkoitetaan kustannusten jakamiseksi.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu