Puheenaihe

Kaksi HKL:n vanhaa ratikkaa viedään Mikkeliin – kolme jää Helsinkiin

Vaunu 320 luovutetaan Helsingin Kustaankartanon palvelukeskukselle.

HKL

HKL on valinnut käytöstä poistettujen vanhojen raitiovaunujen vastaanottajatahot. Vastaanottajien valinnassa on huomioitu raitiovaunujen laaja ja monipuolinen sijoittuminen eri käyttötarkoituksiin ja eri käyttäjäryhmien tavoitettavaksi.

Nyt tehdyillä valinnoilla tuetaan uuden kaupunkikulttuurin kehittymistä raitiovaunujen historiallista arvoa kunnioittaen.

Vaunu 11 sekä perävaunu 521 luovutetaan Mikkelin kaupungille ja Mikkelipuistolle. Perävaunu 615 luovutetaan Stadin Ratikoille, vaunu 320 Kustaankartanon palvelukeskukselle, vaunu 91 Allegra Lab ry:lle ja Helsinki Distilling Company Oy:lle.

Kuudennen luovutettavaksi ilmoitetun raitiovaunun numero 12 osalta päätöstä ei tehdä tässä vaiheessa, vaan HKL pitää vaunun toistaiseksi omistuksessaan.

– Raitiovaunut ovat osa helsinkiläisten arkea, ja nämä vaunut ovat nähneet paljon elämää vuosikymmenten varrella. On hienoa, että romuttamisen sijaan vaunut pääsevät nyt jatkamaan elinkaartaan uusissa tehtävissä, sanoo HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski.

Stadin Ratikoiden tavoitteena on entisöidä vaunu sen historiaa kunnioittaen. Stadin Ratikat -yhtiö on harjoittanut museoratikkaliikennettä Helsingissä vuodesta 2009 lähtien. Varsinkin avoin kesäperävaunu on ollut kaupunkilaisten suosikki. Nyt luovutettava perävaunu 615 vuodelta 1916 on samaa sarjaa kuin museoliikenteessä käytettävä moottorivaunu. Vaunu siirtyy yrityksen hallintaan entisöitäväksi, ja se tullaan entisöinnin valmistuttua näkemään museolinjalla 2020-luvulla.

– Kun päivä on kylmä tai sateinen, ei avoin perävaunu houkuttele matkustajia. Yli satavuotias suuri-ikkunainen ja kaunis vaunu 615, jossa sillat ovat avoimet mutta matkustamossa ollaan suojassa säältä, on upea lisä museoliikenteeseen, iloitsee Daniel Federley, Stadin Ratikoiden toimitusjohtaja.

Kustaankartanon palvelukeskus saa vuonna 1955 valmistetun raitiovaunun 320, josta löytyy myös takasillan rahastajanaitio. Kustaankartano sijoituspaikkana mahdollistaa raitiovaunukokemuksen myös erityisryhmille.

– Tulemme käyttämään vaunua ikäihmisten muisteluun ja erilaisten tapahtumien kuten konserttien paikkana. Vaunu rahastajankoppeineen herättää varmasti monenlaisia muistoja niin asiakkaidemme kuin vieraidemmekin keskuudessa, sanoo palvelukeskuksen johtaja Tarja Sainio.

Allegra Lab Helsinki ja The Helsinki Distilling Company tuovat vaunun monipuolisen tiede- ja taideohjelman sekä kaupunkikulttuurin alustaksi Kalasatamaan Teurastamon alueelle. Vaunu on numero 91, puurakenteinen vaunu vuodelta 1923.

– Ratikassa tullaan näkemään erilaista tieteeseen ja taiteeseen sekä Helsingin historian vaalimiseen liittyvää ohjelmaa, kertoo Allegra Labin varapuheenjohtaja ja Turhan tiedon seuran puheenjohtaja Taina Riikonen.

Raitiovaunu 11 vuodelta 1959 ja perävaunu 521 vuodelta 1958 matkaavat Mikkeliin levittämään raitiovaunukulttuurin sanomaa.

– Keskeisiä elementtejä, jotka tekevät kaupungin ovat ruutukaavakeskusta, kaupunkikulttuuri ja raitiovaunu – Mikkelistä ovat tähän asti puuttuneet vain raitiovaunut. Nyt Mikkeli nousee Suomen harvojen raitiovaunukaupunkien joukkoon. Raitiovaunut luovat Mikkelipuistoon lisää kaupunkikulttuuria: paikkoja kohtaamisille, taidenäyttelyille ja jopa pienimuotoisille konserteille, kertoo Mikkelin kaupungin tekninen johtaja Jouni Riihelä.

HKL ilmoitti kesäkuussa, että se luopuu liikennekäyttöön soveltumattomista ja käytöstä poistetuista vanhoista raitiovaunuista. Luovuttamisella vältetään raitiovaunujen romuttaminen ja mahdollistetaan niiden päätyminen uuteen, innovatiiviseen käyttöön.

Vaunut tarjottiin hakemusten perusteella luovutettavaksi uusiokäyttöön, joka tukee kaupunkikulttuurin kehittymistä ja on raitioliikenteen arvon mukaista ja sen historiaa kunnioittavaa. HKL sai määräaikaan mennessä 94 hakemusta.

HKL:n omistukseen jää perinnevaunuja vielä nyt luovutettavien vaunujen jälkeenkin.

– HKL haluaa olla mukana säilyttämässä Helsingin raitiovaunuhistoriaa. Pyrimme huolehtimaan, että Helsingissä säilyy joka vuosikymmeneltä omaa aikakauttaan, tyyliä ja teknologiaa edustava yksilö sekä vaunua että perävaunua, kertoo HKL:n infra- ja kalustoyksikön johtaja Artturi Lähdetie.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

HKL:lle satelee ehdotuksia ratikoiden uusiokäytöstä – "On ideoitu saunaa ja kahviloita"19.8.2018 19.15
Kierrätys kunniaan: Vanha Helsingin raitiovaunu kahvilaksi keskelle Tamperetta – Tulossa jo ensi kesänä13.10.2018 13.45
Stefan Lindforsin 130 000 euron designpysäkit seisseet tyhjänpanttina, joko nyt tulee muutos? – "Otettiin hiekkaa alta pois"20.11.2018 06.40

Kommentit (5)

Kommentit

Juttu ja museointi toki hyviä

Juttu ja museointi toki hyviä, vaan ihmetyttää myydä ja roudata raitiovaunu(ja) Mikkeliin? Sama jos Vesihiisi, yksi entisistä sukellusveneistämme, olisi viety Kuusamon torille torikahvilaksi? Eli pois sen "luonnollisesta elinympäristöstä"!

Olihan ennenmuinoin

Olihan ennenmuinoin Kardemomme by:ssakin raitiovaunu. Miksi ei siis Mikkelissäkin. Olisi sillä soma ajjoo körryytellä toria ympäri ja vaikka Kirkkopuistoon. Mistä vain saataisi Syversen sitä ajamaan. // P.s. Vua mitä se on tuo routoominen?

Ratikat kuuluu Ratinaan,

Ratikat kuuluu Ratinaan, Spårat Stadiin, hesalaiset......

Nyt lienee kuitenkin

Nyt lienee kuitenkin oikeammin kyse raitiotievaunuista, siis vaunuista jotka kulkevat raitioteitä pitkin. Ei maahan jääneitä jälkiä (sv. spår, "jälki") seuraavista vaunuista vaikka ruotsin kielessä tuollainen arkaainen etymologia onkin löydettävissä heidän raitioteitä kuvaavissa sanoissaan. Suomen kielessä etymologia mennee joko saameen (raito eli poronvetämien ahkioiden jono) tai itäisiin raitti-merkityksiin (ansapolku, kylänraitti j.n.e.)

Ihan sama, mikä logia ja

Ihan sama, mikä logia ja vaikka Pasilanraitio poron ku..man päässä. Stadin kielessä se on Spåra.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu