Puheenaihe

Suomeen vuonna 2016 tullut Rohullah Karim, 22, on pian datanomi – "Kielen oppii, jos vain haluaa"

Vuonna 2016 Suomeen saapunut Rohullah Karimi on kotoutunut Suomeen erittäin hyvin.

Rohullah harrastaa vapaa-ajallaan amerikkalaista jalkapalloa. Hän pelaa Hyvinkään Falconsissa.

Toni Forssell

Tammikuu 2016. 19-vuotias afganistanilainen Rohullah Karimi odottelee Venäjän Murmanskissa pääsyä rajan yli Suomeen. Ajatukset ovat jo määränpäässä, vaikkei hän tarkkaan ottaen tiedäkään, mitä perillä odottaa.

Hänen perheensä – isä, äiti ja kaksi nuorempaa sisarusta – ovat saapuneet Suomeen jo hieman aiemmin. Kaikki muut paitsi Rohullahin isoveli.

Hän ei nimittäin lähtenyt matkaan lainkaan, sillä hän on jo aiemmin saanut surmansa Kabulin levottomuuksissa.

– Jouduimme pakenemaan Afganistanista, koska isäni on englannin kielen opettaja, Karimi kertoo.

Ammatti on Afganistanissa vaarallinen, sillä maassa otettaan jälleen viime vuosina vahvistanut Taliban-järjestö ei suvaitse paitsi ulkomaalaisia, ei myöskään heidän kieltään.

Samalla vaarassa on koko perhe, joten turvallisin vaihtoehto on muuttaa pois.

Vajaat kolme vuotta myöhemmin, joulukuussa 2018, Rohullah asuu perheineen Hyvinkäällä ja nyt 22-vuotias Karimi puhuu jo erittäin sujuvasti suomea. Hän myös suorittaa kaksoistutkintoa Riihimäen lukiossa ja Hyriassa, jossa hän opiskelee datanomiksi.

Opinnot ovat sujuneet erinomaisesti ja näillä näkymin Rohullah saa kolmen vuoden datanomiopintonsa valmiiksi etuajassa.

Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry myönsikin hänelle taannoin 500 euron stipendin esimerkillisestä maahanmuuttajaopiskelusta.

– Kyllähän stipendin saaminen hyvältä tuntui. Tärkeää siinä minulle ei kuitenkaan ole raha, vaan se, että saan tunnustuksesta voimaa jatkaa eteenpäin, Karimi sanoo.

Opiskelun Rohullah aloitti heti Suomeen saavuttuaan. Hän pääsikin nopeasti maahanmuuttajille tarkoitettuun koulutukseen, jossa alkoi suomen kielen opiskelu.

– Suomi on vaikea kieli, mutta sen kyllä oppii, jos sen vain haluaa oppia, Rohullah näkee.

Myös tuon, kahdeksi vuodeksi kaavaillun koulutuksen, hän sai suoritettua jo vuodessa.

Opintoja helpotti asia, jonka vuoksi perhe joutui jättämään kotimaansa taakseen: isän ammatti.

– Osasin hieman englantia, joten minun ei tarvinnut aloittaa aivan pohjalta. Osasin esimerkiksi länsimaiset aakkoset sekä pystyin aluksi ystävystymään englantia puhumalla, Karimi kertoo.

Apua tuli hänen mukaansa paljon myös Suomen puolelta. Koko Karimien muu perhe on Suomessa turvapaikanhakijoiden oleskeluluvilla, mutta Rohullahilla puolestaan on opiskelijan oleskelulupa.

Osittain kielimuurinkin takia sen saaminen ei miehen mukaan ollut aivan helppoa, mutta asioihin oli tuomassa helpotusta myös vapaaehtoiset.

– Etenkin Tiina Onttonen on auttanut minua todella paljon kaikissa prosesseissa, Karimi kiittelee.

Tilanne Afganistanissa on viime vuosina jälleen kiristynyt. Uutiskanava CNN uutisoi marraskuussa, että Afganistanin hallinnon kontrollissa on enää 56 prosenttia maan alueista, kun vuonna 2015 vastaava luku oli 72 prosenttia.

Karimienkin perheessä uutisointia seurataan, varsinkin sitä tekee Rohullahin isä.

– Minä en ole kuitenkaan enää paljon uutisia seurannut, sillä mielestäni tilanne ei ole parantunut, vaan ainoastaan pahentunut, Rohullah huokaa.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kotimaa olisi jäänyt kokonaan taakse. Ikävä nostaa aina silloin tällöin päätään.

– Jokainen varmasti tykkää omasta kotimaastaan, se on ihan luonnollista. Mutta kun katsoo maan tilannetta, ikävä aina hieman hälvenee.

Tulevaisuuden suunnitelmat ovatkin siis tiukasti Suomessa. Kun Hyriasta aikanaan tulee datanomin paperit kouraan, on Rohullahin tarkoituksena hakea ammattikorkeakouluun ja jatkaa saman alan opintoja.

– Ohjelmointi kiinnostaa minua todella paljon ja tälläkin hetkellä olen mukana projektissa, jossa teemme yritykselle internet-sivuja. Haluankin valmistua tietotekniikan puolelta insinööriksi, hän toteaa.

Tämänkin jälkeiseen aikaan hänellä on jo suunnitelmat valmiina. Horisontissa nimittäin siintää oman yrityksen perustaminen ja sen myötä työperäisen oleskeluluvan hakeminen.

– Aivan tarkkoja yrityssuunnitelmia minulla ei vielä tässä vaiheessa ole, mutta niitä on onneksi aikaa miettiä.

Kielen opiskelua myös töissä

Rohullah Karimin suomen kielen opiskelu ei ole rajoittunut pelkästään koulun penkille.

Opintojensa ohella hän nimittäin tekee myös osa-aikaisia töitä henkilökohtaisena avustajana.

Hän halusi henkilökohtaisen avustajan töitä, koska sen kautta hän voi auttaa vanhuksia.

Suomen kielen taidot puolestaan paranevat, sillä vanhuksilla on usein aikaa myös keskustelulle.

– Henkilökohtaisen avustajan työstä on näin ollen hyötyä molemmille osapuolille, Karimi näkee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (8)

Kommentit

Ja pian meillä on yksi työtön

Ja pian meillä on yksi työtön datanomi lisää.

Erikoinen asenne

Erikoinen asenne kommentoijalla, mutta yksi selitys sille, miksi koulutettujenkin ulkomailta tulleiden on vaikeampi saada töitä Suomessa kuin muuualla Euroopassa.

ehkä sitten euroopassa ei ole

ehkä sitten euroopassa ei ole koulutettuja datanomeja täällä kyllä riittää

Datanomeja on työttöminä ihan

Datanomeja on työttöminä ihan suomalaisiakin. Webbisivun tekijöitäkin on Suomi pullollaan. Kun 56% Afganistanista on hallituksen kontrollissa niin Rohullah voi opintojensa jälkeen palata sinne jälleenrakentamaan Afganistania vaikka webbisivuja Afganistanilaisille yrityksille tehden sillä Afganistanissa on pula koulutetuista ihmisistä. Niin Rohullah kuin hänen perheensäkin olivat aivan turvassa Venäjällä joten Suomen rajavartijoiden olisi pitänyt kehottaa heitä hakemaan turvapaikkaa Venäjältä. Valitettavasti sisäministerinä oli silloin Kokoomuksen Petteri Orpo... On muuten todella paljon ollut nyt sankaritarinoita mediassa ns. hyvistä turvapaikanhakijataustaisista ihmisistä Oulun kauheiden tapahtumien jälkeen....

Onpa lutunen tarina, oikein

Onpa lutunen tarina, oikein kurpitsavankkuri höttöä. Mitähän tuosta jää jäljelle kun kerrottaisiin totuus?

Suomen EI pidä ottaa yhtään

Suomen EI pidä ottaa yhtään vastaan yli 10 vuotiasta afgaania, somalia, irakilaista, yms. yms. Oulun tapahtumat ovat vasta jäävuoren huippu.... Nyt on otettava "suurennuslasin alle" kaikki Suomen kaupungit, joissa notkuu em. maista tulleita MATU-laumoja. HE ovat vaaraksi meille!!!!! Oulun tapahtumat eivät juurikaan tunnu hetkauttavan, MIKSI EI???

Jos edes puolet maahan

Jos edes puolet maahan erilaisilla suojelustatuksilla tulevista omaisi saman asenteen kuin tämä nuori mies, voisi olla suomalaisissakin kellossa kovasti eri ääni. Harmi vaan, että hän ja hänen perheensä on todennäköisesti se poikkeus, joka vahvistaa säännön. Toivon kaikkea hyvää hänelle ja hänen perheelleen - ja onnistunutta integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Toivon myös, että rasistit tukkisivat turpansa. On okei puhua turvapaikkastatuksella tulevien aiheuttamasta turvattomuudesta, mutta tällaisia ihmisiä, jotka yrittävät ja tekevät jotain yhteiskuntaan sopeutumisensa eteen, tällaisia ei saa eikä tarvitse kohdella epäkunnioittavasti. Toivon myös, että tämä nuori mies ja hänen perheensä on edistyksellinen, eikä sulje perheen naisia - äitiä, sisaruksia, tulevaa morsianta ja tyttäriä - kotiin, vaan ymmärtää myös sitä myöten sopeutua uuteen kotimaahansa.

Ovat vaan ihan itse omilla

Ovat vaan ihan itse omilla toimillaan aiheuttaneet sen, ettei noihin ole uskomista ja media vielä peesaa hienosti. Ja kuitenkin kohta paljastuu se karu totuus. Eli syyllistät kaikkia jotka uskoo totuuteen, ei kuvitelmiin ja valheisiin rasisteiksi. Ok onnea matkallesi.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu