Puheenaihe

Kotihoidon kuntalisä pois 2-vuotiailta – Helsinki haluaa lisätä lasten osallistumista varhaiskasvatukseen

Helsinki haluaa lisätä lasten osallistumista varhaiskasvatukseen.

Armi Suojanen

Kaupunki aikoo poistaa kotihoidon tuen Helsinki-lisän yli kaksivuotiailta 1. toukokuuta 2019 alkaen.

Kotihoidon tukea voidaan myöntää, jos perheen alle kolmevuotiasta lasta hoidetaan kotona eikä kunnallisessa varhaiskasvatuksessa.

Kotihoidon tuki muodostuu lakisääteisestä hoitorahasta, tulosidonnaisesta hoitolisästä sekä kunnan maksamasta kuntatuesta.

Kuntalisä on Helsingissä on porrastettu lasten iän mukaan. Se on 134,55 euroa lapsesta, joka on täyttänyt kaksi vuotta, mutta on alle kolmevuotias.

Edelleen Helsinki maksaisi lakisääteisen kotihoidon tuen lisäksi kuntalisää 1,5–2-vuotiaalle perheen nuorimmalle 218,64 euroa. Alle 1,5-vuotiailla kuntalisää maksetaan 264 euroa.

Jatkossa Helsingissä yli 2- mutta alle 3-vuotiaan lapsen kotihoidon tuki muodostuisi hoitorahasta ja hoitolisästä, jotka enimmillään ovat 519 euroa kuussa, mikäli hoitolisä maksetaan täysimääräisenä.

Helsinki haluaa päätöksellä lisätä lasten osallistumista varhaiskasvatukseen. Tutkimusten mukaan varhaiskasvatus luo tasavertaiset mahdollisuudet lapsille ja vähentää syrjäytymistä. Päiväkodissa myös lapsen erityistuen tarve on mahdollista huomata aikaisessa vaiheessa.

Kotihoidon tuella oli kaksi–kolmevuotiaita lapsia syyskuun 2018 lopussa 1 810.

Tuen käyttö on vähentynyt helsinkiläisillä perheillä viime vuosina. Vuoden 2013 lopussa kotihoidon tukea sai 8 616 lasta (23,5 % ) 1–6-vuotiaasta väestöstä ja vuoden 2017 lopussa luku oli 7 959 lasta (20,2 %).

Eniten kotihoidon tukea käytettiin Jakomäessä, jossa kotihoidon tuella olevien osuus oli 29 prosenttia 1–6-vuotiaista. Matalin kotihoidon tuen osuus oli Ullanlinnassa, 11 prosenttia.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan mukaan kotihoidon tuen poisto lisännee osallistumista varhaiskasvatuspalveluihin, mutta päiväkotipaikkojen lisätarvetta ei tässä vaiheessa osata ennustaa. Kasvatus- ja koulutuslautakunta käsittelee tukimuutosta ensi viikon kokouksessaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Esitys: Päiväkotilasten ja koululaisten maidosta ja lihasta puolet pois – tilalle soijamaitoa ja kasvisproteiineja3.11.2018 08.50
Alle 2-vuotias tyttö itki hätääntyneesti päiväkodin pihalla – naapuri tuli apuun: "Hänet oli unohdettu ulos"29.11.2018 19.50
Professori: Kaikki päivähoito ei ole varhaiskasvatusta – ”Pienillä aivoilla joudutaan liian suureen ryhmään”9.12.2016 11.30
Jättiruuhkat luvassa päiväkoteihin ensi syksynä – Päivähoitopomo: "Olemme jatkuvassa paineessa"31.5.2017 06.45

Kommentit (2)

Kommentit

Että jo 2-vuotiaat revitään

Että jo 2-vuotiaat revitään kotoa niihin ylitäytettyihin päiväkoteihin, jonne päiväkodintyöntekijät eivät itsekään laittaisi omia lapsiaan? "Tutkimusten mukaan varhaiskasvatus luo tasavertaiset mahdollisuudet lapsille ja vähentää syrjäytymistä. " 2-vuotiaat syrjäytymisvaarassa? Jos näin on, yhteiskunta on huonommassa jamassa kuin yleisesti uskotaan, koska vanhemmat eivät ilmeisesti kykene kasvattamaan lapsistaan ei-syrjäytyneitä vaan jo toisen ikävuoden jälkeen lapsi on tuomittu syrjäytyjäksi jos ei osallistu maan mainioon varhaiskasvatukseen, missä ilmeisesti tyrkytetään mm. gender-ideologiaa. Onohan se tärkeä saada lapsukaiset mahdollisimman aikaisin valtion määrämän ideologian aivopesuun. Onko se ero todella niin suuri, että osallistuuko lapsi 2-vuotiaana vai 3-vuotiaana varhaiskasvatukseen? Kiristäminen rahoja vähentämällä on siis oikea ratkaisu? Mites tämä jatkuvasti tässä muutaman vuoden sisällä esillä ollut syntyvyyden väheneminen? Tämäkö on se metodi syntyvyyden parantamiseksi? Haiskahtaa nyt vain säästötoimenpiteeltä, joka todellisuudessa aiheuttaa suuremmat kulut. Suomi on muuttunut lapsivihamieliseksi paikaksi eikä päättäjien päätökset osoita asian olevan toisin. Kunhan maahanmuuttajia ja erään uskontokunnan edustajia saadaan lisää. Hei me tienataan tällä!

Lasten kohdalla ei pidä

Lasten kohdalla ei pidä pelata pelejä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu