Puheenaihe

Lastentarhanopettajat raivostuivat Helsingissä: Missä ovat luvatut palkankorotukset? – "Motivaatio tänään töihin aika puhdas nolla"

Tammikuun luvatut palkankorotukset maksetaan lastentarhanopettajien tileille tammikuun lopussa.

Arkisto/Päivi Tuovinen

Sosiaalisessa mediassa on alkuviikolla käyty kiivasta keskustelua lastentarhanopettajille luvatuista palkankorotuksista, kun kävi ilmi, että ne uupuivat tammikuun palkasta. Vakituisilla työntekijöillä palkka maksetaan kuun puolessa välissä ja palkkakuitit ovat jo tulleet. Määräaikaisilla maksupäivä on kuun lopussa.

Varhaiskasvatusalan työntekijöiden julkisilla Facebook-sivuilla keskustelu keräsi alkuviikolla hetkessä lähes parisataa kommenttia. Moni ihmetteli, miksi korotuksia ei ole maksettu. Osa ehdotti jopa lakkoon ryhtymistä.

– Palkkakuitissa ei todella näy minkään näköistä palkankorotusta. Motivaatio tänään lähteä töihin: aika puhdas nolla, sanoo eräs kommentoijista.

– Lakko! julistaa toinen.

Keskustelua asiasta käytiin alkuviikolla myös apulaiskaupunginjohtaja Pia Pakarisen kaikille avoinna olevassa keskusteluryhmässä Facebookissa. Vielä keskiviikkona Pakarinen kertoi kuulleensa asiasta ensimmäistä kertaa ja kertoi ottavansa asiasta selvää.

Kasvatuksen ja koulutuksen henkilöstöpäällikkö Tiina Harju-Kukkula vastaa Helsingin Uutisille, että korotus maksetaan tammikuun viimeisenä päivänä.

– Kysymys ei ole viivästymisestä. Asian valmistelu on edennyt kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen aikataulujen mukaisesti. Olemme pyrkineet saamaan nämä palkankorotukset maksuun mahdollisimman pian.

Jatkossa korotus maksetaan kuukausittain palkan yhteydessä.

Mutta miksi kaupunki ei informoinut työntekijöitään selkeästi maksupäivästä?

– Teimme asiasta tiistaina tiedotteen, joka julkaistiin intrassa. Kun korotusten maksuajankohta varmistui, laitoimme tietoa vielä sähköpostitse suoraan esimiehille, jotta voivat informoida omaa henkilöstöään, Harju-Kukkula vastaa.

Helsinki nosti vuoden alussa lastentarhanopettajien palkkoja.

Varhaiskasvatuksen opettajat, erityisopettajat ja kiertävät varhaiskasvatuksen erityisopettajat saavat 175 euron palkankorotuksen. Varhaiskasvatuksen lastenhoitajien korotus kuukaudessa on 25 euroa ja perhepäivähoitajien 19 euroa. Myös Espoo ja Vantaa nostivat varhaiskasvatuksen puolen opettajien palkkoja.

Helsinki ei ole vielä maksanut viime syksyllä aloittaneille vakituisille varhaiskasvatuksen opettajille lupaamaansa tuhatta euroa. Kannustinraha asetettiin rekrytointien vauhdittamiseksi, sillä varhaiskasvatuksen opettajista on jo pitkään ollut pulaa Helsingissä, kuten naapurikaupungeissakin. Harju-Kukkula kertoo, että raha tulee maksuun, kun kuuden kuukauden pituinen koeaika on alkuvuodesta monilla päättynyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Päiväkodeissa ei pian enää työskentele lastentarhanopettajia – tällä nimikkeellä tehtävä jatkossa tunnetaan17.12.2018 10.14
Jopa 2000 e/v lisää liksaa – Helsinki nosti varhaiskasvatuksen opettajien palkkoja9.1.2019 06.00
Päiväkotimatka Vuosaaresta Laajasaloon herättänyt kiukkua somessa – Kaupunki: "Keskimääräinen matka-aika on 11 minuuttia"17.12.2018 11.39
Palkkakisaa käydään nyt päiväkodeissa – Vantaalla suivaannuttiin: "Erityislastentarhanopettajat on syrjäytetty"25.10.2018 07.10
Palkkakuopassa olevien työntekijöiden palkkoja nostetaan Helsingissä – jopa 175 euron korotus5.10.2018 12.01

Kommentit (5)

Kommentit

– Kysymys ei ole

– Kysymys ei ole viivästymisestä. Asian valmistelu on edennyt kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen aikataulujen mukaisesti." Just. Mitään asiaa ei voi tehdä nopeemmin kun on sopimus ja aikataulu. On meillä aina veruke. Tien hoito, sopimus 24t ei ennen. Posti, maksa enemmän menee vikkelämmin. Ei istutaan kirjeen päällä pari päivää. Vaikutusvaltaisen=nilkin, korkeassa virassa olevan=ostettavissa, auto pitää saada huoltoon heti, ei maksa ekstraa. Näin se asia hoituu.

Jokainen alalle hakeutunut ja

Jokainen alalle hakeutunut ja opiskellut on tiennyt ansiotason. Veronmaksajana ikävää, että julkiset palkkakustannukset nousevat.

Mutta maksat mielelläsi

Mutta maksat mielelläsi näille turhaakin turhemmille päälliköille ja apulaiskaupunginjohtajille tyhjästä?

Bkt on hädintuskin palautunut

Bkt on hädintuskin palautunut vuoden 2007 tasolle ja julkinen sektori itkee lisää rahaa. Julkisen sektorin palkat pitäisi sitoa kansantuloon.

Alalla ovat ihan ihmispalkat.

Alalla ovat ihan ihmispalkat. Kuinka paljon pitäisi maksaa lasten kanssa leikkimisestä ja vaatikko ammatti peräti yo-tutkinnon ja 3v korkeakoulua. En tunne asiaa lähemmin, mutta tuntuu kovin oudolta? Tämä ei ole halveksimista!!!

ERIK PALM

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu