Puheenaihe

Ruotsissa koulukiusaamiseen puuttumista valvoo viranomainen – Asiantuntijat: Suomessa tilanne on katastrofaalinen

Ruotsissa lapsi- ja oppilasasiamies voi mennä kiusatun oppilaan puolesta oikeuteen.

Ministeri ehdottaa äitiydestä aiheutuvien kulujen tasaamiseksi rahallista korvausta työnantajalle. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.

Arkisto/Päivi Tuovinen

Suomessa tämän viikon iso puheenaihe on ollut koulukiusaaminen sekä kunnan, koulun ja opettajien vastuu kiusaamisen estämisestä ja siihen puuttumisesta.

Koulukiusaamista jo pitkään tutkineen Vaasan yliopiston julkisoikeuden yliopistonlehtori Niina Mäntylän ja Itä-Suomen yliopiston oikeustieteen professorin Suvianna Hakalehdon mukaan tilanne Suomessa on koulujen viranomaisvalvonnan suhteen katastrofaalinen, kerrotaan Vaasan yliopiston tiedotteessa.

Valtakunnallista ohjeistusta kiusaamiseen puuttumisesta ei toistaiseksi ole.

Koulukiusaamisaiheisen keskustelun aloitti alkuviikolla Ylen tutkivan journalismin ohjelman MOT:n juttu.

MOT:n selvityksestä kävi ilmi muun muassa, että Suomessa on alakouluja, joissa peräti joka kolmas kouluterveyskyselyyn vastannut oppilas kertoo tulleensa jatkuvasti kiusatuksi.

Kohun aiheutti erityisesti sysmäläiskoulun rehtorin kommentti joidenkin oppilaiden "hutsahtavasta pukeutumisesta".

Jos verrataan muihin Pohjoismaihin, perusopetuksen viranomaisvalvonnan puute Suomessa on hyvin erikoista.

Kiusaaminen on ongelma myös Ruotsissa, mutta siellä koululainsäädäntö on turvallisen oppimisympäristön osalta Suomea tarkempi ja koulutarkastusviranomainen Skolinspektionen valvoo kouluja, Vaasan yliopiston tiedotteessa kerrotaan.

Vaasan yliopistossa torstaina vierailleen Uppsalan yliopiston hallinto-oikeuden professorin Lotta Lerwallin mukaan koulun päämies tai kunnallisissa kouluissa kunta voi joutua vahingonkorvausvastuuseen, jos kiusaamisen tultua tietoon asiaa ei ole heti ryhdytty selvittämään ja tehty toimenpiteitä kiusaamisen lopettamiseksi.

Myös opettajilla ja koulun rehtorilla on laissa asetettuja vastuita.

– Näitä vahingonkorvaustapauksia koulujen laiminlyönneistä onkin ollut tuomioistuimissa. Ruotsissa BEO eli lapsi- ja oppilasasiamies on elin, joka voi mennä kiusatun oppilaan puolesta oikeuteen ja nostaa vahingonkorvauskanteen, Lerwall kertoo.

Suomessa tällaista elintä ei ole. Huoltaja joutuu itse kantelemaan koulun laiminlyönnistä kiusaamiseen liittyen Aluehallintovirastoon eli AVI:in tai ylimmille lainvalvojille, kuten eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Huoltaja voi nostaa myös vahingonkorvauskanteen, mutta menestymismahdollisuudet tuomioistuimessa ovat koulukiusaamisasioissa heikot.

Näitä vahingonkorvaustapauksia koulujen laiminlyönneistä onkin ollut tuomioistuimissa.

Vaasan yliopiston Niina Mäntylän mukaan huoltajat eivät välttämättä uskalla käyttää näitä keinoja, jotta lapsen kohtelu koulussa ei muutu negatiivisemmaksi.

– Jos verrataan muihin Pohjoismaihin, perusopetuksen viranomaisvalvonnan puute Suomessa on hyvin erikoista, Mäntylä sanoo.

Suomessa lainsäädännössä oppilaalle on turvattu oikeus turvalliseen oppimisympäristöön. Myös vierailulla Vaasan yliopistossa olleen Itä-Suomen yliopiston professori Suvianna Hakalehdon mukaan laissa ei ole kuitenkaan riittävästi määritelty, että kuka puuttuu kiusaamiseen, miten siihen puututaan ja missä ajassa tulee puuttua.

Koulukiusaamista käsitelleen Yleisradion MOT-ohjelman tällä viikolla aiheuttaman kohun jälkeen Opetushallitus kertoi, että se aikoo laatia Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n kanssa oppilaitoksille uudet ohjeet kiusaamistilanteiden varalta vielä ennen kesää.

– Ohjeet ovat hyvä askel, mutta myös valvontaa tulisi olla, sanovat Hakalehto ja Mäntylä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (4)

Kommentit

Niin,mikähän ruotsissa on

Niin,mikähän ruotsissa on vialla?

Tässä tulee mainiosti esille

Tässä tulee mainiosti esille Suomalaisen ja Ruotsalaisen lainsäädännön ero. Ruotsissa kirjataan lakiin, kuinka viranomaisen toimintaa valvotaan yhteiskunnan toimesta ja millä resursseilla. Suomessa lakiin kirjataan ainoastaan kuinka viranomaisen tulisi toimia, loppu jätetään kansalaisten aktiivisuuden varaan. Eikä tämä seikka koske ainoastaan tätä yhtä asiaa, vaan koko viranomaistoimintaa. Suomessa viranomaisten vaikutusvalta lakien valmistelussa on liian suuri, usein tuntuu, ettei eduskunnalla todellisuudessa ole enää mitään valtaa. Lait lyödään lukkoon ministeriöissä ja kansanedustajalle jää usein ainoastaan valta painaa nappia. Aivan liian usein tuloksena on huono laki, joka olisi pitänyt palauttaa uudelleen valmisteltavaksi, mutta kansanedustajat eivät uskalla tehdä tätä.

Ruotsissa on vialla heidän

Ruotsissa on vialla heidän luomat elämän arvot joista pidetään kiinni sen yhteiskunnan tulevaisuutta ajatellen... :-) -toisin kuin täällä, monen asian ollessa vain kaunopuheisuuden tasolle jääneenä, jonka yhtenä jälleen tänään Valtionne Arvoisan Presidentti Sauli Niinistön perätessä jälleen kaikkia Suomessa noudattamaan oikeutta koskemattomuuteen, joka meinasi saada jälleen tämän Demokraattisilla vaaleilla valitun ulkomaanne edustajan kuulemisen jälkeen oksentamaan, valtionne omien toimijoiden tätä maata edustavana noudattamatta sita itse enää lainkaan ja vielä maallenne nykyään tutuksi tulleeseen tapaan valehdellen. Kyse olikin vain tänä päivänä maanne Lainvalvojien tekemistä omavaltaisista laiminlyönneistä kansalaisianne kohtaan siirretystä keskustelusta Ouluun jälleen myös koko valtamedianne voimin siihen panostaen. Pelkkä pala siis jälleen vain maanne kapitalistien luomaa politiikkaa, toki jopa jonkun Oppositiopuolueen Sanna Marinnin kertoessa tämän Oulun tapauksen kielivän suoraan Poliisin resurssipulasta. Valtakunnassa siis jälleen kaikki hyvin, Sisäministerinne jostain Kriisikokouksesta lähtien aina Sampo Terhon pyytämään Hallituksenne hätäkokoukseen. Toki monessa muussakin kehitysmaassa asioilla on myös tarkoitus rönsyillä valtion politiikkaa todellisista ongelmista pois johtaen, sen vallitsevaa valtaa liikaa kyseenalaistettaessa.

Miksihän jutussa on kuva ja

Miksihän jutussa on kuva ja kuvateksti ("Ministeri ehdottaa äitiydestä aiheutuvien kulujen tasaamiseksi rahallista korvausta työnantajalle. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun"), jotka eivät mitenkään liity aiheeseen eli koulukiusaamiseen?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu