Puheenaihe

Alepan ja K-marketin samana päivänä ryöstänyt sai vankeutta – käräjäoikeuden mielestä teräaseella uhaten tehtyjen ryöstöjen tekotapa ei ollut törkeä

RIKOS Teräaseella kolme kauppaa ryöstänyt mies on 19-vuotias keravalainen.

Kuvituskuva.

Keravan Ahjon Alepan ja K-market Ahjontorin lokakuussa samana päivänä teräaseella ryöstänyt mies sai tuomion Vantaan käräjäoikeudessa joulukuun lopulla.

19-vuotias keravalaismies tuomittiin kolmesta ryöstöstä vankeuteen kahdeksi ja puoleksi vuodeksi. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan asianomistajille noin 9 340 euron korvaukset asianmukaisine korkoineen. Valtion varoista maksetaan syytetyn asianajajan palkkio eli vajaat 5 400 euroa ja vähän yli 300 euron todistelukustannukset.

Tuomiosta kertoo Keski-Uusimaa.

Ryöstäjä meni K-market Ahjontoriin naamioituneena ja veitsellä varustettuna tiistaina 9.10. Kassatyöntekijä luovutti kassalippaan ryöstäjälle väkivallan pelossa. Ryöstösaalis oli 991 euroa.

Myöhemmin samana iltana, noin kello 22.20, ryöstäjä meni Ahjon Alepaan niin ikään naamioituneena ja veitsi kädessään. Hän sai kassasta 277 euroa. Ryöstäjä vaatii työntekijää antamaan myös vastakkaisen kassan kassalippaan, mutta koska kassan avaamiseen meni aikaa, poistui ryöstäjä ennen kuin hän sai toisen kassalippaan haltuunsa.

Ahjon ryöstöjä edeltävänä päivänä 8.10. keravalaismies ryösti K-market Rekolan kassan Vantaalla. Saaliikseen hän sai saksilla kaupan työntekijää uhkaamalla hieman yli 1 500 euroa.

Kaikkien kolmen kaupan ryöstösaalis, yhteensä 2 768 euroa, jäi kateisiin.

Tuomittu myönsi syyllisyytensä Rekolan ryöstöön, mutta kielsi syyllistyneensä Ahjon ryöstöihin. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että kyseessä on ollut sama tekijä kaikissa ryöstöissä. Syyllisyyden puolesta puhui muun muassa se, että mustavalkoinen huivi, johon tekijä oli naamioitunut kaikissa kolmessa ryöstössä, oli samanlainen kuin tuomitulla Instagram-kuvassaan.

Lisäksi syyllisyyden puolesta puhui myös se, että syytetyllä oli kolmannessa ryöstössä mukanaan jätesäkki, jonka pohjalla ryöstön kohteena ollut myyjä näki satoja euroja ennen kuin hän luovutti kassalippaan tekijälle.

Käräjäoikeus katsoi, että tekotapa oli kaikissa ryöstöissä varsin samanlainen. Tekijänä oli nuori suomalainen mies ja tuomitun pituus täsmäsi asianomistajien kertomusten kanssa. Todistelussa käytettiin apuna muun muassa valvontakameratallenteita.

Syyttäjä vaati keravalaismiehelle tuomiota kolmesta törkeästä ryöstöstä, koska niissä oli käytetty teräasetta, tekijä oli naamioitunut ja esittänyt uhkauksen lähietäisyydeltä työssään olevalle henkilölle.

Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että kaikki kolme ryöstöä olivat "perusmuotoisia ryöstöjä", koska vaikka niissä kaikissa käytettiin teräasetta tekovälineenä, ei tuomittu ollut käyttänyt niitä erityisen uhkaavasti, eikä ryöstösaalis ollut suuri. Käräjäoikeus ei myöskään katsonut tekijän noudattaneen erityistä suunnitelmallisuutta ryöstöt tehdessään.

Oikeus katsoi ryöstöjen olevan keskenään samankaltaisia ja niistä olisi kustakin erikseen tuomittuna tullut noin vuoden ja kuuden kuukauden mittainen vankeusrangaistus. Oikeus piti kuitenkin 2,5 vuoden vankeusrangaistusta kohtuullisena alle 21-vuotiaana tuomitulle rikoksentekijälle.

Tuomiosta kertoi ensin Keski-Uusimaa.

Ahjon ryöstöt

Vantaan käräjäoikeus tuomitsi 19-vuotiaan keravalaismiehen kolmesta ryöstöstä kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen.

Mies ryösti K-market Rekolan Vantaalla 8.10. ja K-market Ahjontorin ja Ahjon Alepan 9.10.

Poliisi sai miehen kiinni 23.10.

Tuomitulla ei ollut ennestään rikostaustaa.

Tuomio ei ole lainvoimainen. Sekä syyttäjä, että yksi ryöstön kohteeksi joutuneista työntekijöistä on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon.

Tuomittu passitettiin Vantaan vankilaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

Samaan aikaan vuosia

Samaan aikaan vuosia kestäneet lasten seksuaaliset hyväksikäyttäjät päästetään ehdollisella

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu