Puheenaihe

Tutkija nostaa esiin poikkeuksellisen mahdollisuuden afgaanien raiskausepäilyjen selittäjänä – "Asia tulisi selvittää"

Kuvituskuva.

Turvapaikanhakijoiden tekemiä seksuaalirikoksia koskeva keskustelu on viime päivinä ollut vilkasta.

Sosiaaliantropologian tutkija Susanne Dahlgren Tampereen yliopistosta nostaa esiin osan tulijoista kulttuuriin liittyvän seikan, joka tuskin tulisi suomalaiselle mieleen.

– Afganistanissa on tietyillä alueilla pöyristyttävä tapa, että mies voi hyvittää raiskauksen menemällä naimisiin raiskaamansa naisen kanssa, kertoo Dahlgren.

Afganistanilaisten tekemiä seksuaalirikoksia kirjattiin vuonna 2017 kolmanneksi eniten suomalaisten ja irakilaisten tekemien rikosten jälkeen.

Tieto tulee ilmi Helsingin Uutisten Tilastokeskukselta saamasta taulukosta, johon on koottu tieto selvitettyihin seksuaalirikoksiin syyllisiksi epäillyistä. Tilastossa kaksoiskansalaiset merkitään Suomen kansalaisiksi.

Muun muassa Lähi-idän tutkimukseen perehtynyt Dahlgren ei halua ottaa kantaa yksittäisiin juttuihin, vaan puhuu yleisellä tasolla.

Hän ei pidä järkevänä rikosten selittämistä kulttuurisilla seikoilla, mutta pohtii, voisiko palautusuhan alla oleva raiskaaja miettiä asioita jopa niin pitkälle – olettaa, että raiskaamalla voi päästä naimisiin ja siten saada oleskeluluvan Suomessa.

– Asia tulisi selvittää ja jos sellaista on, niin pitäisi tehdä selväksi, ettei Suomessa voi toimia niin, toteaa Dahlgren.

Dahlgren korostaa, että lapseen kohdistuneet seksuaalirikokset ovat ankarasti kiellettyjä myös niissä maissa, joista turvapaikanhakijat Suomeen tulevat.

– Kyseiset rikokset on saatava loppumaan myös Suomessa.

Keinovalikoimaan Dahlgren esittää kahta asiaa. Ensinnäkin turvapaikanhakijoille tulee tehdä selväksi se, miten naisten ja miesten välinen kommunikointi toimii.

– Suomessa naisen ja miehen kommunikointi ei ole heti käyttelyssä seksuaaliväritteistä. Heille tulee kertoa myös, miten nainen Suomessa viestittää, että häntä voi lähestyä.

Se ei kuitenkaan yksin riitä.

– Myös naisille ja tytöille tulee kertoa, miten muista maista tulleet voivat tulkita viestejä. Muista maista tulleet voivat tulkita väärin ystävällisiä sanoja ja silmiin katsomista. Turvapaikanhakijoiden lähtömaissa monet rajat ovat aivan erilaiset.

Uhri ole koskaan syyllinen tapahtumaan, korostaa Dahlgren. Raiskausta ei pidä "yrittää ymmärtää" kulttuuristen tekijöiden takia.

– Lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin on turha hakea syytä epäiltyjen kulttuuritaustasta, syyllinen voi olla myös valtakulttuurin edustaja.

Kysymykseen, miksi turvapaikanhakijat ovat kohdistaneet epäiltyjä rikoksia juuri lapsiin ja nuoriin, Dahlgren toteaa:

– Suomalainen aikuinen nainen on usein hyvin vahva. Epävarma, nuori turvapaikanhakija voi kokea hänet pelottavaksi. Ehkä alaikäisiä lähestytään, koska heihin on helpompi käyttää valtaa ja heidät on helpompi saada tekemään mitä haluaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Palvelupuhelimet ja -chatit ruuhkautuvat nyt nuorten peloista – näin puhut seksuaalirikoksen uhkasta oman lapsen kanssa14.1.2019 15.54
Sipilän kommentti lapsiin kohdistuvista seksirikoksista kuohuttaa – näin kertovat tilastot hyväksikäyttöjen lisääntymisestä14.1.2019 11.25
Nyt se on varmaa: Seksuaalirikollisten karkotusta vaativa aloite etenee eduskuntaan14.1.2019 14.17
Näin hallitus ja eduskunta reagoivat nyt lapsiin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin – "Jokaisen elettävä maamme lakien mukaan", "Rangaistuksia kiristettävä"13.1.2019 20.49
Oikeusministeriö ankaroittamassa raiskauslakia – näihin 4 asiaan halutaan muutos15.1.2019 10.54
Oulun seksuaalirikosepäilyt nostivat Juha Sipilässä inhon – "Turvapaikkajärjestelmä ei suojele rikollisia"11.1.2019 19.11
Seksuaalirikosten määrissä yli 16 prosentissa kasvu – raiskaukset lisääntyivät loppukesällä18.12.2018 09.20

Kommentit (10)

Kommentit

Ei kyllä enää pitkään aikaan

Ei kyllä enää pitkään aikaan ole voinut puhua ”yksittäisjutuista”. Tämä kertoo jo tästä tutkijasta kaiken.

Jos aikuiselle partamihelle

Jos aikuiselle partamihelle pitää erikseen kertoa, että lasta ei saa raiskata, niin länsimaisten ihmisten parissa ei näillä voimavaroilla ei ole sijaa. Miksiköhän missään maassa näiden sulautuminen yhteiskuntaan ei ole onnistunut, vaan kärkisija rikostilastoissa on rikkautena.

Raiskaamalla naimisiin? Tämän

Raiskaamalla naimisiin? Tämän on pakko olla kulttuurisidonnainen ajattelumalli, kuulostaa kovin vieraalta. Ja sairaalta.

No munmielestä tämä on aivan

No munmielestä tämä on aivan normaali ajattelutapa suomalaisilta tutkijoilta ainakin,jotka on valittu töihin ainoastaan sen pohjalta,että on ruotsin ajattelumalli.

Ruotsin malli ei ole

Ruotsin malli ei ole mahdollinen Suomessa, sanoi eräs poliisipamppu muutama vuosi sitten. Jokohan on silmät avautumassa? Jospa poliisin ja tutkijoiden on vaikea uskoa ja hyväksyä vallitsevaa tilannetta, ja siksi puhuvat muunneltua totuutta?

''– Lapsiin kohdistuviin

''– Lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin on turha hakea syytä epäiltyjen kulttuuritaustasta, syyllinen voi olla myös valtakulttuurin edustaja.'' Tulihan se sieltä. Tutkija se tutkii tutkii tutkii ja syy löytyy aina kantasuomalaisista, oli kyse mistä tahansa ongelmasta maan ja taivaan välillä.

"- miten naisten ja miesten

"- miten naisten ja miesten välinen kommunikointi toimii." Aloitetaan puhumattomuudella?

Kyllä on taas kovasti

Kyllä on taas kovasti arkijärjestä vieraantunutta mukatieteellistä ja omassa kuplassa pyörivää ajattelua. Ei kukaan järkevä ihminen näistä ylläty, eikä kuvittele asian liittyvän juuri kulttuuriin vaan siihen muuhun taustaisuuteen josta on kiellettyä mainitakkaan. Toki tuo väite, että raiskaus olisi noiden kotokulttuurissa muka rangaistavaa pätee vain raiskauksiin joka kohdistuu kotokulttuurin ajattelussa oikein ajatteleviin. Länsimaisia on siellä useimpien mielestä suorastaan suositeltavaa raiskata.

"Dahlgren korostaa, että

"Dahlgren korostaa, että lapseen kohdistuneet seksuaalirikokset ovat ankarasti kiellettyjä myös niissä maissa, joista turvapaikanhakijat Suomeen tulevat." No tietenkin Rikos on rangaistavaa kaikkialla... mutta kun se lapsen naiminen ja aktin jälkeen eroaminen ei tietyissä maissa mikään rikos olekaan.

Niin no, islamin mukaan

Niin no, islamin mukaan vaimon ja orjattaren saa vapaasti raiskata. Mitä sitten lapsiseksiin tulee, niin kaikki taitavat jo tietää islamin profeetan antaman esimerkin sen suhteen. Kuten puhdasoppisen Isiksen teoista tiedämme, niin jo yhdeksänvuotiaan voi ottaa vaimokseen tai seksiorjakseen. Aika vaikeata on silloin väittää, ettei islamilla ole mitään tekemistä lapsiraiskausten kanssa. Paitsi tietysti näiden ns. "tutkijoiden", joiden leipäpuu on kiinni poliittisesti korrekteista lausunnoista.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu