Puheenaihe

Tuoreet tilastot seksuaalirikoksista julki – näin lisääntyivät raiskaukset ja lasten hyväksikäytöt

Kuvituskuva

Seksuaalisten ahdistelujen määrä kasvoi viime vuonna lähes 28 prosentilla verrattuna edellisvuoteen. Tilastokeskus julkaisi tiedot torstaina 17. tammikuuta. 

Raiskausten määrä kasvoi viime vuonna 7,5 prosentilla ja lapsen seksuaalisia hyväksikäyttöjä tuli tietoon lähes 17 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. 

Raiskauksia ilmoitettiin viime vuonna 1 338. Raiskausten määrä oli alle vuoden 2017 tason vielä viime vuoden heinäkuussa, mutta syksyllä elo-syyskuussa määrä ylitti vuoden 2017 tason. 

Seksuaalisten ahdistelujen kokonaismäärä oli viime vuonna 115 tapausta enemmän kuin vuonna 2017. Kaikkiaan seksuaalirikosten määrä kasvoi viime vuonna lähes 14 prosenttia. 

Iltalehti julkaisi tiistaina 15. tammikuuta Poliisihallitukselta pyytämiään tilastoja eri kunnissa tapahtuneista seksuaalirikoksista. Tilastoista selvisi seksuaalirikosten määrän kasvun lisäksi se, että ulkomaalaisten osuus seksuaalirikosten tekijöinä on suuri.

Seksuaalirikosten määrästä kertovat luvut ovat kaikkein synkimmät Helsingissä. Viime vuonna pääkaupungissa tapahtui 682 seksuaalirikosta, kasvua edelliseen vuoteen oli lähes 48 prosenttia.

Tuoreet tilastot kertovat myös henkirikosten määrän kasvaneen. Niitä tuli ilmi viime vuonna 17 tapausta enemmän kuin vuonna 2017. Yhteensä henkirikoksia tehtiin 90.

Törkeitä pahoinpitelyjä ilmoitettiin 1 640, se on 60 tapausta enemmän kuin vuotta aiemmin.

Myös rattijuopumusten ja huumausainerikosten määrät kasvoivat. Rattijuopumuksista lisääntyivät niin perusmuotoiset kuin törkeät rattijuopumukset. Perusmuotoisista rattijuopumuksista noin 60 prosenttia johtui huumaavan aineen käytöstä. Kaikkiaan viime vuonna rattijuopumuksia tuli tietoon yli 19 000 tapausta.

Myös törkeiden varkauksien, ryöstöjen, asuntomurtojen ja myymälävarkauksien määrät kasvoivat.

Aivan kaikki rikokset ja rikkomukset eivät viime vuonna lisääntyneet. Tieliikenteeseen liittyvien rikosten ja rikkomusten määrä väheni 56 000 tapauksella. Nopeusrajoitusten rikkomiset vähenivät lähes 15 prosentilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Palvelupuhelimet ja -chatit ruuhkautuvat nyt nuorten peloista – näin puhut seksuaalirikoksen uhkasta oman lapsen kanssa14.1.2019 15.54
Tutkija nostaa esiin poikkeuksellisen mahdollisuuden afgaanien raiskausepäilyjen selittäjänä – "Asia tulisi selvittää"17.1.2019 06.30
Nyt se on varmaa: Seksuaalirikollisten karkotusta vaativa aloite etenee eduskuntaan14.1.2019 14.17
Mies käytti vuosia seksuaalisesti hyväkseen kahta poikaa – intiimiä toimintaa pojan huoneessa jopa äidin ollessa suihkussa29.12.2018 11.30
Aikuinen mies halusi ostaa seksiä 13-vuotiaalta – suomalaiset tarttuivat toimittajan nettiansaan minuuteissa "Olin haluttu saalis"15.1.2019 10.49

Kommentit (6)

Kommentit

Ja tämä tuli yllätyksenä ylen

Ja tämä tuli yllätyksenä ylen asiantuntijoille

Kunhan vielä saataisiin nämä

Kunhan vielä saataisiin nämä tilastot sen verran totuudelliseksi, että aletaan kertomaan paljonko näissä on ulkolaisten tekemiä rikoksia. Se kun vaan kummasti laitetaan suomalaisen piikkiin aina, kun ulkolainen on saanut Suomen kansalaisuuden. Kuitenkaan se ei tee kenestäkään suomalaista, vaikka kansalaisuuden saakin.

Kyllä ne on kerrottu

Kyllä ne on kerrottu monessakin eri mediassa. Reilu 20% prosenttia on ulkomaalaistaustaisten tekemiä. Irakilaiset suhteutettuna määrään eniten, sitten afganistanilaiaset ja virolaiset.

No ei niitä ole kerrottu, kun

No ei niitä ole kerrottu, kun Suomen kansalaisuuden saaneet ulkomaalaiset menevät tilastossa kategoriaan suomalaisten teot.

On suruliista, että meillä on

On suruliista, että meillä on eduskunnassakin puolue, joka puolustelee "oikeanlaisia" seksuaalirikoksia. Puolue on jopa palkinnut tuomitun raiskaajan viralla, eikä anna minkäänlaisia rangaistuksia kuntapolitiikassa toimiville raiskaajille, vaikka raiskaavat luottamustehtävänsä aikana. Sama puolue on kiinnostunut vain ja ainoastaan 20% kaikista seksuaalirikoksista. Eli vain ulko aalaistausten seksuaalirikoksista. Kantasuomalaisten seksuaalirikoksiin heillä ei ole mitään sanottavaa. En viitsi sanoa mikä puolue on kyseessä, kun en tullut tekemään politiikkaa, mutta kyllä te kaikki tiedätte mistä puhun.

Tarkoitat varmaan vihreiden

Tarkoitat varmaan vihreiden edustajia?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu