Puheenaihe

Lunta kuskataan nyt tauotta vastaanottopaikoille, rekkaralli pelottaa lasten koulutiellä Herttoniemessä – kaupunki: "Hankala paikka"

TALVI Lumenvastaanottopaikat pursuavat jo nyt lunta. Mereenkään ei voi lunta syytää loputtomiin.

Majavatie on kaventunut lumimäärän takia ja lisäksi sitä suhaavat rekat matkalla lumenkaatopaikalle.

Lukijan kuva

Herttoniemessä Majavatien varrella asuvat perheet ovat alkuvuoden ajan tuskailleet lunta kuljettavien kuorma-autojen suurta määrää.

Esimerkiksi viime viikolla lunta ajettiin asukkaiden havaintojen mukaan lumenvastaanottopaikoille kymmenien autojen voimalla tunnissa. Kyseessä on kapea, 1950-luvulla rakennettu tie, ja samalla lukuisten lasten koulutie.

– Viime perjantaina jalkakäytävää ei ollut käytännössä lainkaan, vaan jalankulkijat joutuivat kulkemaan hengenvaarallisesti pientareella. Samaan aikaan metrin päässä kulkee raskas rekkaliikenne, kertoo Majavatiellä asuva Anu Mäkinen.

Majavatien ahtaus on Helsingin kaupungille tuttua jo edellistalvilta.

– Siellä jalankulkijoille ongelmallinen kohta on kapea, noin 40 metriä pitkä jalkakäytävä, jota ei ole heti saatu puhtaaksi. Se on varmasti ollut hankala paikka asukkaille, arvioi kaupunkiympäristön toimialapäällikkö Pekka Isoniemi Helsingin kaupungilta.

– Urakoitsijaa on ohjeistettu auraamaan jalkakäytävä, jolloin jalankulkijoiden ei tarvitse kulkea ajoradalla.

Jalankulkijat joutuvat kulkemaan hengenvaarallisesti pientareella.”

Isoniemen mukaan asukkailta tulee palautetta myös ainakin kahdesta muusta vastaavasta paikasta.

– Myös Patolassa ja Eiranrannassa on tällaisia hankalia kohtia, jotka syntyvät, kun lumenvastaanottopaikoille joutuu kulkemaan runsaasti kuorma-autoja. Haitta on kuitenkin suhteellisen lyhytaikainen, korkeintaan kolme kuukautta.

Isoniemen mukaan osa asukkaista valittaa, kun lunta ei aurata – ja kun lopulta aurataan, silloin valitetaan aurausmelusta.

Poikkeuksellisen runsasluminen talvi on täyttänyt pääkaupungin lumimassoilla, joita yritetään poistaa liikennettä sotkemasta.

Lunta kuljetetaan nyt Helsingissä tauotta kahdeksalle vastaanottopaikalle, joista kolme on auki ympäri vuorokauden.

Näistä kolmesta paikasta Viikkiin ja Vuosaareen lunta läjitetään maalle, kun taas Hernesaaren eteläkärjessä lumimassa kaadetaan mereen.

– Maapaikat alkavat olla jo aika täynnä. Etenkään Malmille, Patolaan ja Vuosaareen tuskin mahtuu juuri lainkaan lunta.

– On aika hyvä kysymys, mitä sitten tehdään, kun muutkin paikat täyttyvät.

Hernesaari on Helsingissä ainoa paikka, missä lumet kaadetaan suoraan mereen. Tänä talvena paikkaa on pidetty sulana yhden tai kahden kalastusaluksen voimin.

Jos pakkanen yltyy tuimaksi, silloin apuun lähetetään jäänsärkijä. Mereenkään ei lunta voi silti syytää loputtomiin, sillä kylmä merivesi ei sulata valtavia lumimassoja, vaan ne kasautuvat jäälle vuoriksi.

Pari vuotta sitten Hernesaaren vastaanottopaikka jouduttiin siirtämään aiempaa hieman epäedullisempaan paikkaan. Viime viikolla laiturin viereistä merenpohjaa jouduttiin ruoppaamaan.

– Mereen kaadettavassa lumessa on lähinnä hiekoitussepeliä ja palamistuotteena nokea. Kippauspaikalla lunta ei puhdisteta, mutta tehtyjen mittausten mukaan se on silti suhteellisen puhdasta. Raja-arvoja ei ole ylitetty, Isoniemi mainitsee.

Kantakaupungin vaikeaa lumitilannetta puretaan jo viikon sisällä avaamalla ainakin kaksi uutta pysäköintipaikkaa, jonne asukkaat voivat viedä autonsa aurauksen ajaksi.

– Kasarmitorista on tänä talvena luovuttu, mutta nyt käyttöön tulee Katajanokan maailmanpyörän vieressä oleva parkkipaikka, Isoniemi kertoo.

– Toinen paikka on Hesperian esplanadin kainalossa sijaitseva hiekkakenttä. Parkkialueiden avaaminen ei ole jokatalvinen ratkaisu, mutta nyt siihenkin on lumivuorten keskellä turvauduttava.

Helsingin lumenkaatopaikat

Kaupunki ottaa vastaan lunta kahdeksassa paikassa.

Hernesaari: Hernesaaren eteläkärki (auki 24h/vrk)

Viikki: Viikintie 33 (24h/vrk)

Vuosaari: ajo Satamakaarelta (24h/vrk)

Herttoniemi: ajo Majavatieltä

Kyläsaari: Kyläsaarenkatu 8

Malmi: ajo Tattariharjuntieltä Malmin lentoaseman liittymästä

Maununneva: ajo Kaarelanvierrolta

Patola: ajo Risupadontieltä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Voimakas lumipyry kerryttää lumikinoksia illasta alkaen – Helsingin kaupunki: viikonlopun lumitilanne voi olla liikkujille haastava2.2.2019 09.25
Ihmetteletkö, miksei kotikatuasi aurata heti? – Tässä aurauksen pelisäännöt Helsingissä30.1.2019 18.43
Helsingillä uusi keino saada kävelijät pois laduilta – kaupungin mukaan "laturaivo" ei ole ilmiö Helsingissä23.1.2019 06.25
Asiantuntija varoittaa: "Talven suurimmat sateet nähdään vasta nyt" – Lunta tulee ennätyshankien päälle vielä puolet lisää 1.2.2019 13.15
IS: Lumisota kiristää nyt naapurien hermoja – kun silmä välttää, lunta kipataan tahallisesti naapurin pihoille2.2.2019 10.20

Kommentit (2)

Kommentit

Lapsien turvallisuutta

Lapsien turvallisuutta tärkeämpää ettei nyt synny vihapuhetta lumiautoja vastaan.

Toivottavasti tuostakin

Toivottavasti tuostakin kadusta tulee pian autoton kävelybulevardi. Niin lasten ei tarvitsisi enää pelätä rekkoja.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu