Puheenaihe

Lihan ja maidon käyttöä karsitaan Helsingissä 50 prosentilla – poliitikot äänestivät tiukemman linjan puolesta

Maito- ja lihatuotteiden käyttöä kouluissa ja päiväkodeissa aiotaan vähentää 50 prosentilla vuoteen 2025 mennessä. Vähentäminen on osa kaupungin päästövähennysohjelman toteuttamista. Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan tiukan äänestyksen jälkeen keskiviikkona, että maidon ja lihan syömistä vähennetään radikaalisti Helsingin kouluissa ja päiväkodeissa sekä muissa kaupungin tarjoamissa ruokapalveluissa, kuten esimerkiksi vanhainkodeissa.

Maito- ja lihatuotteiden käyttö ruokailuissa aiotaan vähentää 50 prosentilla vuoteen 2025 mennessä. Maidon ja lihan vähentäminen on osa kaupungin päästövähennysohjelman toteuttamista.

Asia palautettiin keskiviikkona uudelleen valmisteltavaksi äänin 42–39.

Kaupunginhallituksen aiemmin hyväksymän päätösehdotuksen mukaan asiasta ei olisi tarvittu niin selkeää ohjeistusta, koska kaupunki muutenkin etenee tavoitteen suuntaisesti.

Lue myös: Helsingin koululounaista jo 60 prosenttia on kasvisruokaa, kalaa yksi ateria kymmenestä – Jan Vapaavuori: "En rakasta pakkoja, mutta joskus niille on paikkansa"

Kaupunginhallitus piti tavoitetta puolittaa kulutus vuoteen 2025 mennessä hyvin haasteellisena, ellei alan kehityksessä tule markkinoille uusia korvaavia tuotteita, jotka vastaavat ravitsemussisällöltään suosituksia eri asiakasryhmille. Etenkin sosiaali- ja terveyspalveluissa pitäisi erityisesti huolehtia sairaiden ja ikääntyneiden ravitsemustarpeista.

Valtuutettu Atte Harjanteen (vihr.) palautusehdotus sai kuitenkin eilisessä äänestyksessä 42 ääntä ja Helsinki alkaa valmistella suunnitelmaa puolittaa kaikissa ruokailuissaan maidon ja lihan kulutus, ja eri toimialojen mahdollisuudet tähän huomioidaan.

Harjanteen aloitteessa todetaan, että yksi merkittävimmistä ilmastopäästöjen aiheuttajista on ruoantuotanto, jolla on suuria vaikutuksia ympäristöön ja eläinten hyvinvointiin. Vaikutusten hillitsemiseksi voidaan vaikuttaa vähentämällä eläinperäisten tuotteiden osuutta ravinnosta.

Kaupunki on suhtautunut esitykseen nihkeästi, sillä muutos edellyttäisi, että korvaaviksi elintarvikkeiksi soveltuvat proteiinipitoiset kasvisraaka-aineet olisivat nykyistä laajemmin saatavilla ja että ruoat täyttävät laaditut ruokasuositukset. Maito on hyvä proteiinin ja D-vitamiinin lähde, kaupunginhallituksen hyväksymässä lausunnossa todetaan.

Päätös on suorastaan historiallinen. Helsingin Uutiset kertoi esityksestä viime marraskuussa.

Helsingin kouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa on syyslukukaudesta 2007 tarjottu päivittäin ateriavaihtoehtoja. Liha- tai kalaruokien rinnalla on ollut kasvispääruokavaihtoehto. Viikoittainen kasvisruokapäivä tuli kaikkiin kouluihin alkuvuonna 2011.

Vegaaneille on kouluissa tarjottu päivittäin lämmin ateria lukuvuodesta 2003–2004 ja varhaiskasvatuksessa viime keväästä alkaen. Päiväkodeissa on lisäksi viikoittainen kasvisruokapäivä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Esitys: Päiväkotilasten ja koululaisten maidosta ja lihasta puolet pois – tilalle soijamaitoa ja kasvisproteiineja3.11.2018 08.50
Helsingin koululounaista jo 60 prosenttia on kasvisruokaa, kalaa yksi ateria kymmenestä – Jan Vapaavuori: "En rakasta pakkoja, mutta joskus niille on paikkansa"13.2.2019 20.00
Päiväkotien vegaanikokeilu oli susi – "Sadan lapsen joukosta kasvisruokaa syö kaksi"6.10.2017 07.15
Raati maisteli uusia kouluruokia – "Uskon että vegepuikoista tulee kestosuosikki"24.8.2017 19.20
Ravitsemusasiantuntija kumoaa myyttejä: "Kyllä lapsi kasvaa vegaaniruoallakin"10.11.2018 21.54
Helsinki jää kakkoseksi hiilineutraaliuden tavoittelussa – USU: Maakuntakaupungit nokittavat ilmastotalkoissa12.2.2019 09.25
Kasvissyönnin grand old lady Margit Kojo: "Kasvisruoka ja lihaton ruoka ovat kaksi täysin eri asiaa"5.10.2017 08.25
Ministeriöt listaavat keinoja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi, kriittinen raja luultua lähempänä – "Mikään teko ei ole liian pieni"8.10.2018 09.31
Tutkija tyrmää Helsinkiin suunnitellut hiiltä korvaavat biolämpölaitokset – "Ne jopa lisäisivät ilmastopäästöjä"12.12.2018 06.15

Kommentit (13)

Kommentit

Näin jää taas yhä useammalta

Näin jää taas yhä useammalta kouluruokailu pois, kun sitä ei voi inhon takia syödä? Ainut voitaja on lähikauppa, jossa ruokatunneilla valtavat jonot karkkihyllyillä!

Ruokapalvelun tarjoilun

Ruokapalvelun tarjoilun lopettaminen kokonaan, tai astiakokojen puolittaminen, nopeuttaa päästötavoitteen saavuttamista

Onneksi eivät voi pakottaa

Onneksi eivät voi pakottaa syömään sitä moskaa. Sipseilla ja energiajuomilla sitten pakko pärjätä, jos koulusta ei saa mitään syömiskelpoista.

Punavihreä tulevaisuus

Punavihreä tulevaisuus muuttuu yhä pelottavammaksi ja ahdistavammaksi. Onneksi maan välttämätön islamisoituminen tekee tuosta hulluudesta lopun.

Totta muuten, tuo

Totta muuten, tuo islamisoituminen voi saada kohta kannatusta autoilevilta lihaa syöviltä suomalaisilta heteromiehiltä, joita lyödään urakalla edestä ja takaa mm. metoo -höpöilyllä tai syyttäen ilmaston lämpenemisestä? Mimminiemi alla tiivistää hyvin Vihreiden järjenjuoksun tai pikemminkin sen puutteen: ei lähiruokaa omasta maasta vaan rahdataan ideologian takia afrikasta reilun kaupan moskaa tänne asti?

Jariny: Totta. Vaikka itse en

Jariny: Totta. Vaikka itse en ole koskaan autoillut, en syö punaista lihaa enkä juuri matkusta, minusta islamisoituminen on parempi ja oikeudenmukaisempi vaihtoehto kuin punavihreä tulevaisuus. Mikäli mennään vihreiden oikean ilmasto-opin (tai -uskonnon) mukaan, joudutaan asumaan ikkunattomissa maakuopissa ilman sähköä, rokotuksia ja terveydenhuoltoa (kuolema on ekoteko) ja järsimään toissavuotista naurista. (Tämä ikävä velvollisuus ei koskisi tieteenkään puolue-eliittiä, Tiedostavaa Älymystöä ja ns. kunniakansalaisia.) PS: Punavihreät tuskin uskaltaisi kieltää muslimeilta mitään.

Tiesitkö muuten, että

Tiesitkö muuten, että uskonnottomien määrä Suomessa kasvaa nopeammin? Suomi siis uskonnottomoituu, ei islamisoidu! Miten selviämme tästä?

Kyllä kantasuomalaiset

Kyllä kantasuomalaiset eroavat kirkosta, se on fakta. Mutta muslimien luku yhä kasvaa. Ja oikea muslimi ei koskaan luovu Allahista eikä Profeetasta (SAW), paitsi eri yksittästapaukset.

Ja millähän ne aiotaan

Ja millähän ne aiotaan korvata? Ulkomaisilla kumkvateilla, soijapavuilla, kiivillä jne, jotka tietysti tuodaan maahan "ilmastoystävällisillä rahtialuksilla ja lentokoneilla".

Keksitkö tuon ihan omasta

Keksitkö tuon ihan omasta päästäsi vai kertoivatko äänet sinulle kumkvattien uhasta? Tiedätkö, mikä auttaa tuollaisiin harhoihin? Kannattaa kääriä pää folioon ennen nukkumaan menoa! Niksi-Pirkka kertoi näin pari vuotta sitten.

Toveri, Mimminiemen kommentti

Toveri, Mimminiemen kommentti on rahtialuksista ja lentokoneista. Kumkvatit on sivuseikka. Taasko ymmärretään tahallaan väärin?

Onko tuo todella

Onko tuo todella helsinkiläisten äänestäjien tahtotila vai terrorisoiko pieni vihreä ja pimeä vähemmistö kaikkia muita? Mulle syntyy fiilis, että tämä edustuksellinen "demokratia" ei oikein toimi. Voi korjata, jos olen väärässä.

On tuo helsinkiläisten

On tuo helsinkiläisten tahtotila. Vihreät on Helsingissä toiseksi suurin puolue. Suurin on globalistis-internationalistinen, macronistis-elitistinen Kokoomus, Helsingissä käytännössä Vihreiden apupuolue. Muutaman vuoden päästä tai jopa ensi vaalien jälkeen Vihreät on ilmeisesti Helsingin suurin puolue. Vasemmistoliitolla on myös paljon kannattajia Helsingissä. Eli kala mätänee päästä, maa pääkaupungista alkaen. Se, että Hämeentie kohta suljetaan lopullisesti(!) autoliikenteeltä ja sopivasti ennen vaaleja, vie Vihreiltä jonkin verran autoilijoiden ääniä, mutta nuo äänet menevät todennäköisesti lähes yhtä vihreälle ja ääriliberaaliselle Kokoomukselle. Eli peli on lopullisesti menetetty eikä ole enää mitään tehtävissä. :-(

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu