Johtamisaktivisti Toni HinkkaKirjoittaja toimii suomalaisten johtajien mentorina.

Matin aito karisma - Miksi Nykänen teki niin suuren vaikutuksen suomalaisiin?

Mikä on Matti Nykäsen salaisuus? Miksi hänen sanomisiaan kuunnellaan, tekemisiään seurataan? Miksi hänen avullaan on myyty lehtiä valtavat määrät? Onko Matilla karismaa ja mistä se muodostuu?

Mietin pitkään, haluanko kirjoittaa Matista juuri nyt. Olen kokenut epämiellyttäväksi sen, miten paljon häntä on eläessään ja nyt kuoltuaan näytetty käytettävän hyväksi. Toisaalta momentum on juuri nyt, kun olemme saaneet paljon myös uutta tietoa Matista.

En ota mitään kantaa hänen saavutuksiinsa hyvässä tai pahassa. Yritän vain analysoida ja ymmärtää hänen vaikutusvoimaansa, karismaansa, yhtenä kaikkien aikojen tunnetuimpana suomalaisena. Kirjoitan myös harkitusti preesensissä: Matti tulee elämään ajatuksissamme ja puheissamme vielä pitkään. Ehkä pidempään kuin sinä ja minä.

Karisma muodostuu ainakin 30 ominaisuudesta, jotka saavat ihmiset kiinnittämään sinuun huomiota ja luottamaan viestimääsi. Nämä ominaisuudet ovat lahjakkuutesi, kasvatuksesi, kokemustesi ja tietoisen kehittämisesi tulosta. Ominaisuudet ovat myös kaikki sellaisia, joita meistä jokainen voi halutessaan kehittää. Myös sinä. Karisma ei tosiaankaan ole syntymälahja.

Kolumnin tilarajassa mahdutan tähän oman ammattisilmäni havaitsemat kolme keskeisintä Matista löytämääni vaikutusvoimatekijää.

Mattia on helppo pitää rohkeana. Harva meistä uskaltaa edes kavuta sinne, mistä hän otti vasta alkuvauhdit. Niin hyppyrissä, viihdetaiteilijana kuin vapaa-aikanakin. Evoluution alkuhämäristä asti, olemme mielellämme katsoneet, kun joku muu ottaa riskit puolestamme ja seuranneet häntä. Silloin selän takaa, nykyään mediasta.

Matti on kiteytyksen mestari. Ei liene aikuista suomalaista, joka ei osaisi useita Matin kuolemattomia lausahduksia ulkoa. Hän on lausunut myös asioita, joita meistä moni ei uskaltaisi ääneen sanoa, mutta mielessämme olemme ne allekirjoittaneet.

Aitous on tutkimuksissamme noussut selkeästi tärkeimmäksi vaikutusvoiman ominaisuudeksi. Sitä Mattikin eniten edustaa.  Hän on luonnollinen, rehellinen ja avoin. Aina on voinut luottaa siihen, että Matin seurassa ei ole tylsää.

Matti Nykäsen muistoa kunnioittaen

Toni Hinkka

Kirjoittaja kouluttaa vaikuttamisen taitoja

Johtamisaktivisti Toni Hinkka

Kommentit (3)

Kommentit

Hinkan kirjoitus herättää

Hinkan kirjoitus herättää joitakin kysymyksiä jotka ovat hänen esittämiään mielenkiintoisempia, ainakin minusta. Kun Nykänen kiinnostaa monia ihmisiä niin mikä saa ihmiset kiinnostumaan hänestä? Mitä yhteistä noilla hänestä kiinnostuneilla on? Ja mitä yhteistä on meillä jotka emme ole kiinnostuneita? // Toisaalta tekisi mieli haastaa myös hinkan nostot Nykäsestä. Onko Nykänen aito? MIkä osa hänestä on roolia jota hän on vetänyt elätteekseen itsensä urheilu-uransa jälkeen? // Mitä onkaan rohkeus ja mikä tekee ihmisestä uhkarohkean? // Miten moni Nykäsen suuhun laitettu sanonta on oikeasti hänen luomansa ja kuinka moni hänen ympärillään pyörineen hovin vääräleukojen suusta? Mikä on hänen varassaan ja kustannuksellaan eläneiden toimittajien ja voittoja keränneiden lehtikustantajien rooli? // Mikä on erilaisten hyväksikäyttäjien vastuu hänen kohtaloistaan? Miten jatkossa estetään, että kenellekään ei noin käy tiedonlevitteiden kynsissä?

Kanarian loma sukupolvi (60

Kanarian loma sukupolvi (60-70 lukulaiset) on just niin juntti kuin tää kirjoitus osoittaa. Junteilla on juntit kiinnostuksen aiheet ja esikuvat. Kirjota seuraavaks joku ylistys teksti mikroruoalle, pirkka bisselle ja makkaralle?

Tuoltako pitäisi pyytää

Tuoltako pitäisi pyytää näkemystä johonkin todelliseen?

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet