Puheenaihe

Kiinteistöverosta on tullut kunnille miljardiluokan kultakaivos – koskee 98 prosenttia kiinteistöistä

VEROTUS  Vain kaksi prosenttia kiinteistöistä säästyy kiinteistöverolta.

Kiinteistöveropäätökset postitetaan pian, mutta maksettaviksi ne lankeavat vasta syksyllä.

Arkisto/Lotta Åberg

Kiinteistöverotuspäätökset saapuvat pian postissa. Verotuspäätöksiä lähetetään yli 2,1 miljoonaa kappaletta.

Verotuspäätöksistä 36 prosenttia on sellaisia, joissa maksettava vero jää alle 170 euron ja se pitää maksaa kerralla ensimmäisenä. Yli 170 euron vero tulee maksettavaksi kahdessa erässä. Eräpäivät ovat 3.9. ja 15.10.2019.

Kiinteistöveroa ei määrätä lainkaan kahdelle prosentille kiinteistöistä, koska niiden maksettava lankeava vero olisi alle 17 euroa.

Kiinteistövero tuottaa kunnille tänä vuonna 81 miljoonaa enemmän kuin viime vuonna, yhteensä noin 1,9 miljardia euroa. Kuntien kiinteistöveroina keräämä potti on kasvanut edellisvuodesta 4,4 prosenttia.

Suurin osa kiinteistöverosta kertyy aikaisempien vuosien tapaan rakennuksista. Maapohjan osuus on noin 27 prosenttia kuntien saamasta kiinteistöverotuotosta.

Kuluvan vuoden kiinteistöveron perusteena ovat vuoden 2018 verotusarvot ja kiinteistön sijaintikunnan vuodelle 2019 määräämät veroprosentit.

25 kuntaa on nostanut yleistä kiinteistöveroprosenttiaan.

Vakituisten asuinrakennusten veroprosenttia on korotettu 20 kunnassa ja muiden asuinrakennusten veroprosenttia 21 kunnassa.

Rakentamattoman rakennuspaikan korotettu, yleistä veroprosenttia korkeampi veroprosentti nousi 13 kunnassa, samoin nousi voimalaitoksille sovellettava veroprosentti 17 kunnassa.

Rakennusten ja rakennelmien vuoden 2018 jälleenhankinta-arvon laskentaperusteissa on huomioitu rakennuskustannusindeksin nousu. Sen vuoksi rakennusten jälleenhankinta-arvoja on korotettu 2,7 prosentilla.

Ikäalennusten vuoksi rakennusten verotusarvojen nousu on kuitenkin voinut jäädä tätä pienemmäksi.

Maapohjan verotusarvojen perusteena käytetään kuntakohtaisia tonttihintakarttoja ja arviointiohjeita. Ohjeisiin ei ole tehty muutoksia ja aluehinnat ovat ennallaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

Suomen valtio tekee

Suomen valtio tekee omistusasumisesta yhtä kallista kuin vuokra-asuminen. Jos omistusasunnon rakentaja saisi samat tuet ja verovähennykset kuin sijoittaja, joka rakentaa vuokra-asuntoja, niin olisi tasapuolisuutta. Samoin omistusasuntoon ei saa asumistukea kuluihin, vuokra-asunnonkin kulut koostuvat ylläpidosta, lämmöstä, vedestä jne. Asumistuki poistettava. Tämä sijoittajakeskeinen malli, jossa rahaa lahjoitetaan vuokraajalta verojen kautta vuokranantajalle purettava

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu