Makumaailma

Helsinkiläisravintola lopetti lounaat tarjoilijapulan takia – "Yksikään ei ottanut yhteyttä, vaikka 3000 näki työpaikkailmoituksen"

TYÖ Helsinkiläisravintola lopetti lounaan, kun ei löytänyt tarjoilijaa.

Tarjoilijoita ei löydy ravintoloihin helposti Helsingissä. Kuvituskuva.

Jussi Vehkasalo

Helsinkiläisravintolat kärsivät työvoimapulasta. Tarjoilijoita ei meinaa löytyä varsinkaan osa-aikaisen työn tekijöiksi, tämä johti töölöläisravintola Gustissa siihen, että siellä keskeytettiin lounaan tarjoilu toistaiseksi.

– Emme löytäneet ammattitaitoista tarjoilijaa, vaikka sellaista etsittiin monesta suunnasta. 4–5-tuntinen työpäivä ei houkuta, kaikki haluaisivat tehdä kokoaikaista päivää. Kaverini laittoi ilmoituksen tarjoilijan paikasta myös Facebookin ryhmään, jossa ravintola-alan työpaikat ja tekijät kohtaavat, mutta yksikään ei ottanut yhteyttä, vaikka 3 000 näki ilmoituksen, selostaa Gustin osaomistaja Petri Herpiö.

Hän kertoo, että tuttujen kautta löytyi yksi tarjoilija, joka oli Gustissa pari kertaa, mutta he eivät olleet tyytyväisiä häneen.

– Pari kuukautta etsittiin työntekijää. Ammattitaitoista vaan ei tahdo näköjään löytyä.

Hän itse arvelee, että osasyy voisi olla se, että suuri osa hyvistä, ammattitaitoisista Helsingin ja pääkaupunkiseudun tarjoilijoista on nyt kausitöissä Lapissa.

– He tekevät siellä pitkää päivää. Kesällä he voivat ottaa iisimmin, tekevät vain ehkä ekstravuoroja silloin tällöin, Herpiö jatkaa.

Ravintola-alan työvoimatilanne on pahentunut koko maassa."

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo, että etenkin Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla on ollut orastava työvoimapula ravintola-alalla jo pitemmän aikaa.

– Muutaman viime vuoden aikana ravintola-alan työvoimatilanne on pahentunut koko maassa. Kun kaksi viikkoa sitten katsoimme koko Suomen tilannetta, niin arviomme mukaan alalla oli noin 3 500–4 000 avointa työpaikkaa, Lappi kertoo.

Uudenmaan te-toimiston nettisivujen haulla löytyi 11. maaliskuuta noin 150 avointa tarjoilutyöntekijän paikkaa ja noin 220 ravintola- ja suurtaloustyöntekijän paikkaa.

– Ennen puhuttiin kohtaanto-ongelmasta, eli avoin työpaikka ja työtä vailla oleva tekijä olivat eri paikkakunnilla. Nyt työntekijöitä ja avoimia työpaikkoja on samalla paikkakunnalla, mutta tarjonta ei silti kohtaa kysyntää, Lappi jatkaa.

Kysyntä keskittyy perjantai- ja lauantai-iltoihin."

Keskeinen ongelma on Lapin mielestä se, että työntekijöille ei pystytä tarjoamaan kokoaikaisia työpaikkoja. Ravintola-alan työt ovat entistäkin enemmän osa-aikaisia.

– Ravintolapalvelujen kysyntä on aiempaa selkeämmin sesonkiluontoista ja se keskittyy painokkaasti perjantai- ja lauantai-iltoihin. Koska painotus on tällainen, eivät alan yritykset pysty tarjoamaan niin paljon kokoaikaisia työpaikkoja, kuin haluaisivat.

Lapin mielestä osa-aikaisen työn vastaanottaminen pitäisi saada Suomessa kannattavammaksi niin, että se on houkuttelevampaa kuin työttömyystuilla roikkuminen.

– Sellaista olen kuullut, että ravintolat eivät aina pysty enää olemaan auki, jos tulee sairastapaus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Maahanmuuttajien koulutukseen 5 000 000 euroa – ratkeaako nyt työvoimapula Suomesta?20.12.2018 17.52
Helsinkiläisravintola sai harvinaista tunnustusta Italian valtiolta – "Menin sanattomaksi"13.3.2019 20.25
Pihvin alkuperä pitää jatkossa kertoa ravintoloissa, kebabin ei – ravintolan omistaja: "Byrokratian purkutalkoot ovat epäonnistuneet"6.2.2019 06.20
Helsingin olympialaiset elävät monen muistoissa – Sinikka tarjoili kuninkaalliselle: "Prinssi Philip halusi kauhukseni rupatella"19.12.2018 19.45
Joka kolmas yritys valittaa työvoimapulaa Uudellamaalla – ekonomisti otti esiin paljon puhuvan esimerkin edelliseltä nousukaudelta1.8.2018 11.10
Karuja kasvulukuja hoiva-alalta – henkilöstöpula aiheuttaa vakavia turvallisuusriskejä17.7.2018 06.55

Kommentit (21)

Kommentit

Mikäs vitsi tää on. Ennen

Mikäs vitsi tää on. Ennen Töölössä sai alivuokralainen niitä palvelijan korteereita edullisestikin. Nyt on kaikki vanhat kuolleet tai hoitokodissa, neljän päivä tunnin tarjoilijan palkka ei edes asuntoon Töölössä.

Tuostahan tulee hiukan päälle

Tuostahan tulee hiukan päälle tonni bruttopalkkaa kuussa. Ei ihme, ettei ole kysyntää, jos ammattitaitoista hakee.

Aivan, tuolla rahalla ei saa

Aivan, tuolla rahalla ei saa maksettua edes vuokraa, jotta elämiseen jäisi sossuminimin verran. Jos ei ole varaa maksaa sellaista palkkaa, jolla ihmiset tulevat toimeen, niin sellaista yritystä ei tarvita, konkurssiin vaan. Ei ole valtion tehtävä tehdä voittoa ravintolan omistajalle, maksamalla sen työntekijoille puolet palkasta asumistuen ja toimeentulotuen muodossa verorahoista.

Voisi hyvin sopia

Voisi hyvin sopia somalinaisille? He eivät usein ison perheen vuoksi voi tehdä kokopäivätyötä. Kannattaisiko laittaa ilmoitus heidän kielellään? Eivät yleensä osaa suomea kovin paljoa, vaikka ovat asuneet täällä 20-25 v.

Buffapöytä pystyyn ja

Buffapöytä pystyyn ja likaisille astioille palautuskaappi.

Hyvä siellä on huudella että

Hyvä siellä on huudella että ravintola nurin vaan jos ei pysty palkkaamaan täysillä tunneilla työntekijöitä.. Kirjoitan vastineen ravintoloitsijan roolissa (tosin baarin, ei lounasravintolan): Meilläkin oli ennen työntekijöillä paljon enemmän tunteja kuin nykyään, mutta kun kaikki kulut nousevat kokoajan, työntekijöille on maksettava hyvä palkka, juomien hintoja on nostettava ja se mitä jää, menee alvien maksuun. Ja totuushan on se, että ihmisten baareissakäynti on vähentynyt todella rajusti viime vuosina sen jälkeen kun rajat aukesivat viron markkinoille. Virosta saa suomalaista olutta ja lonkeroa halvemmalla kuin Suomesta, mikä on aivan järjetöntä. Että kyllä se vika on suomen järjestelmässä (kohtuuton alkoholivero + kohtuuton alv) ettei ravintoloilla ole enää vara palkata työntekijöitä tekemään täysiä tunteja. Jos jokaisen tällaisen ravintolan laittaisi konkurssiin, niin tänne ei jäisi yhtään ravintolaa..

Tarvitaanko sitten näitä

Tarvitaanko sitten näitä räkäöitä niin paljon, jos asiakkaita ei ole? Ennen täällä oli posti, nyt sen tilalla on baari. Ennen täällä oli pankki, nyt sen tilalla on myös baari. Oli apteekki, nyt sen tilalla joku thai-räkälä. Oli kukkakauppa, nyt on pitseria. Oli HSL lipunmyyntipiste, nyt sen tilalla myös pitseria. Kolme pitseriaa noin 100 metrin säteellä. Onko joku ihme, ettei asiakkaita riitä? Mitä jos perustaisit jonkun yrityksen, mistä on jotain hyötyä, jolle on kysyntää, etkä yrittäisi tehdä ihmisistä juoppoja? Jos näiden 6 ravintolan sijan täällä olisi vain 1-2, niin eiköhän asiakkaitakin riittäisi ja olisi varaa maksaa kunnolisia palkkoja työntekijoille. Joten ei kery sääliä, jos ei ole varaa palkata työntekijoita eikä bisnes suju, niin ei muuta kuin lappu luukulle. Ja tekemän jotain muuta, mikä kannattaa. Ei ole veronmaksajien tehtävä ylläpitää sun yritystä pystyssä maksamalla työntekijoillesi asumistukea ja toimeentulotukea verorahoista, jotta voisit pitää pystyssä yritystäsi, joka ei kannata.

Ja vielä edelliseen

Ja vielä edelliseen lisätäkseni: Toki ymmärrän myös työntekijän kannnan, kun meilläkin tehdään jatkuvia laskelmia kuinka paljon työntekijän kannattaa ottaa kuussa tunteja ettei sitten työntekijä menetä muutaman kympin takia asumistukia/opintotukia. Usein ollaan just siinä rajoilla että kymmenen tuntia lisää ja menee tuet, jolloin elämiseen jää vähemmän rahaa kuin vähemmillä tunneilla. Opiskelijat ja työttömät tekis paljon enemmän tällaisia pätkävuoroja jos ei tarviis olla kokoajan laskemassa tukien määrää.

Turha tarjota sellaista työtä

Turha tarjota sellaista työtä, jonka palkalla ei pysty elämään.

Turha valittaa ettei

Turha valittaa ettei työntekijöitä löydy jos palkalla ei elä. 4-5h päivillä palkan pitäisi olla yli 20e/h että kannattaa.

Mite. s jos lyödään näiltä

Mite. s jos lyödään näiltä viheriäiltä pummeilta tuet nollaan. Alkaa jo ketuttaa toi jatkuva narina. Tehdään sellainen käänteinen perustulo, jos ei työ kiinnosta, kaivakoon roskiksia. Alan oikeasti olla väsynyt näidenyhteiskunnan varoilla siipeilijöihin. Minkä helevatin takia minun pitää elättää näitä elämäntaiteilijoita?

Siksi sinun pitää elättää,

Siksi sinun pitää elättää, koska tässäkin uutisessa mainitun työn palkalla ei elä.

Luuletko että joku menee

Luuletko että joku menee sinulle töihin silloinkin 1€/h palkalla, kun vaikka tekisi 12h työpäiviä, niin ei niillä 12€:lla kuitenkaan elää? Ja nämä 12 tuntia voi käyttää paremmin/tuottavammin, vaikka kerjäämiseen tai varastamiseen? Veikkaan päin vastoin, jos valtio ei enää maksaisi ihmisille asumistukea ja toimeentulotukea, niin kaikki nämä räkälät, joden palkalla ei elää menisivat samantien konkaan. Sillä ei ole mitään järkeä tuhlata aika sellaiseen työhön, jolla ei kuitenkaan saa maksettua edes vuokraa ja elätetty itsensä.

Se on juurikin näin.

Se on juurikin näin. Sossutuet pois pummeilta ja kaapukansalta niin johan alkaa duunit kiinnostamaan. Jokaisen työikäisen ja työkykyisen velvollisuus on elättää itse itsensä.

Se on juurikin näin.

Se on juurikin näin. Sossutuet pois pummeilta ja kaapukansalta niin johan alkaa duunit kiinnostamaan. Jokaisen työikäisen ja työkykyisen velvollisuus on elättää itse itsensä.

Hyvä idea, ilman sossutukea,

Hyvä idea, ilman sossutukea, meillä olisi ainoastaan sellaisia palkkoja, joilla pystyisi elättämään itsensä. Jos valtio ei maksaisi asumistukea ja toimeentulotukea, niin työnantaaja joutuisi maksamaan itse sellaisen palkan työntekijalle, jolla pystyy elää. Muuten kukaan ei menisi sille töihin.

Työolot/ilmapiiri ja palkka

Työolot/ilmapiiri ja palkka vaikuttanee....

Palkatkaa yksi kokoaikainen

Palkatkaa yksi kokoaikainen tarjoilija, jonka sopimukseen kirjataan, että työnkuvaan kuuluu myös ruuan valmistelussa auttaminen ja tilan siivous lounaan jälkeen. Vähän mielikuvitusta nyt työnantajalta kaipaisin. On myös aika yleistä, että työnantaja olettaa saavansa valmiin työntekijän, eikä halua yhtään kouluttaa, siitä kertoo myös jutussa ollut lause: "Tuttujen kautta löytyi yksi tarjoilija, joka oli Gustissa pari kertaa, mutta he eivät olleet tyytyväisiä häneen."

Jos pitää olla tarjoilija,

Jos pitää olla tarjoilija, siivoja, järjestyksenvalvoja, kokki, kuljettaja ja varastomies, niin kyllä palkankin silloin pitää olla lähemmäs 3500€-4500€ eikä 1200€. Ei kai kukaan luule, että joku tekisi 5 henkiön työt harjoitelijan palkalla?

Helsingissä on niin kallista

Helsingissä on niin kallista asua ja lähikunnissa. Toisaalta lähikunnista tuleminen vaatii aivan yhtä paljon aikaa kuin kokopäivätyötä tekevän ja maksaa saman verran työntekijälle, onko 8h maksaminen ja 4-5h tekeminen joku este työnantajalle? Käänetäämpä juttu näin!

Yksi hailee, mitä

Yksi hailee, mitä suomalaisille ravitsemusliikkeille tapahtuu. 2000-luvulla kaikki ovat tasapäistyneet ja samankaltaistuneet siihen tahtiin, ettei enää erota, missä kioskissa on. Ammattitaito kadotettiin tasa- ja taulukkopalkkaukseen sekä pyrkimykseen miellyttää kaikkia joka kippolassa. Aikoinaan itse työskentelin, kunnes kyllästyin palkka/työolosuhde/aliarvostus-yhtälöön ja käytännössä myös lopetin asiakkaana olemisen. Mieluummin käyn ulkomailla useamman kerran vuodessa nauttimassa siitä, mitä ravintola-alan tulisi olla.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu