Puheenaihe

Eläkepropagandalla tehdään röyhkeästi politiikkaa, arvioi asiantuntija – IL: "Mitään katastrofia ei ole tulossa"

He ovat tulevaisuuden eläkeläisiä.

Toni Tervo

Eläketurvakeskus (ETK) ennustaa eläkejärjestelmän ajautuvan vaikeuksiin vuoden 2050 jälkeen. Vielä pari vuotta sitten ennusteessa arvioitiin järjestelmän rahastojen kasvavan loputtomiin, muistuttaa yhteiskuntatieteiden tohtori, vakuutusmatemaatikko Olli Pusa Iltalehdessä.

– Meillä ei ole minkäänlaista käsitystä siitä, mitä on työelämä 30–50 vuoden päästä. Sen ennustaminen on arvailevaa tutkimusta ja sen sokea käyttö poliittisessa päätöksenteossa suuren luokan typeryyttä, Pusa toteaa kolumnissaan.

Pusaa harmittaa, että vanhemmat hokevat epätoivoisina, etteivät heidän lapsensa saa enää eläkettä.

– Mitään sellaista ei ole näkyvissä. Sen sijaan lapset elävät huomattavasti vanhemmaksi kuin meidän sukupolvemme ja joutuvat työskentelemään vanhemmiksi. Se vaikuttaa tehokkaasti eläkerahojen riittävyyteen. Ehkä joskus ETK:kin tunnustaa tuon ennusteissaan?

Pusa pitää kirjoituksessaan omituisena väitettä, että maahan olisi tuotava 1,4 miljoonaa maahanmuuttajaa halpatyövoimaksi. Hän ei usko, että halpatyövoima pitäisi järjestelmää pystyssä.

Hän muistuttaa, että humanitaarisen maahanmuuton kustannuksiksi on arvioitu kolme miljardia euroa vuodessa.

– Sillä rahalla korjaisi valtavasti eläkejärjestelmänkin tilannetta, Pusa ehdottaa Iltalehdessä.

Pusa kysyy, onko eläkejärjestelmän hallinto nyt oikeissa käsissä, jos sen valtiaat eivät osaa tai halua miettiä asioita laajemmin kuin lyhyen tähtäimen valtapolitiikkana. Yli 200 miljardin eläkerahastojen ympärille on hänestä muodostunut omituinen Suomen talouden valtakeskus.

– Pitäisikö Eläketurvakeskus siirtää valtion virastoksi, Pusa ehdottaa Iltalehdessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (3)

Kommentit

Politiikan teon röyhkeys

Politiikan teon röyhkeys ilmenee myös siinä muodossa, että oman ideologian edistämiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemitsemiseksi ehdotetaan mitä mielikuvituksellisempia keinoja (ruokavalion muuttamista, polttomoottorien kieltämistä, keskeneräisten teknisten ratkaisujen käyttöönottoa, yms, joista osa auttaa, osa ei). Mutta samalla jätetään huomioimatta, että trooppisesta ja subtrooppisesta ilmastosta Suomeen tulleiden siirtolaisten asuntojen lämmittämiseen ja elintarvikehuoltoon käytetään mm. hiilivoimaloissa tuotettua energiaa moninkertaisesti verrattuna vastaaviin energiamääriin noiden siirtolaisen lähtömaissa. Eikä huomioida sitä, että ilmastonmuutosta edistävien hiilijalanjälkien summa kasvaa yhdessä väestömäärän kasvun kanssa lähes suoraan verrannollisesti. Jos olisimme ilmastonmuutoksen torjunnassa tosissamme, meidän pitäisi kasvattaa Suomen väkimäärää maltillisesti, ensisijaisesti tukemalla suomalaisia lapsiperheitä kaikkkialla Suomessa eikä ryhtyä paniikinomaisesti tuomaan maahamme huonosti kotoutuvaa väkeä kehitysmaista, mikä vain heikentää Suomen huoltosuhdetta. Tuossa siirtolaisuudessahan on lopulta kysymys uuden "vaalikarjan" maahantuonnista. Kun omat aatteet eivät kelpaa kansalle, vihervasemmistolaiset ovat päättäneet vaihtaa kansan. Nykyvauhdilla siihen menee vain hieman yli sata vuotta, pääkaupunkiseudulla sitäkin vähemmän.

Eikös se joku nuori

Eikös se joku nuori ehdottanut suunnilleen eutanasiaa kaikille vähän vanhemmille. Näin viisaita nuoria Suomessa löytyy?

Tuota. Eläketurvakeskus

Tuota. Eläketurvakeskus toimii lakisääteisesti ja sen toiminnasta on peräti säädetty lailla eikä vain asetuksella joka on toimeenpanomääräys. ETK antaa myös viranomaisvastuulla lausuntoja. On siis jotenkin painavampaa pitää ETK:ta valtion viranomaisena, vaikkakaan ja kuitenkin kun rahoitus tulee eläkevakuutusyhtiöiden yhteisrahastosta. Kyllä tämä kaikki sanoo että ETK on viranomainen.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu