Makumaailma

Ravintola syyttää Hesaria maineensa pilaamisesta: "On väärin leimata kaikkia nepalilaisia ravintoloita"

HS:n mukaan nepalilaisissa ravintoloissa tapahtuu laajaa ja systemaattista työntekijöiden hyväksikäyttöä.

Helsingin Herttoniemessä sijaitseva nepalilainen ravintola irtisanoutuu kohusta, joka syntyi HS:n paljastusjutusta.

Arkisto/Marketta Karjalainen

Helsingin Sanomien artikkeli useissa nepalilaisravintoloissa tapahtuvasta työntekijöiden systemaattisesta hyväksikäytöstä synnytti protestin alan helsinkiläisessä Gurgha-ravintolassa.

Herttoniemessä sijaitseva ravintola ilmoittaa sulkevansa ovensa vastalauseena artikkelille.

– Ravintolamme on suljettuna 4.4. mielenilmauksena Helsingin Sanomien 30.3. julkaisemaa artikkelia kohtaan, ravintola ilmoittaa nettisivullaan.

Artikkelissa kerrottiin nepalilaisiin ravintoloihin työntekijöiksi saapuvien karusta kohtelusta. Työntekijät joutuvat jopa maksamaan työpaikan saamisesta, ja palkka on mitätön. Lisäksi artikkeli paljasti, että työtä tehdään kohtuuttomia määriä ja työnantajan tarjoamat asuinolot ovat usein karut.

HS haastatteli viiden kuukauden aikana yhdeksäätoista nepalilaista ja yhtä intialaista, joista viisitoista on työskennellyt nepalilaisissa ravintoloissa. Kokemuksia heillä on yhteensä yli kymmenestä ravintolasta eri puolilta Suomea useiden vuosien ajalta.

Artikkelin mukaan nepalilaiset halusivat itse kertoa hyväksikäytöstä siinä toivossa, että viranomaiset puuttuisivat ongelmaan.

Lehti kertoi varmistaneensa työntekijöiden kertomuksia tutustumalla esitutkintapöytäkirjoihin, oikeudenkäyntiasiakirjoihin, pankkitiliotteisiin, yksityisviesteihin, viranomaisten asiakirjoihin ja muuhun aineistoon. Lisäksi oli kuultu asiantuntijoita muun muassa poliisista, aluehallintovirastosta, ihmiskaupan uhrien auttamis­järjestelmästä ja Rikosuhri­päivystyksestä.

Ravintola Gurghan omistajien mukaan Helsingin Sanomat on lehtijutullaan leimannut perusteettomasti kaikki Suomessa toimivat nepalilaiset ravintolat.

– Artikkeli käsitteli kahta tuomioistuimen antamaa tuomiota, mutta artikkelin julkaisun myötä epävirallisen tuomion saivat myös kaikki yli 70 Suomessa toimivaa nepalilaista ravintolaa, ravintolan mielenilmauksessa todetaan.

– Artikkelin viesti on, että vastaavanlaista hyväksikäyttöä tapahtuu jokaisessa nepalilaisessa ravintolassa ja että kertomukset edustavat arviolta 600 Suomen nepalilaisissa ravintoloissa työskentelevien kokemuksia.

Ravintola Gurgha suljetaan myös siksi, että se pyrkii siten osoittamaan olevansa lehtijutussa esitettyjen epäkohtien ulkopuolella. Mielenilmauksessaan ravintola myös tuomitsee Helsingin Sanomien esiin tuomat hyväksikäyttötapaukset kuvaten niitä järkyttäviksi. Ravintola Gurkhan lisäksi mielenilmaukseen on lähtenyt mukaan muitakin ravintoloita. Toistaiseksi mukana on ainakin seuraavat ravintolat: Nepal, Kathmandu Palace, Koseli, Mero-Himal ja Lali Gurans.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

No nyt viimeistään vältän

No nyt viimeistään vältän kaikkia nepalilaisia ravintoloita.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat