Puheenaihe

Vantaalaisen päiväkodin lapset puhuvat 27 kieltä – suomenkielisiä lapsia on 2

Varhaiskasvatuksen opettaja Minka Menash lukee Kastehelmien ryhmän lapsille Nhille, Rayaanille, Antille ja Eduardille eläinsatua. Sadun lomassa kerrataan viidakon eläinten suomenkielisiä nimiä ja kiinnitetään eläinten kuvat seinään. Ryhmiä ei jaeta suomenkielen taidon mukaan vaan ikäryhmittäin kuten muissakin päiväkodeissa

Marjo Rämö

Vantaan Koivukylässä sijaitseva Rautpihan päiväkoti on 54 lapsen päivittäinen hoitopaikka.

Päiväkoti on siitä erikoinen, että lasten kotona puhutaan 27 eri kieltä. Äidinkielenään suomea puhuvia lapsia on koko päiväkodissa tällä hetkellä kaksi.

Vieraskielisten lasten suuri osuus johtuu siitä, että lähialueen asukkaat ovat pääasiassa maahanmuuttajataustaisia, äidinkielenään muita kieliä kuin suomea puhuvia perheitä.

Päiväkodin kieli on suomi ja siihen panostetaan. Näin päiväkodinjohtaja Melanie Kuparinen vastaa niille vanhemmille, jotka ihmettelevät miten lapsi voi oppia päiväkodissa suomen kielen.

Päiväkodin kaikki työntekijät puhuvat suomea ja sitä vaalitaan lasten keskinäisenä kielenä. Opettaja kannustaa lapsia leikkimään suomen kielellä, jotta kaikki pysyvät leikissä mukana.

Päiväkodin kaikki työntekijät puhuvat suomea ja sitä vaalitaan lasten keskinäisenä kielenä.

Suomen kielen oppimisen tukemiseksi päiväkodissa työskentelee yksi varhaiskasvatuksen erityisopettaja, lastentarhanopettaja, kaksi ryhmäavustajaa ja yksi lastenhoitaja lakisääteisen henkilöstömitoituksen lisäksi.

Kuparinen kehuu työyhteisöä osaavaksi ja asialleen omistautuneeksi.

Taustatukea tulee myös kaupungin omasta yhteistyöfoorumista, jossa käsitellään kieli- ja kulttuuritietoisen varhaiskasvatuksen asioita.

– Toistot ja monikanavaisuus, varhaiskasvatuksen erityisopettaja Satu Pyy nostaa esille siitä, miten suomea päiväkodissa opetetaan.

Hän osallistuu jokaisen neljän lapsiryhmän toimintaan tilanteen ja tarpeen mukaan.

Monikanavaisuudella Pyy tarkoittaa sitä, että kieltä opetetaan niin lorujen, laulujen, satujen, leikkien kuin pelien kautta.

Vuorovaikutus suomenkieltä puhuvan aikuisen kanssa on tärkeää.

Kuvien avulla vieraskielisen lapsen on helppo päästä mukaan.

Yksi esimerkki monikanavaisuudesta roikkuu päiväkodin aikuisten kaulassa.

Kuvakorttinipussa on kuvia asioista, joista päiväkotipäivän aikana viestitään kuten: "kuuntele", "viittaa", "on ulkoilun aika".

– Kuvien avulla vieraskielisen lapsen on helppo päästä mukaan.

Tärkein merkki on päällimmäisenä. Kehumista ja kannustamista tarkoittava tähtimerkki irtoaa helposti.

Monikulttuurisen päiväkodin opettajien ja hoitajien työkalupakkiin kuuluvat kuvakortit.

Kun lapsella on rajalliset keinot ymmärtää tai ilmaista itseään kielen kautta, korostuu positiivinen ja voimavarakeskeinen vuorovaikutus.

– Vaikka kielenopetus on tärkeää, sanoisin, että tärkeintä on ilo ja huumori, Pyy sanoo.

3–5-vuotiaiden Kastehelmien aamupiirissä harjoitellaan viikonpäiviä ja värejä aivan kuten muissakin päiväkodeissa.

Vaikka kielenopetus on tärkeää, sanoisin, että tärkeintä on ilo ja huumori.

Jokainen lapsi "ilmoittautuu" läsnäolevaksi asettamalla oman nimensä ryhmätauluun. Sitten halataan tai heitetään ylävitoset opettajan kanssa.

Lapsia naurattaa ensimmäisen lapsen aloittama tuplahalaus, jossa opettaja Minka Menashin syliin hyökätään uudestaan heti ensimmäisen halin jälkeen. Henkilökohtainen kontakti aikuiseen syntyy heti aamusta – tuplana.

Rautpihan päiväkodista kertoi ensimmäisenä Vantaan Sanomat.

Lue myös: Päiväkotien välille repesi kuilu Helsingissä – Tutkijan mukaan eriytymiskehitystä ei oteta Suomessa riittävän vakavasti: "Meillä on jo päiväkoteja, joissa ei ole yhtään suomenkielistä lasta"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Päiväkotien välille repesi kuilu Helsingissä – Tutkijan mukaan eriytymiskehitystä ei oteta Suomessa riittävän vakavasti: "Meillä on jo päiväkoteja, joissa ei ole yhtään suomenkielistä lasta"22.1.2019 19.25
Päiväkodin lastenhoitaja ei luota viranomaisten valvontaan – "Heillä ei tunnu olevan käsitystä päiväkodin arjesta"24.3.2019 17.35
"Lapsen otsalla iso reikä jota pipo peitti" ja "työntekijä ei puhunut suomea" ­– Lehdet: Touhula-päiväkodista uusia valituksia28.2.2019 11.26

Kommentit (2)

Kommentit

15 vuoden päästä tuosta tulee

15 vuoden päästä tuosta tulee pk-seudun katukuva. Kantasuomalaiset pienenä vähemmistönä.

Väestönvaihto meneillään.

Väestönvaihto meneillään. Perusteena mm. suomalainen tautiperintö. Kuitenkin suomalaisen tautiperinnön taudit ovat niin harvinaisia, että vain Kuopion ja Helsingin alueella raskaana oleville naisille on tarjottu mahdollisuutta AGU-seulontaan. AGU on yksi yleisimmistä suomalaisen tautiperinnön taudeista. AGU-tautia sairastaa Suomessa noin 270 ihmistä. Sirppisoluanemiaa sairastaa 2% Afrikan nigerialaisista: "A recent WHO report estimated that around 2% of newborns in Nigeria were affected by sickle cell anaemia". Siitä geenistä ei ole Suomessa mitään hyötyä, koska Suomessa ei ole malariaa. Sirppisoluanemiasta on pientä hyötyä malaria-alueilla.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu