Urheilu

Seksuaalinen tuijottaminen, häirintä ja kommentointi puhuttavat Suomen tennismaailmaa – uusi raportti julki

TENNIS   Uuden raportin mukaan seksuaalinen häirintä on Suomen tenniksessa harvinaista. Tennisliitolla on häirintään nollatoleranssi.

Kuvituskuva / Tuomas Rauhala

Suomen Tennisliitto ry tilasi marraskuussa 2018 Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:ltä selvityksen seksuaalisesta häirinnästä tenniksessä.

Tutkimuksessa selvitettiin ovatko tenniksen kansainvälisessä kilpailutoiminnassa mukana olleet urheilijat kokeneet seksuaalista häirintää lajin parissa.

Selvitys kohdistui vuoden 1970 jälkeen syntyneisiin pelaajiin, jotka ovat pelanneet kansainvälisiä otteluita Tennis Europe Tourilla tai Kansainvälisen Tennisliiton (ITF) alaisissa kilpailuissa vuosina 2008–2018. Selvitys toteutettiin joulukuun 2018 ja maaliskuun 2019 välisenä aikana.

Tutkimuksen kohderyhmään kuului 376 henkilöä (92 vastausta). Seksuaalista häirintää oli kokenut tai havainnut yhteensä 15 henkilöä. Näistä seitsemän oli kokenut seksuaalista häirintää ja kaikki olivat naisia.

Häirintä ilmeni pääasiassa sanallisesti, sanattomasti tai puhelimitse (esimerkiksi viestittely). Kaksi pelaajaa oli kokenut fyysistä itsemääräämisoikeutta loukkaavaa, fyysistä häirintää. Suurimmaksi osaksi urheilijoiden kokema häirintä oli tapahtunut useita vuosia sitten.

Ainoastaan kaksi vastaajaa kertoi kokeneensa tai havainneensa lajissaan häirintää viimeisen kahden vuoden aikana. Nämä tapaukset liittyivät epäasialliseen tuijottamiseen ja kommentointiin sosiaalisessa mediassa tai kasvotusten. Kukaan vastaajista ei kertonut kokevansa häirintää juuri tällä hetkellä.

Selvityksestä ei ilmennyt sellaisia seikkoja, joiden perusteella liiton pitäisi ryhtyä välittömiin toimiin urheilijoiden suojelemiseksi.

– Tennisliitto ottaa kaikki tapaukset vakavasti ja emme hyväksy minkäänlaista häirintää. Selvityksen pohjalta meidän täytyy edelleen kehittää omaa toimintaamme häirintätapausten ennaltaehkäisemiseksi ja luoda seuroihin selkeä prosessi, joilla häirintätapauksia jatkossa selvitetään. Selvitämme myös jatkossa kaikki meille tiedoksi tulleet tapaukset ja haluamme varmistaa jokaiselle pelaajalle turvallisen ympäristön tenniksen parissa, Tennisliiton toimitusjohtaja Teemu Purho kommentoi tiedotteesa.

Vuoden 2018 kesällä Tennisliitto julkaisi yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman, joka esiteltiin seuroille yhteisessä seurafoorumissa. Näiden toimenpiteiden käytäntöönpanoa jatketaan edelleen. Tavoitteena on kouluttaa 300 seuroissa toimivia henkilöitä vuoden loppuun mennessä.

Vuoden 2019 alusta alkaen on Tennisliitossa toiminut eettinen toimikunta. Toimikunta otti ensimmäisenä käsittelyyn häirintätapaukset – ennen kaikkea kehitystoimet ja jatkotoimenpiteet.

Tennisliiton alaisiin valmentajakoulutuksiin on lisätty yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitelman osioita.

Ensimmäinen koulutus uudella sisällöllä pidettiin huhtikuun alussa kaikissa koulutuksissa jatkossa oma osio nimikkeellä ”valmentajan eettiset toimintaohjeet”.

– Olemme kiinnittäneet huomiota valmentajien toimintaan ja turvalliseen harjoitus– ja kilpailuympäristöön. Olemme vieneet asioita jo käytäntöönkin, muun muassa uudistimme valmentajakoulutuksiemme sisältöjä, ja kesän aikana saamme myös muita toimenpiteitä valmiiksi seuraavaa sisäkautta varten yhdessä seurojen kanssa, kertoo Purho tiedotteessa.

– Mikäli olet joutunut tai tiedät toisen joutuneen minkäänlaisen häirinnän uhriksi, kerro asiasta välittömästi luotettavalle aikuiselle, kuten vanhemmillesi, esimiehellesi, seurasi toiminnanjohtajalle, seurasi puheenjohtajalle tai Suomen Tennisliitolle. Suosittelemme myös olemaan yhteydessä SUEKiin ja Väestöliiton Et ole yksin -palveluun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (2)

Kommentit

Häirinnässä nollatoleranssi

Häirinnässä nollatoleranssi mihin? 'Uhrin' subjektiiviseen kokemukseen asiassa? (sen arvaaminen, mitä kukin pitää häirintänä on nykyisin mahdotonta, hyvin käyttäytyvällekin) Tennisottelun seuraaminen muuttuu kovin hankalaksi, kun pelaajaa ei voi 'tuijottaa' - mikä sitten lie 'nollatoleranssijärjestön' ohje pelaajan sopivalle katsomisajalle.

On hyvä että mee too # :n

On hyvä että mee too # :n tuoman kansainvälisen julkisuuden lisäksi on maahanne perustettu sentään Urheilun Eettinen keskus, pelkän mainetta vuosien saatossa yhteiskuntanne parasta ajattelevan täällä vain oleen Eettisen sanan neuvoston lisäksi... :-) - josta tämä artikkeli puhuu jälleen pelkkää asiaa edellä myös tämän pelkän verovaroin tuotetun toisen ihailemani maanne toiminnon puolesta. Tähän yhteiskuntaan muutaman sivistysvaltion ja näiden täällä tarjolla olevien toimintojen lisäksi ei teille olevaa todelliseen ihmisyyteen perustuvaa Eettistä neuvostoa ymmärrettävistä syistä täällä ole, -ja tuskin tulee olemaankaan.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Urheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu