Puheenaihe

Jo 60 vanhuksen kuolemasta tutkinta hoitokodeissa – USU: Sekä yksityisiä että julkisia paikkoja kohteena

Kuvituskuva

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira selvittää kaikkiaan noin kuuttakymmentä kantelua, joissa vanhuksen kuolemaan saattaa liittyä hoitovirhe tai vakava laiminlyönti. 

Asiasta kertoo Uutissuomalainen (USU).

Kantelut ovat moninkertaistuneet kevään aikana, sillä helmikuussa julkisuudessa puhuttiin viidestätoista tapauksesta. Ne koskevat niin yksityisiä kuin julkisiakin hoivayksiköitä ympäri maan.

Valviran ylitarkastaja Elina Uusitalo arvioi Uutissuomalaiselle, että kanteluiden määrän kasvu johtuu pitkälti julkisuuden tuomasta aktivoitumisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

LM: Näin Esperi Care huijasi suomalaisia – ensimmäiset vinkit jo vuonna 201627.4.2019 09.45
Hoivakohusta seurasi uusi ilmiö? – HS: Ikäihmisten rahat menevät hoitajan palkkaamiseen, lapset jäävät perinnöttä24.4.2019 18.55
Veijon Vuokko-äiti, 76, hakattiin kuoliaaksi hoivakodissa – MOT: Yritys lähetti laskun koko kuulta, avi selvittää hoivakodin toimintaa11.3.2019 08.56
IL: Attendo antoi potkut suomalaisille työntekijöille – nyt töitä tekevät filippiiniläiset alihankintana5.3.2019 09.09

Kommentit (2)

Kommentit

Lainsäädäntö velvoittaa

Lainsäädäntö velvoittaa kuolemansyyn selvittämiseen kaikissa tapauksissa, joissa syy ei ole ilmeinen sairaus ja selkeästi tiedossa. Tässä herää nyt väkisinkin epäilys, että lakia on rikottu myös viranomaisten taholta, valvonta on ollut puutteellista. Lakia kuolemansyyn selvittämisestä olisi myös syytä tarkistaa, nykyisessä muodossa se antaa mahdollisuuden liian helppoon hoitovirheiden salaamiseen. Tiedossa on esimerkiksi tapauksia, joissa kuolemasta ilmoittaminen on kestänyt liian kauan, tai se on suoritettu sellaisen henkilön toimesta, joka on osallistunut hoitoon. Lopuksi ohje kotana tapahtuvan kuoleman varalta. Vaikka laissa edelleen mainitaan, että kuolemasta tulee ilmoittaa välittömästi poliisille tai lääkärille, nykyinen käytäntö on, että aina soitetaan mahdollisimman pian hätäkeskukseen 112. Tämakin olisi lakiin syytä korjata pikaisesti, laki on jo 47 vuoden takaa ja näiltä osin vanhentunut.

Silti yleensä vanhus joka

Silti yleensä vanhus joka elää laitoksessa elää erittäin huonolaatuista elämää.Ehkä kuolema paras vaihtoehto.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu