Puheenaihe

Nyt se sanotaan suoraan: "Eläkkeiden leikkaukset ovat hyvin todennäköisiä Suomessa" – ruuhkavuosia elävät aikuiset kaikkein pessimistisimpiä

Kuvituskuva. 

Tiina Örn / arkisto

Yli 60 prosenttia suomalaisista uskoo, että eläkkeitä joudutaan leikkaamaan tulevaisuudessa. 

Vain alle viidennes uskoo, että eläkkeiden taso voi säilyä ennallaan.

Luvut käyvät ilmi torstaina julkaistusta LähiTapiolan kyselystä. Sen mukaan pessimistiset eläkearviot ovat yleisiä kaikissa ikäluokissa. Kaikkein pessimistisimpiä ovat kuitenkin ruuhkavuosiaan elävät 35–44-vuotiaat. Heistä yli 70 prosenttia uskoo eläkkeiden leikkauksiin.

LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo tiedotteessa, että kansalaisten pelot eivät ole vailla perustetta. 

Tähän asti eläkejärjestelmää on korjattu nostamalla palkansaajien eläkemaksuja. Nyt tämä polku uhkaa olla kuljettu loppuun.

– Eläkkeiden leikkaukset ovat hyvin todennäköisiä. Eläkejärjestelmän sopeutuskeinoja ovat eläkemaksujen korotukset tai eläkkeiden leikkaukset. Järjestelmän rakenne lähtee siitä, että tarvittaessa eläkemaksuja nostetaan niin paljon, että rahat riittävät. Näin tähän asti on pystytty tekemään, mutta tuskin jatkossa, Nummiaro arvioi.

Nummiaro uskoo, että erityisesti yritykset ja julkinen talous aiheuttavat paineen, joka estää eläkemaksujen korotukset.

Hän huomauttaa, että eläkemaksut ovat veron kaltainen kustannus ja ne heikentävät siten yritysten kannattavuutta ja kilpailukykyä  kansainvälisessä kilpailussa.

Nummiaro huomauttaa, että verovarojen tarvitsijoita on nyt muutenkin paljon. Yksi on kestävyysvaje, jonka paikkaamiseen yhteisiä varoja tarvitaan myös.

Toistaiseksi poliitikot ovat varoneet puhumasta suorasta eläkkeiden leikkaamisesta. Sen sijaan eläketurvaa on heikennetty nostamalla suomalaisten eläkeikää yhteisymmärryksessä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Tämä keino on ollut perusteltu, arvioi Nummiaro.

– Eläkkeitä on jo leikattu säännöllisten eläkeuudistusten yhteydessä. Muutokset ovat tosin olleet eteenpäin katsovia, eivät takautuvia. Elinaikakerroin on siitä hyvä sopeutuskeino, että se leikkaa eläkemenoa automaattisesti eliniän kasvaessa, Nummiaro toteaa.

Jatkossa hän uskoo, että järjestelmän kehittyvän niin, että sopeutuspaineet purkautuvat eläkemenojen leikkauksina.

– Luultavimmin vuosittaisten indeksikorotusten puuttumisten kautta.

Laskennallinen paine eläkemaksujen nostoon on joka tapauksessa suuri.

Eläketurvakeskus julkisti tiistaina uudet laskelmat suomalaisten eläkkeiden rahoitusnäkymistä. ETK:n mukaan työeläkemaksut voidaan pitää ennallaan alle 25 prosentissa 2050-luvulle asti. 

Tämän jälkeen maksuihin syntyy huomattava korotuspaine, ja maksut voivat nousta jopa 30 prosenttiin. Keskeisin syynä on se, että työllisten eli eläkkeiden maksajien määrä vähenee.

LähiTapiolan mukaan suomalaisten usko eläkkeiden pysyvyyteen on hiipunut jo ennen uusimpien ETK:n lukujen julkaisua. 

Tuoreimmassa kyselyssä liki kolme neljästä epäilee, että 20 vuoden kuluttua eläkejärjestelmämme ei ole enää ennallaan. Naiset ovat yllättäen hieman pessimistisempiä kuin miehet.

Eniten eläketurvastaan kannattaisi olla huolissaan 30-vuotiaiden. Heidän pelkonsa ei LähiTapiolan kyselyssä nouse kuitenkaan niin suureksi kuin nelikymppisillä.

Arjen katsaus -kyselyn toteutti Kantar TNS. Eläkekysymyksiin vastasi 1 052 suomalaista syyskuussa 2018. Virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Näin rajusti sinun eläkemaksusi uhkaavat nousta – jopa yli 30 prosenttia palkasta pitkällä aikavälillä19.3.2019 13.09
Karu ennuste 30-vuotiaille – Talsa: Eläke jää pieneksi, kun vauvoja ei synny14.3.2019 08.36

Kommentit (23)

Kommentit

Eikös nämä maahantulleet

Eikös nämä maahantulleet nuoret miehet ole silloin parhaassa uraputkessa meidän eläkkeitä maksamassa.

Luin että Somali tulee

Luin että Somali tulee maksamaan miljoonan Suomen yhteiskunnalle ja Irakilainen lähes 800 000€ elinaikanaan. Heistä työllistyy vain 10-15%, joten ei ihme että meillä menee miljardeja näiden pakolaisten elättämiseen, ja rahat ei riitä esimerkiksi eläkkeisiin.

Tuo perussuomalaisten

Tuo perussuomalaisten ajatuspajan skenaario toteutuu, jos somalien ja irakilaisten työllisyys pysyy nykytasolla myös tulevaisuudessa. Mutta kun Suomessa esim. Irak-taustaisten 30-34-vuotiaiden miesten työllisyysaste on 27%, niin Ruotsissa se on jo 68 %. Ei nämä yhteiskunnat niin paljon eroa, ettei täälläkin muutamaa tuhatta nuorta miestä töihin saada.

2050 luvulle mennessä, jos

2050 luvulle mennessä, jos nuoret tekisivät muksuja, ehtii asia tasaantua. Jos nuoret tekisivät..kuten edelliset sukupolvet.

Somalia- ja Irak-taustaisten

Somalia- ja Irak-taustaisten osuus Suomen alle 65-vuotiaista on yhteenlaskettuna alle prosentti, eli ei aivan keskiössä kun pohditaan kuinka rahat riittää eläkkeisiin.

mutta kun noista töissä käy

mutta kun noista töissä käy alle prosentti ja sikiävät jatkuvasti, niin silloin kun eläkkeistä pitäisi alkaa leikkaamaan on noita jo ihan riittävästi maassamme kuluttamassa eläkkeisiin tarvittavia rahoja.

Ai niin ihan meinasi unohtua,

Ai niin ihan meinasi unohtua, että se 3,2 miljardia mitä noihin sinun ihanteisiin menee jo nyt vuodessa, niin sekni kun voisimme käyttää suomalaisiin vanhuksiin ei eläkkeitä tarvitsisi ajatellakaan leikata.

Pienituloinen eläkeläinen on

Pienituloinen eläkeläinen on elänyt sota-ajat, palvellut isänmaata lottana , pitänyt lapset puhtaina, laittanut ruoat,perhe elänyt ilman sisä-wctä, suihkuja.. Pyykit pesty keittämällä kuuma vesi kattilassa pyykkiä varten. Itse aikoinaan kulkeneet kouluun pakkasella jalan tai hiihtäen viisi kilometriä yhteen suuntaan, toiset takaisin kotiin koulusta koulukirjat mukana.Hyvin työteliästä elämää. Kotiäidin roolissa olevat tekivät kotitöitä vailla kotouttamistukea,,työttömyyskorvauksia tai kodinhoitotukia. Perheen isäntä kävi töissä ja palkalla eli koko perhe.Nyt nämä eläkeläiset Maksavat pienistä eläkkeistä kaikki sairaskulut, matkat laboratorioon välttämättömiin kokeisiin , lääkkeet, sairaanhoitajamaksut,erikseen terveyskeskusmaksujen lisäksi. Poliklinikkamaksut, erikoisairaanhoitokäynnit, kyydit kauas laboratorioon, yksityiset siivousfirmat , yksityiset kalliit turvapuhelimet ... Kunnalta ei tule edes sitä maksullista turvapuhelinta . Jos pienituloinen pääsisi samalle arvoasteikolle pakolaisten ja mm. työikäisten Somaliasta Suomeen siirtyneiden kotiäitien kanssa ; ilmaiset sairaanhoitokäynnit ja lääkärikäynnit, pienituloisen eläke voisi riittääkin. Tekee ison summan rahaa omaan käyttöön jos palvelut ovat ilmaisia. Erään vanhuksen ruumis tämän kotona oli löydettäessä mädäntynyt . Heitteillä on paljon vanhuksia jotka eivät pysty maksamaan palveluja ja kotihoitoa .

Tämä kaikki on asiaa, mitä

Tämä kaikki on asiaa, mitä kirjoitit, mutta esim. lottana toimineet ovat kaikki jo 90 täyttäneitä. Artikkelissa kuvattu eläkkeiden leikkaamisuhka koskee lähinnä 1970-luvulla syntyneitä. Tällä hetkellä eläkeläisten tulot kehittyvät hyvin, keskimäärin: "Eläkeläiskotitalouksien ryhmässä mediaanitulot ovat suhdanteista riippumatta tasaisesti kasvaneet. Yksittäisissä eläkeläistalouksissa tilaston näyttämä positiivinen tulokehitys ei välttämättä näy, koska kysymys on pitkälti eläkeläisryhmien rakenteissa tapahtuneista muutoksista: Pienituloisia kansaneläkeläisiä on poistunut ryhmästä, kun taas ryhmään tulleet uudet eläkeläiset ovat olleet paremman eläketason kartuttaneita ansioeläkeläisiä. Eläkeläistalouksien muita suotuisampaa tulokehitystä selittää myös se, ettei eläkeläisille tyypillisiin tuloihin (eli eläkkeisiin) ole ainakaan toistaiseksi tehty leikkauksia. Eläkeläisten taloudellista asemaa on parantanut myös eläkejärjestelmiin tehdyt parannukset, kuten takuueläkejärjestelmän käyttöönotto. (Tilastokeskus, Findikaattori)

Vieraasta valtiosta Suomeen

Vieraasta valtiosta Suomeen tuleville tulottomille ihmisille tulisi asettaa tulosvastuullinen sosiaaliturva;, ei niin että esim työikäinen Somaliäiti, Irakilaismies,Arabinainen oleskelee, asuu, käyttää palveluja tekemättä mitään yhteiskunnan eduksi, tekemättä mitään tulojensa ja palvelujensa eteen. Tuloja tulee karsia sitä mukaa, kun oleskeluvuosia kertyy,, mitä kauemmin vastikkeeton oleskelu jatkuu.,tuloja leikataan ja rangaistaan tulijaa sitä,mukaa mikäli ulkomaan tulija ei osoita aktiivisuutta tehdä työtä tässä maassa. Ensialkuun tulijat tulee laittaa keräämään roskia kaduilta, teiden varsilta, kauppakeskusten ympäriltä, juna-asemien ympäriltä. Vastikkeeksi sosiaaliturvasta.,Siihen työhön on tilaus ja työ ei vaadi edes Suomenkielentaitoa. Aktiivisuus , työkunto riittävät. Sitä työikäisistä löytyy.

Otetaan vain lisää jengiä

Otetaan vain lisää jengiä tänne loinimaan, niin ei tarvita kohta maksaa yhtään eläkkeitä, kun rahat on loppu. Mehän suorastaan tienataan tällä.

Se on kyllä valtion vika jos

Se on kyllä valtion vika jos valtio ei maksa ulkomailta tulevalle ihmisenä olosta palkkaa ja toimeentuloa. Jos joku tulee kaukaa Suomeen , maksaa matkastaan isoja summia , on valtion kunnioitettava tulijan vaivautumista ja uhrautumista pitkälle matkalle maksamalla asunto, terveydenhuolto ja kulttuurin vaatimat rituaalit. Muuten on pelko että tulija ei ole tyytyväinen ja palaakotimaahansa omiensa joukkoon.Tai tekee työtä pimeästi maksamatta niitä veroja ja eläkemaksuja.

Se on kyllä valtion vika jos

Se on kyllä valtion vika jos valtio ei maksa ulkomailta tulevalle ihmisenä olosta palkkaa ja toimeentuloa. Jos joku tulee kaukaa Suomeen , maksaa matkastaan isoja summia , on valtion kunnioitettava tulijan vaivautumista ja uhrautumista pitkälle matkalle maksamalla asunto, terveydenhuolto ja kulttuurin vaatimat rituaalit. Muuten on pelko että tulija ei ole tyytyväinen ja palaakotimaahansa omiensa joukkoon.Tai tekee työtä pimeästi maksamatta niitä veroja ja eläkemaksuja.

Se on kyllä valtion vika jos

Se on kyllä valtion vika jos valtio ei maksa ulkomailta tulevalle ihmisenä olosta palkkaa ja toimeentuloa. Jos joku tulee kaukaa Suomeen , maksaa matkastaan isoja summia , on valtion kunnioitettava tulijan vaivautumista ja uhrautumista pitkälle matkalle maksamalla asunto, terveydenhuolto ja kulttuurin vaatimat rituaalit. Muuten on pelko että tulija ei ole tyytyväinen ja palaakotimaahansa omiensa joukkoon.Tai tekee työtä pimeästi maksamatta niitä veroja ja eläkemaksuja.

tuovat tänne oman työ ym.

tuovat tänne oman työ ym. kulttuurinsa tuhoavat maan ja jatkavat seuraavaan

Kommentoijat eivät ole

Kommentoijat eivät ole huomanneet, että vuosi 2015 meni jo. "Viime vuonna turvapaikka myönnettiin 2 700 ihmiselle. Pelkästään venäläisille myönnettiin oleskelulupia kolminkertainen määrä." HS 17.3.2019

Sinä et ilmeisesti tajua,

Sinä et ilmeisesti tajua, että venäläiset tulevat töihin eivät loisimaan yhteiskunnan ylläpitämänä. Eli ihan oikeita turvapaikanhakijoita tuskin oli kymmentä enempää, vaan nuo 2690 on turhapaikkoja.

Olen minäkinhuomannut että

Olen minäkinhuomannut että Venäläiset ovat tottuneet tekemään työtä. Kulttuuri ja elämäntapa Venäläisillä on muutenkin enemmän länsimaalainen kun Lähi- idän kulttuuri.Venäläisten lakikirja ei ole Koraani.

Kun täällä on koolla paljon

Kun täällä on koolla paljon viisaita, niin selittäkää miten on mahdollista, että Ruotsissa työllisyysaste kohosi 75.6->78.3 vuodesta 2012->2017, vaikka Afrikassa ja Lähi-idässä syntyneiden työikäisten määrä kasvoi 330.000->550.000 ja heitä on kohta 10 % työikäisistä. Suomessa työllisyys junnaa vähän päälle 70 prosentissa vaikka tämän ongelmallisen ryhmän osuus on edelleen vain pari prosenttia.

Totta kai saadaan

Totta kai saadaan työllisyysastetta nostettua verovaroin, mutta se ei kuitenkaan ole oikeaa työllistymistä, vaan tempputyöllistämistä. Kai sinäkin edes sen verran ymmärrät, vai?-----------------------------------------------------------------"Niin sanotut kotouttamistyöpaikat on tarkoitettu heikosti koulutetuille maahanmuuttajille, joita on Ruotsissa noin 200 000. Systeemissä työnantaja maksaa palkkaa reilut 800 euroa kuussa, jonka päälle valtio maksaa lähes 900 euroa. Uudistus tulee voimaan ensi vuonna, jos EU-komissio hyväksyy verovarojen käytön palkkatukiin. Jeppssonin mukaan Ruotsissa kestää jopa yhdeksän vuotta ennen kuin puolet heikosti koulutetuista maahanmuuttajista on työllistynyt. Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen sopimuksessa asetettiin tavoitteeksi 10 000 uuden työpaikan syntyminen. Mitä: Ruotsalaiset töissä Väkiluku: 10,1 miljoonaa, joista ­ulkomailla syntyneitä 1,6 miljoonaa Työllisyysaste (20–64 v.): Koko maassa 81,2 %. Ulkomailla syntyneillä 68,4 %, Ruotsissa syntyneillä 84,8 %. Suomen työllisyysaste 74,2 %. Työttömyysaste: Ruotsi 6,3 % (Suomi 8,1 %) Lähteet: Ruotsin tilastokeskus, Eurostat 2018 Kuulostaa vaatimattomalta. Hänen mukaansa työnantajan maksaman palkan on vastattava työntekijän tuottavuutta. Kouluttamattomille maahanmuuttajille ei yksinkertaisesti synny työpaikkoja ilman valtion avustusta. Ruotsin työmarkkinoilla on rakenteellinen ongelma: ”Meillä on hyvin vähän työpaikkoja, joissa pärjää vähäisellä koulutuksella. Näitä paikkoja on vain viidelle prosentille työvoimasta, kun monissa muissa EU-maissa, kuten Tanskassa, osuus on kaksinkertainen.” Ruotsin talous vajoaa silmissä, ja hyytyvä naapuri voi iskeä Suomeen – "Riskejä on todella paljon", sanoo Nordean analyytikko

Ruotsin talouden uhkakuvat

Ruotsin talouden uhkakuvat liittyvät lähinnä asuntomarkkinoihin. Olet kuitenkin oikeassa siinä, että kehitysmaasta tulevien lukutaidottominen työllistäminen on lähes mahdotonta kehittyneen yhteiskunnan vapailla markkinoilla. Jotta nykynuorten eläkemaksut eivät tulevaisuudessa nouse pilviin, pitää maahan saada työssäkäyviä, eikä tempputyöllistäminen ole huono integraatiokeino. Aina parempi jos heidän lapsensa saadaan heti päiväkotiin ja kouluun. Sen takia en usko, että kyseisen ryhmän työllisyys jää nykytasolle vuosikymmeniksi täälläkään. Joka tapauksessa meillä on iso työ saada tänne työperäistä maahanmuuttoa riittävästi, kun Viron suuntakin kuivahti.

Me emme tarvitse työperäistä

Me emme tarvitse työperäistä maahanmuuttoa vielä 30 vuoteen, me pärjäämme näiilä voimilla mitä meillä nyt on. Aina kun työllistämiseen joudutaan käyttämään veronmaksajien rahaa on se työ tuleksetonta ja tehty vain tilastojen kaunistamiseksi. Näiden lapset ovat jo nyt päiväkodeissa, vaikka vanhemmat kotona.

Päiväkodissa oppii kieltä ja

Päiväkodissa oppii kieltä ja kulttuuria huomattavasti paremmin kuin kotona. Se on paras keino saada kehitysmaista tulleista lapsista työtätekeviä tulevaisuudessa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu