Puheenaihe

Lattiat lainehtivat vain 5 kuukautta sitten valmistuneessa talossa Helsingissä, asukkaat epätoivoisia: "Kuin kerrostalon kokoinen kuivaushuone"

Skanskan rakentama uusi kerrostalo Helsingin Kruunuvuorenrannassa kärsii jo toista viikkoa pahoista vesivuodoista.Talon omistaa Helsingin kaupungin asunnot Heka Oy.

Kuvakaappaus asukkaan videosta.

– Lorisee lorisee. Maali kuplii, betoni pehmenee, listat purputtelee. Kenen eteisessä uidaan, kenen olohuoneessa on kohta Herra haistapahome, kirjoittaa Facebookissa Kruunuvuorenrannan asukas.

Hän asuu vuokralla Helsingin kaupungin omistamassa uudessa kerrostalossa, jonka on rakentanut Skanska. Asukkaan kuvaamassa videossa näkyy, kuinka lattiat lainehtivat vettä upouudessa, vain viisi kuukautta asuinkäytössä olleessa kerrostalossa.

Asukkaan mukaan vesi on lorissut jo muutaman viikon. Lisäksi hän kertoo talossa olevan asuntoja, joissa pyyhitään päivittäin mustaa hienoa pölyä pinnoilta.

– Tässä talossa on lukuisia ihmisiä joilla on hengitystieoireita, kuten pitkiä hengitystieinfektioita ja allergiaa, asukas kertoo.

– Itselleni on tullut nenäverenvuotoa, josta en ole koskaan ennen kärsinyt, vahvistaa toinen asukas.

Asukas kertoo talon vesivahinkoja korjatun huonelämpötilaa nostamalla ja ilmastointia lisäämällä. Ilmastointia on pidetty talven ajan niin kovalla, että pyykit on kuivuneet kahdessa tunnissa.

–  Ei tämä voi olla kerrostalon kokoinen kuivaushuone. Toisilla on tukka putkella omassa asunnossa ja niskat jumissa vedosta, asukas kertoo.

Asukkaat kokevat, että heidän valituksensa ovat kaikuneet kuuroille korville. Vuokranalennuksia tai mitään muutakaan hyvitystä he eivät ole saaneet.

– Kysyn, miksi Suomessa rakennetaan näin, että vedet lorisee käytävään ja ilma, jota kotona ihmiset hengittää, on epäterveellistä uudessa talossa.

Talon omistavan Heka Oy:n tiedottaja sanoi Helsingin Uutisille tiistaiaamuna, että tilanteesta ollaan tietoisia. Heka on luvannut kommentoida lisää, kunhan asiaa on selvitelty yhtiön sisällä. 

Lue jatkojuttu: Näin Hekan toimitusjohtaja kommentoi asukkaiden tilannetta

Skanskan viestintäpäällikkö Liisa Salmela kertoo kohteeseen lähetetyn yhtiön takuutyönjohtajan heti Helsingin Uutisten julkaiseman uutisen jälkeen. Yhtiö myös tutustui asukkaan julkaisemaan videoon, jonka perusteella heräsi epäily vesivahingon aiheuttajasta.

– Näyttää siltä, että kyseessä on sadevesilinjan tarkastusluukku, joka vuotaa. Se korjataan välittömästi, kuten takuuaika velvoittaa meitä tekemään, Salmela lupaa.

Hän lisää vielä, että kyseisessä kohteessa on ollut vesivahinkoja aiemminkin, mutta ne on jo korjattu. Lisäksi Skanska on saanut asukkailta valituksia liian kuivasta sisäilmasta, jonka säädöt on tehty jo ennen kiinteistön luovuttamista.

 – Normaali käytäntö on, että ilmanvaihto säädetään tarvittaessa uudelleen vasta seuraavan kerran tulevana talvena, ja silloin sen tekee  kiinteistön omistaja eli Heka Oy, Salmela kertoo.

Juttua on muokattu 14.5. klo 10.50. Uutiseen on lisätty Skanskan viestintäpäällikön kommentit.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mikrobivauriot eivät pelota – liki 3 000 haluaa asumaan Jätkäsaaren kohuttuun puukerrostaloon14.11.2018 06.25
Näissä vakuutusriidoissa suomalaiset pettyvät: Rakennusvirheet, varastettu puhelin, tapaturmat, kolariauton arvo...10.1.2018 06.00
Palkittu kupruileva betonikerrostalo vain yksi esimerkki rakennusongelmista – Yle: "Tekijöiltä puuttuu ammattiylpeys"30.3.2017 08.12
Jätkäsaaren epäonniset puukerrostalot eivät ehkä olekaan lajinsa viimeisiä: "Sääsuojan tarve katsotaan aina tapauskohtaisesti"22.11.2018 07.15
Juuri remontoidun koulun katto romahti Helsingissä – "Nyt katsotaan, onko kyseessä systemaattinen rakennusvirhe"5.11.2018 12.30
Kalasataman tornitalossa vesivahinko – "Laajuudeltaan merkittävä"21.2.2019 20.06

Kommentit (9)

Kommentit

Nykyään taloja Suomessa

Nykyään taloja Suomessa rakentaa valtava joukko ulkomaalaisia työntekijöitä, joiden ammattitaidosta ei tiedä kukaan. Ovat halvempia kuin kotimaiset tekijät, joten laatu kärsiin. Naapuriin puolalaiset muurasi seiniä tiilestä, ja aamulla oli seinät nurin. Tämä on omakohtainen kokemus.

Loistavaa mainosta

Loistavaa mainosta rakentajille ja suunnittelijoille. Hyvä Suomi. Uuteen asuntoon ei kannata muuttaa. Aina vaan tulee huonompaa jälkeä.

Aina suomalaiset valittamassa

Aina suomalaiset valittamassa pienista ja heti perään rasistia kommenteja... Miksi en ole yllättynyt?

Sen ymmärtää silloin,kuin

Sen ymmärtää silloin,kuin joutuu maksumieheksi tässä. Mutta jos on normaali punavihreä hippiäinen,niin siitä asiasta ei ole harmainta aavistustakaan,kun on elämänsä rahoittanut veronmaksajien lompakosta.

Rakentamisen taso mennyt

Rakentamisen taso mennyt todella surkeaksi, hometaloja valmistuu tiheään tahtiin, en ostaisi uudesta talosta asuntoa.

Suomalaista osaamista

Suomalaista osaamista

Yllätys, yllätys... Skanska.

Yllätys, yllätys... Skanska.

Mut hei, pääsasia et saatiin

Mut hei, pääsasia et saatiin urakka halvalla.

Havaittu vika ja

Havaittu vika ja korjaussuunnitelma osoittaa, että yhtiö on täysin pihalla rakentamisesta.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu