Puheenaihe

46 helsinkiläistä kuoli huumeisiin – "Koko ajan menee pimeämmäksi ja pimeämmäksi tämä touhu"

Kari Korhonen ja Gunnar Lundberg työskentelevät Kontulan ostarin Metrokappelissa.

Jussi Vehkasalo

– Koko ajan menee pimeämmäksi ja pimeämmäksi tämä touhu, toteaa Kontulan Metrokappelin johtava pastori Kari Korhonen viitaten huumeiden käyttöön.

Tilastokeskuksen tuoreimman kuolemansyytilaston mukaan 46 helsinkiläistä kuoli huumeisiin vuonna 2017. Heistä 36 oli miestä, 10 naista. Huumeisiin kuolleiden helsinkiläisten määrä on vuosina 2007–2017 vaihdellut 28:sta 46:een.

Korhonen on entinen huumeiden käyttäjä ja huumekauppias, mutta työskentelee nykyään myös huumevalistajana eri ammattiryhmille ja käy puhumassa muun muassa vanhempainilloissa.

– Käyttäjät ja kokeilijat tulevat koko ajan nuoremmiksi. Ja huumekaupan luonne on muuttunut. Vielä 1990-luvulla, kun amfetamiinia alkoi tulla Suomeen paljon Baltian maista, piti tuntea joku, jolta ostaa, tai joku, joka tuntee jonkun jolta ostaa, Korhonen kertoo omaan historiaansa liittyvästä ajasta.

– Nyt ei tarvitse tuntea ketään ostaakseen huumeita. Eikä kenenkään tarvitse tuntea sinua. Huumekaupat voi tehdä vaikka Tor-verkossa. Huumeet toimitetaan sovitussa tapaamisessa tai sitten ne toimitetaan postin kautta tai Ärräpakettina.

Tor-verkossa kaupitellaan kaikenlaista.

– Kun poliisi esitteli minulle Tor-verkkoa, huomasivat he samalla, että sinne oli tullut myyntiin pistooli ja konepistooli. Siitä, oliko myynti-ilmoitus todellinen vai ei, ei minulla ole tietoa.

Suomen tulli tiedotti 3. toukokuuta, että se on takavarikoinut Tor-verkossa vuodesta 2013 toimineen Silkkitie-kauppapaikan verkkopalvelimen ja sen sisällön kokonaisuudessaan.

Silkkitienä ja Valhallana tunnetun kauppapaikan kautta on Tullin mukaan myyty paljon huumausaineita ja muuta laitonta tavaraa. Tullin mukaan osa huumekauppiaista siirsi toimintansa nyt Tor-verkossa esimerkiksi Wall Street Marketiin.

Korhosen mukaan yleisimmin käytetyt huumeet ovat kannabis, Subutex, amfetamiini, metamfetamiini ja lääkkeet.

– Käyttäjiä löytyy kaikenlaisista perheistä: niistä jotka ovat raittiita, ja niistä, joissa huumeita käytetään jo kolmannessa sukupolvessa, Korhonen jatkaa.

Huumeisiin liittyvät myös huumekuolemat, joka tarkoittaa sitä, että joku menehtyy aineisiin suoraan tai välillisesti. Korhosen tietämän mukaan suoraan aineisiin liittyvissä kuolemissa suurta osaa näyttelevät opioidit ja opioidilääkkeet.

– Niiden käytöstä voi tulla hengitystiehalvaus, eli hengitystiet lamaantuvat.

Koska huumeiden kauppiaat ja ostajat eivät nettikaupan myötä enää tunne toisiaan, saatetaan myydä mitä tahansa.

– Tai sitten ei olla aikeissakaan myydä, vaan ostajan tullessa sovitulle tapaamispaikalle hänet ryöstetään, Korhonen sanoo.

Huumeisiin kuollaan myös välillisesti, tätä tilastoa kasvattavat huumeiden käyttöön liittyvät itsemurhat, henkirikokset, onnettomuudet sekä jotkut sairaskohtaukset.

– Kun vuonna 2014 tulin tutustumaan tänne Metrokappeliin, niin ensimmäinen tapaamani ihminen pyysi minua rukoilemaan, jotta hän pääsisi irti huumeista. Kaksi vuotta myöhemmin tuo alle kolmekymppinen mies ammuttiin kuoliaaksi, ilmeisesti yhden Subutexin tähden, kertoo Metrokappelin evankelista Gunnar Lundberg.

Syitä huumeiden käyttöön on Korhosen mukaan oikeastaan yhtä paljon kuin käyttäjiäkin.

– Haetaan jännitystä elämään. Se voi olla myös pakoa elämästä tai syynä voivat olla lapsuuden traumat. Toisaalta käyttöön voi liittyä "minä teen mitä haluan, eikä kukaan muu sitä määrää" -asenne, Korhonen sanoo.

Metrokappelissa (Kontulan ostari) järjestetään huumeisiin kuolleiden muistotilaisuus 19. toukokuuta kello 18.

Huumekuolemat

Suomessa kuoli yhteensä 200 henkilöä huumeisiin vuonna 2017. Tämä on kuusi enemmän kuin vuonna 2016 ja 34 enemmän kuin vuonna 2015. Suurin osa huumeisiin kuolleista oli miehiä, vain joka neljäs oli nainen. Huumeisiin kuolleiden keski-ikä oli miehillä 35 vuotta ja naisilla 46 vuotta. Eniten huumekuolemiin menehtyi 30–34-vuotiaita miehiä.

Huumausainekuolemiksi lasketaan tapaukset, joissa peruskuolemansyynä on tahaton, tahallinen tai tahallisuudelta epäselvä huumeiden aiheuttama myrkytys tai huumeiden käytöstä johtuva elimellinen aivo-oireyhtymä tai käyttäytymisen häiriö.46 helsinkiläistä kuoli huumeisiin.

Kaupunginhallitus vastasi viime viikolla Petrus Pennasen (pir.) valtuustoaloiteeseen siitä, että opioidiriippuvaisille tulisi antaa huumeyliannostuksen varalta vasta-ainetta eli naloksonia huumekuolemien vähentämiseksi. Vastauksen mukaan ensihoito toimii Helsingissä hyvin ja naloksonin jakelu käyttäjille ei ole perusteltua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Huumeiden piikitystila törmäsi Helsingissä lakiin – kaupunki haluaa nyt oman erillislain15.3.2019 10.21
Helsinkiläinen mies myi Tor-verkossa yli 270 000 euron edestä huumeita – rahaliikenne hoitui bitcoineilla22.3.2019 14.14
Kuvat: Tullilta vakava varoitus väärennöksestä – masennuslääke sisältääkin tappavaa huumetta7.5.2019 08.31
Huumeiden määrä kasvoi edelleen liikennejuopumuksissa – yleisin huume amfetamiini26.3.2019 10.29
Helsinki empii vielä laillisia piikityshuoneita – hanke sai aikalisän25.3.2019 19.47

Kommentit (11)

Kommentit

Se on luonnon laki ja kun

Se on luonnon laki ja kun katselee asemilla ja julkisilla paikoilla notkuvia, häiritseviä ja sotkevia nistejä niin ihan hyvä vaan, että luonto korjaa pois. Itse itselleen aiheuttaa sellaisella elämällä ennenaikaisen kuoleman.

Kukaan ei synny tänne

Kukaan ei synny tänne narkkariksi. Sinun kommentti on julma ja moraaliton. Jos et tiedä mitä nämä sanat tarkoittavat, niin ota selvää niiden merkityksestä. Saatat yllättyä.

Kyllä se niin vain on,että

Kyllä se niin vain on,että tässä ei voita kun veronmaksajat ja vakuutusyhtiöt. Ränni nyt voi mennä vetää rännit.

Niin kukaan ei synnykään ja

Niin kukaan ei synnykään ja siksi se onkni ihan omat elämän valinnat mitkä ratkaisee. Elämä on valintoja ja pitää valita viisaasti ja oikein. Kukaan ei pakota narkkaamaan ja elämään hulttioelämään. Olkoon tilanne mikä tahansa.

Noin yksi prosentti ihmisistä

Noin yksi prosentti ihmisistä on siinä määrin itsetuhoista, että päätyy jossain vaiheessa itsemurhaan. Huumeet ovat siinä aika hyvä keino. Tuo Helsingin lukema vastaa melko tarkkaan tilastollista todennäköisyyttä.

Sen verran voisin tulla

Sen verran voisin tulla vastaan veronmaksajana,että kaupungit voi tarjota yhden annoksen imaiseksi näille,mikä sisältää pari g liikaa mömmöä.

Hetken seisot metroasemalla

Hetken seisot metroasemalla odottamassa ystävää niin jo tulee romanialaisia tms myymään jotain pillereitä. Helppoa ainakin hankkiminen olisi tänäpäivänä, jos pään sekoittaminen kiinnostaisi.

Samaan aikaan vihreät ajavat

Samaan aikaan vihreät ajavat huumeiden käytön lisäämistä vaatimalla piikityskoppeja keskelle kaupunkia. Hankkeen laittomuuskaan ei ole heille este, vaan he vaativat heidän huumehuuruisen unelmansa tiellä olevan lain poistamista.

Huumeidenkäyttäjä tietää

Huumeidenkäyttäjä tietää vaarat ja jatkaa silti. Miksi minun tulisi olla hänestä huolissani?

Tytöt todella haluavat seksiä

Tytöt todella haluavat seksiä - hide.su/kl9

Monenko huumekuolemaa on

Monenko huumekuolemaa on johtava pastori Kari Korhonen ollut edesauttamassa myymällä huumeita?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu