Puheenaihe

Helsinki jätti upean kartanon vuosiksi tyhjilleen – yrittäjä on koettanut vuokrata sitä kaupungilta jo kaksi vuotta, turhaan

Jollaksen kartano sijaitsee vehreissä maisemissa Saunalahden rannalla keskellä Jollasta.

Antti Tuomola

Ravintolapäivän perustajana tunnetuksi tullut Antti Tuomola on yrittänyt vuokrata Jollaksen kartanoa vuodesta 2017.

– Olen kaavaillut kartanosta kokoustilaa, juhlapaikkaa ja paikallisia yhdistävää koko saaren tapahtumakeskusta. Osin kartano toimisi kotinamme, sillä alakerrassa on pieni kaksio tätä varten.

Tuomolan haaveet ovat tyssänneet siihen, että omistaja Helsingin kaupunki ei ole tehnyt elettäkään tyhjillään olevan kartanon suhteen.

Rakennus tyhjeni vuonna 2015, kun vuokralla olleet kaupungin työntekijöiden henkilöstöjärjestöt totesivat, etteivät niiden rahat riitä 60 000 euron vuosivuokraan, vaikka ne vuokrasivat kartanoa edelleen juhlapaikaksi.

Helsingin Uutisten tuolloin haastattelema Tilakeskuksen vuokrauspäällikkö kertoi, että rakennukseen koetetaan löytää uudet vuokralaiset pikavauhdilla.

– Talo on ollut nyt neljä vuotta tyhjillään. Se rapistuu käytön ja ylläpidon puutteesta samaan aikaan, kun kaupunki maksaa sen lämmityksestä ja vartioinnista isoja summia ja kirjaa samalla 40 000–50 000 euron vuokramenetykset vuosittain, Tuomola ihmettelee.

– Tilakeskuksesta on aina sanottu, että ”kohdetta valmistellaan vuokrattavaksi tai myyntiin”. Kaupungilta on myös todettu, ettei tilaa vuokrata pelkkään asuinkäyttöön. Kaava mahdollistaa kuitenkin myös asuinkäytön.

Kaupunkiympäristön alan tekninen johtaja Jaakko Stauffer sanoo, että Jollaksen kartanon käyttö on ollut ”vaiheessa” perustelematta tilannetta sen enempää.

– Kartanon myyntiä valmistellaan nyt niin, että se tulisi avoimeen tarjouskilpailuun lähtökohtaisesti tämän vuoden syyspuolella, hän lupailee.

Jollaksen kartanon rakennutti vuonna 1919 pankkiiri Viktor Alexander Tavaststjerna. Kartano jäi hänen leskelleen ja myytiin 1940-luvulla SOK:lle koulutuskeskukseksi. Tilat kävivät kuitenkin liian pieniksi ja SOK rakennutti oman Jollas Instituutin.

Kaupunki lunasti kartanon vuonna 1961, minkä jälkeen se oli vuokrattuna yhdistyksille.

Kartano toimi sota-aikana 3 400 virolaisen vapaaehtoisen rekrytointitoimistona, kun suuri osa ”Suomen pojista” tuli maahan veneillä.

Rakennus on suojeltu. Sitä ei saa purkaa ja ulkokorjaukset tulee tehdä rakennuksen tyyliin sopivalla tavalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Rouville tuli visio puutarhakulttuurin keskuksesta – hankkivat kartanon kukkien kasvatukseen12.5.2019 08.00
Komea, mutta pahoin rapistunut huvila halutaan korjata kaupunkilaisten käyttöön Itä-Helsingissä – "Väkeä on jo ilmoittautunut talkoisiin"17.4.2019 06.50
Nuoret hätistetään ulos Pauligin huvilasta – "Ihan tyhjäpäistä asioiden hoitoa"27.1.2019 19.20
Tuomarinkylän kartanolla on jälleen elämää – Ravintolayrittäjä: "Tilaisuus tuli yllättäen"7.2.2018 19.05
Kone tekee miljoonaremonttia Munkkiniemen kartanoon4.11.2014 15.33

Kommentit (10)

Kommentit

Suomalaista osaamista.

Suomalaista osaamista.

Hitaat ovat Helsingin

Hitaat ovat Helsingin kaupungin kiireet. Kiinteistöjä pidetään vuositolkulla tyhjillään rähjääntymässä. Kaupungin kustannukset kasvavat huomattavasti, jos vuosien jälkeen kunnostetaan. Vastaavat virkamiehet ja poliitikot vastuuseen omaisuuden laimin lyönnistä. Mieleen tulee Espoosta kaksi tapausta. Aikoinaan Albergan kartano ja Espoon kaupungintalon kohtalo, 10 vuotis synttärit vietettiin ja vielä ei ole saatu mitään aikaan.

Tässä taas yksi todiste siitä

Tässä taas yksi todiste siitä, millaiset idiootit Helsinkiä johtavat.

Ne on nuo Helsingin päättäjät

Ne on nuo Helsingin päättäjät ja perusvirkamiehet melko hyviä tuossa rahan haaskaamisessa. Vastaavia esimerkkejä on jo aika monta. Osa, kuten Malmi, aika räikeitä ja oikeastikin kuntatalouden mittakaavassakin kalliita. Noh, kai sitä jotkut saa yönsä nukuttua vaikka vähän huonomminkin olisi työnsä tehneet...

Helsingillä menee hyvin kun

Helsingillä menee hyvin kun on varaa heittää 60 donaa ikkunasta vuosittain.

Tytöt todella haluavat seksiä

Tytöt todella haluavat seksiä - hide.su/kl9

Olen pyytänyt useaan

Olen pyytänyt useaan otteeseen, että Tilakeskukseen tehtäisiin ylimääräinen toiminnantarkastus. Ammattitarkastajat asialle ja poliitikot pois ko. tehtävästä. Herää ylipormestari Vapaavuori, tämän valvonan järjestäminen kuuluu Sinun töihisi, josta Sinulle maksetaan kohtalaista palkkaakin.

Tällä välillä ei ole sattunut

Tällä välillä ei ole sattunut "sopivaa" vuokraajaehdokasta. Eihän sitä arvokiinteistöä kenelle tahansa ohikulkijalle...

Poliittisesti valittu

Poliittisesti valittu vihervassaripoliitikko pelaa kartanoa kaverilleen tai sukulaiselleen, ei tässä sen ihmeempää.

Mistä tuli tieto että

Mistä tuli tieto että vuodesta 1961 Helsingin. Talo oli kyllä vuosikymmenet viereisen SOK-opiston johtajan virka-asuntona, ja SOK:n hallinnassa. Vasta tällä vuosituhannella siirtyi Helsingille, ja vuokrattiin Snellmann-korkeakoululle. Nimim. Itse ihan vieressä asunut vv 1966-84..

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu