Puheenaihe

"Vegaaniruokana" mannapuuro, muille lapsille tillilihaa – tällaista kouluruokaa Suomi söi vuonna 1969

Kuvituskuva. 

Päivi Tuovinen / Arkisto

Koululaiset ovat voineet nauttia kouluruoasta Suomessa jo reilun seitsemän vuosikymmenen verran. Laki maksuttomasta kouluruokailusta astui voimaan vuonna 1948. 

Alkuvuosina oppilaat velvoitettiin koulun työajan ulkopuolella tekemään kohtuulliseksi katsottava määrä työtä ruokatarvikkeiden kasvattamiseksi ja keräämiseksi keittolaa varten. 

Kouluruokailu on vuosikymmenien saatossa kokenut suuria muutoksia: aluksi tarjolla oli vain yksi ruokalaji, eikä esimerkiksi kasviksia kouluruoassa juurikaan käytetty. Tultaessa 1960-luvulle kasviksia lisättiin keittoihin – tällöin alettiin tarjota muun muassa pinaattivelliä ja kesäkeittoa.

Tasan 50 vuotta sitten myös kana, riisi ja spagetti alkoivat löytää tiensä koululaisten lautasille.

Kurkistus toukokuussa 1969 käytössä olleeseen kouluruokalistaan antaa hyvän kuvan siitä, millaisia ruokia suomalaislapset saivat koulussa.

Esimerkiksi espoolaisessa Hakalehdon yhteiskoulussa ruokalista näytti tältä:

Maanantai: lihaperunasoselaatikko, hillo
Tiistai: Makkarakeitto
Keskiviikko: Tilliliha, perunasose, punajuurta
Torstai: (Koulua ei helatorstain vuoksi ollut)
Perjantai: Paistettua kalaa, perunasose, punajuurta
Lauantai: Pannukakku, hillo

Otsolahden päiväkodissa puolestaan nautittiin toukokuussa 1969 tällaisia ruokia:

Maanantai: Munamakaronilaatikko, maito, tee, voileipä
Tiistai: Riisivelli, mehu, kurkkuvoileipä
Keskiviikko: Makkarakastike, perunat, maito, kurkkua, teetä, voileipää
Torstai: (Päiväkoti ei helatorstain vuoksi ollut avoinna)
Perjantai: Kalakeitto, teetä, voileipää
Lauantai: Kaurapuuro, maito

Huomionarvoista on se, että vielä 1960-luvun lopussa ei kouluissa ja päiväkodeissa ollut juurikaan tarjolla pelkkiä kasvisruokia. Nykyisen kaltaisesta vegaanivalikoimista ei silloin osattu uneksiakaan.

Espoo on alkuvuonna 2019 ryhtynyt tarjoamaan vegaanista ruokaa perusopetuksessa ja lukioissa. Vegaaniruokaa saa tekemällä erityisruokavalioilmoituksen. Espoossa on vajaat sata perusopetuksen ja lukion oppilasta, jotka syövät vegaanista ruokaa.

Espoon kaupunki aikoo muutoinkin muuttaa kouluissa tarjottavaa kasvisruokaa aiempaa vegaanisempaan suuntaan. Jatkossa osa kasvisruoasta tehtäisiin siis mahdollisuuksien mukaan ilman maitotuotteita ja munia, jolloin se sopisi myös vegaanista ruokavaliota noudattaville. 

Kasvisruokien suunnittelun periaate säilyisi kuitenkin edelleen lakto-ovovegetaarisena eli maitotuotteita ja munia sisältävänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Yle: Ministeri teettää selvityksen siitä, miksei kouluruoka maistu6.10.2018 11.46
Mikä mättää Vantaan kouluruoassa? – Joka toinen oppilas jättää nyt kouluaterian väliin28.9.2018 09.52
Oho! Finnair syöttää lentomatkustajille kouluruokaa – Arvaa millä herkutellaan business-luokassa24.5.2017 10.22

Kommentit (8)

Kommentit

Tulee halvaksi vanhemmille

Tulee halvaksi vanhemmille,kun pitää jokapäivä olla ruokarahat paikkaan,josta saa ruokaa.

1969 en vielä ollut

1969 en vielä ollut kouluikäinen, mutta mannapuuro ja tilliliha tulivat kyllä tutuksi myöhemmin. Tillilihapäivä oli kammottava. Mannapuuro suurta herkkua! Nytkin suuren kasvisruokabuumin aikana voisi hyvin kypsytettyjä puuroja lisätä rutkasti. Vaikka 3x viikossa. Ne täyttävät vatsan, kelpaavat melkein kaikille, ja jos on joskus vaikka kiisseliä lisäksi, ovat myös terveellisiä.

Tillilihahan oli herkkua ja

Tillilihahan oli herkkua ja se oli mureaa ainakin meidän koulussa.

Meillä oli tillilihan mukana

Meillä oli tillilihan mukana jänteet, kalvot ja liha oli sitkeää. Vielä nykyäänkin tillin haju oksettaa, ei vaan voi mitään. Olen kyllä kuullut, että jossakin on syöty ihan oikeaa lihaa hyvin valmistettuna.

No ei kai mannapuuro ole

No ei kai mannapuuro ole ikinä ollut mitään "vegaaniruokaa". Mutta jo 50-luvulla oli esim. pinaattikeittoa. Toki siinäkin oli varmaan maitoa. Eikä kukaan silloin ennen edes kaivannut kasvisruokaa. Varmaan olisi kuoltu nauruun jos olisi kuultu jostain vegaaniudesta.

60-luvulla koulussa ei saanut

60-luvulla koulussa ei saanut edes leipää, ja sitä piti kiikuttaa kotoa. Koulukeittiöstä oppilaiden piti kiikuttaa sörsselit luokkaan. Poika kysyi keittäjältä; "taasko tuota koiran oksennusta?" ja rätistä tuli ympäri korvien. Puolukkapuuroa, jossa oli lehtiä ja oksia joukossa sai syödä alvariinsa. Tuli suun kautta opittua, mitä on sianruoka.

Aloitin koulunkäynnin

Aloitin koulunkäynnin Helsingissä syksyllä 1960. Meillä ei koko neljä vuotta kestäneen kansakoulun ajan ollut muuta kuin puuroja, vellejä ja keittoja. Siis pelkkää lusikkaruokaa. Lusäksi oli maitoa ja näkkäriä. Vartta kasvoi 177 cm ja painoa... en kerro. Joten kyllä puurolla ja velliläkin pärjää. Monella vanhuksella ei muunlaiseen ruokaan ole edes varaa.

Puurolla sitä mentiin 60

Puurolla sitä mentiin 60-luvulla ja jättivät ikuisen kammon ainakin ruis-ja mannapuuroon jauhomöykkyineen. Kerran kuussa "herkuteltiin" liha-makaronilaatikolla ja pinaattivellillä, jonka kanssa tarjottiin myös nakki paljaan näkkileivän päällä. Oi niitä aikoja...

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu