Puheenaihe

Kohu opiskelijoiden oikeudesta palkalliseen lomaan – Näin kommentoi Vasemmisto-opiskelijat

Vasemmisto-opiskelijoiden mielestä on kaikkien etu, että nuoret eivät polta itseään loppuun.

Arkisto/ Ella Kajaste

Suomen ylioppilaskuntien liitto (Syl) ry pohti maanantaiaamuna kello 04 julkaistussa tiedotteessaan, miksi opiskelijoilla ei ole oikeutta lomaan.

– Miksi opiskelijoilla ainoana väestöryhmänä Suomessa ei ole oikeutta lomaan ja loma-ajan toimeentuloon? kysyy Syl.

Liitto kummeksui sitä, että resursseja tuhlataan opiskelijoiden työskennellessä kesäaikaan töissä, joissa he eivät voi hyödyntää oman opiskelualansa osaamista.

Syl peräänkuuluttaa perustuloa, joka järjestön mielestä olisi yksi ratkaisu siihen, ettei opiskelijoilla olisi kesäisin kohtuutonta huolta toimeentulostaan ja että myös opiskelijoilla olisi mahdollisuus lepoon uurastuksen jälkeen.

Nyt ainoaksi vaihtoehdoksi jää töiden hakeminen, harmittelee Syl.

Kokoomusopiskelijat jyrähti, että järjestö vastustaa ajatusta Syl:n ehdottamasta palkallisesta lomasta, eli rahan saamisesta siitä, että ei opiskele kesäkuukausina.

– Ainoana vaihtoehtona töiden hakeminen ei tosiaan ole vaihtoehto huonoimmasta päästä, vaan nimenomaan tilanne, johon opiskelijoita tulisi kannustaa ja johon järjestelmiemme tulisi mukautua nykyistä paremmin. Opintotukien tulorajojen korottaminen tulisi nähdä investointina, jolla parannetaan opiskeluajan toimeentuloa ja edistetään työllistymistä myös pidemmällä tähtäimellä, toteaa Niina Hämäläinen Kokoomusopiskelijoiden liittohallituksesta.

Myös Vasemmisto-opiskelijat kommentoi nyt Syl:n kannanottoa.

– Mielestämme Syl nostaa tässä erittäin tärkeän kysymyksen keskustelun aiheeksi. Olisi ihan meidän kaikkien etu, jos nykyinen nuori sukupolvi ei polttaisi itseään loppuun jo opiskeluiässä, toteaa

Vasemmisto-opiskelijoiden varapuheenjohtaja Joel Lindqvist.

Lindqvist lisää, että ehdot toimeentulotuen saamiselle ovat opiskelijalle tällä hetkellä kohtuuttomat.

– On varsin epäjohdonmukaista, jos opintolaina on todella tarkoitettu kattamaan vain opiskeluajan toimeentulo, mutta opiskelija on pakotettu nostamaan sitä toimeentulotuen saamiseksi myös aikana, jolloin valmistumista edistäviä opintoja ei ole tarjolla.

Myös Vasemmisto-opiskelijat liputtaa perustulon puolesta.

– Perustulo ratkaisisi tämänkin ongelman, kun opiskelijoiden ei tarvitsisi jatkuvasti stressata jokapäiväisestä toimeentulostaan, vaan he voisivat täysipainoisesti keskittyä opintojensa edistämiseen, sanoo Lindqvist.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Opiskelijajärjestö kimmastui esityksestä, jonka mukaan kesät pitäisi saada lepäillä tukien varassa – "Opintotuki ei ole tarkoitettu lomailuun"4.7.2019 09.10

Kommentit (4)

Kommentit

Perustulo tai millä nimellä

Perustulo tai millä nimellä sitä sitten halutaankin kertoa tulisi toteutaa heti. Samalla voisi asumis, opinto ja muut tuet lopetaa välitömästi, myös työtömyys rahat lopuisi ja työtömyys kassat voisi jäsenileen maksa jos niilä haluja olisi ja omia varoja. Myös kansanedutajien sopeutus raha lopuisi heti kyllä hekin perustulola toimeen tulisivat kunes työn läytäisivät joka haluaisivat tunnusta. Valtion kulut laskisivat varmasti reilusti. Tällä systemilä vapautisi Kelasta valtava poruka tekemän tuotava työtä ja työvoima pula poistuisi ainakin muutamaksi vuodeksi heti-. Työtömät työntekijät ottaisi sitten sen työn mitä tarjola on ja koulutautuisivat itsenäisesti työn ohessa muuhun työhön tai tulisivat siten toimeen sillä perustulola.

Olin 15-30-vuotiaana kaikki

Olin 15-30-vuotiaana kaikki kesät 3 kk töissä. Ihan hyvää vastapainoa opiskelulle, ja vaikka pätkätöiden takia kesälomailu myöhemminkin jäi väliin, nuorena tutustuminen uusiin töihin ja ihmisiin on verratonta pääomaa myöhempiin haasteisiin.

Älkää sitten valittako

Älkää sitten valittako valmistuessanne (mahdollisesti?), että teitä ei valita töihin, koska työkokemus puuttuu.

Itse opiskelin n. 5 vuotta ja

Itse opiskelin n. 5 vuotta ja valmistuin 23 vuotiaana. Kesäisin olin töissä tai kesäyliopistossa osan lomasta ja talvella opiskelin opintolainan turvin. Työ on mielestäni erinomaista vastapainoa kesällä opiskelulle. Jokainen työsuhde opiskeluaikana on arvokas ja nykyisin siitä kertyy myös eläkettä. Slloinkin vuokratyöfirman kautta pääsi alkuun ja möhemmin firmoita tuli yhteydenottoja suoraan. Hyvä palaute enismmäisiltä työnantajilta helpottaa työnsaantia jatkossa. Luennot päättyvät esim. yliopistossa jo melko aikaisin ja alkavat syksyllä melko myöhään. Lomaa voi pitää muutamia viikkoja kesätyön päätyttyä kesäsäästöillä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu