Puheenaihe

IS: Käytettyä autoa ostaessa moni unohtaa tarkastaa tämän asian – voi johtaa yli tuhannen euron lisäkuluihin

Käytetyn auton ostajan kannattaa testata, miten auton ilmastointi toimii, miten kylmälle sen saa ja kiertääkö ilma tasaisesti.

Olavi Saarinen

Lähes jokaisen uuden auton varustukseen kuuluu ilmastointilaite. Sen olemassaoloon saattaa kuitenkin kiinnittää huomiota vasta, kun se ei kesäkuumalla toimikaan kunnolla.

Ilta-Sanomien artikkeli ohjeistaa, että ilmastointilaite olisi hyvä huoltaa noin kahden vuoden välein, että laitteessa riittää kylmäainetta ja kompressori toimii oikealla tavalla. Laitteen huolto ei usein kuulu autojen määräaikaishuolto-ohjelmaan, joten auton omistajan täytyy itse muistaa pitää huolta ilmastoinnin kunnosta.

– Käytetyn auton ostajalle kesä on paras ja luonteva aika tarkastaa auton ilmastoinnin kunto. Ostajan kannattaa testata, miten ilmastointi toimii, miten kylmälle sen saa ja kiertääkö ilma tasaisesti. Auton kuntoa arvioitaessa moni ei ehkä muista tarkastaa ilmastoinnin kuntoa. Se kuitenkin kannattaa, sillä ilmastoinnin korjaaminen voi tulla kalliiksi, kertoo Kamux Malmin myyntipäällikkö Lauri Pennanen IS:lle.

Esimerkiksi kompressorin, usein ilmastoinnin kalleimman osan, hinnaksi voi tulla jopa yli tuhat euroa, mikäli kyseessä on harvinainen auto.

– Kannattaa myös tutustua auton huoltohistoriaan ja katsoa, onko ilmastointia huollettu tarpeeksi usein ja milloin se on tehty viimeksi, myyntipäällikkö muistuttaa artikkelissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

Lähtökohtaisesti auton

Lähtökohtaisesti auton ilmastoinnin jäähdytyslaite toimii vuosia, jopa vuosikymmeniä. On muutamia heikkoja kohtia, mm. kompressorin akselin stefa joka kuivuu kun jäähdytystä ei käytetä (eim. talvella) olisi hyvä päästä muutaman kerran talven aikaan lämpimään talliin käyttämään jäähdytystä muutaman minuutin, että öljy voitelee stefan. Lisäksi kiveniskeymistä lauhdutin menee helposti puhki, tämän ongelman saa minimoitua sillä ettei aja liian lähellä edellä olevaa. Mutta turhat 'huollot' ovat vain rahastusta, autokorjaamot ovat vain keksineet tämän 'välttämättömän' toimenpiteen sillä ovat ostaneen kalliin huolto laitteen ja haluavat saada sijoituksensa takaisin. Toisaalta mikäli joudutaan lisäämään kylmäainetta useasti (joka vuosi) tulisi vuotokohta etsiä ja korjata, sillä korjaamaton vuoto on ympäristörikos josta asetuksen mukaan tulee tuomita sakkoihin.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu