Puheenaihe

Valo Heikkilä, 10, säätää fillarista jarrut ja oikoo vanteet – tällä pyöräkorjaamolla huollon kuin huollon saa 5 eurolla

Valo Heikkilä on itseoppinut polkupyörän huoltaja, joka auttaa mielellään pienten pulmien kanssa kumien täytöstä pienten korjausten tekoon.

Mia Tadic

Valo Heikkilä on valmistautunut haastatteluun hyvin. Puhelimeensa hän on kirjoittanut muistilistan pyöräkorjaamonsa palveluista.

– Teen vaihteiden säätöä, esimerkiksi jos on ongelma, että vaihde tippuu ykkösrattaalta kakkoselle. Suoristan myös vanteita, jos vanne on mennyt vinoon ja osuu jarrupalaan.

– Paikkaan kumeja, sehän on aika itsestään selvää. Otan sisäkumin, käytän sen vedessä että näen, missä on reikä. Jos on oikein iso reikä, vaihdetaan sisäkumi kokonaan.

– Joitakin muitakin osia vaihdan, Valo Heikkilä listaa.

Pyörähuolto Valocity on 10-vuotiaan sipoolaisen Valo Heikkilän kesäprojekti. Hän huoltaa nimellisellä viiden euron jätskirahalla pyörän kuin pyörän. Nimi Valocity tulee tietenkin englannin kielen nopeutta tarkoittavasta sanasta velocity, joka liitetään usein pyöräilyyn.

Kysymykseen, mistä hän on oppinut pyörien salat, Valo Heikkilä virnistää ja vilauttaa kännykkää.

– Netistä ja You Tubesta. Katselin pyöräilyvideoita ja eksyin välillä pyöränkorjausvideohin.

Fillarointia hän harrastaa erityisesti metsäpoluilla, joita lähtee sopivasta omalta takapihalta.

Totta puhuen, tähän mennessä fillarirahoilla on syöty vasta yksi jäätelö. Enemmänkin maistuisi. Valo Heikkilällä on kuitenkin toinenkin motivaatio pyörien huoltoon.

– Periaatteessa se ei ole se jätski tai raha, vaan että pääsen auttamaan muita, hän hymyilee.

Idea omasta pyöräkorjaamosta lähti siitä, kun kaveri serkkuineen oli käymässä ja serkun pyörästä puhkesi kumi.

– Sillä olisi mennyt kesä pilalle, kukaan ei osannut paikata kumia. Minä sitten paikkasin sen.

Innostus ja rohkeus tarttua teknisiin haasteisiin lienee hitusen perittyäkin.

– Isälläni on tapana sanoa, että jos sen on ihmisen suunnittelema, ihminen voi sen korjata, kertoo Valon isä, elokuvaaja Juge Heikkilä.

Isoveli Lenny Heikkilän kanssa Valo kasasi tietokoneen, kun isä vain tilasi pyydetyt osat. Äiti Heidi Heikkilällä on lentokonemekaanikkotausta.

Nuoresta iästä huolimatta Valo Heikkilän käsiin uskaltaa antaa ajokkinsa. Jos jokin korjaus tai huolto tuntuu haastavalta, hän kokeilee sitä ensin projektipyörillään. Pieni varoituksen sana hänellä kuitenkin on asiakkaille.

– Jos ajattelee, että vanhasta pyörästä tulisi kokonaan kuin uusi, niin siihen en pysty.

Valo Heikkilän pyörbisneksistä kertoi ensin Sipoon Sanomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

Muista kaivella se ruskea

Muista kaivella se ruskea lasinsiru pois sieltä päälysenkaasta jottei mene uusikin kumi tyhjäks. Paljon remontteja ja hyvää kesää.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu