Mikko HeinoKirjoittaja on Länsiväylän päätoimittaja.

Laudalla on peräaalto

(PÄÄKIRJOITUS) Eri kaupungeissa katukuvaan ilmestyneet vuokrattavat sähköpotkulaudat ovat olleet yksi kesän kestopuheenaiheista. Helsinkiin vuokrattavat sähköpotkulaudat tulivat maaliskuussa, ja Turku ja Tampere seurasivat perässä toukokuussa. Espooseen sähköpotkulaudat saapuivat heinäkuun toisella viikolla. Espoossa noin 50 sähköpotkulaudan toiminta-alue on rajattu Otaniemeen ja Keilaniemeen. Vantaa odottaa vielä vuoroaan.

Niin kuin usein uuden ilmiön lyödessä läpi peräaalto tuo mukanaan myös lieveilmiötä. Sähköpotkulaudoissa huomio on kiinnittynyt ennen kaikkea turvallisuuteen – sekä lautojen käyttäjien että sivullisten.

Jo alkukesästä mediassa kerrottiin, kuinka joka viikko Helsingissä muutama laudan käyttäjä on päätynyt leikkauspöydälle. Myös sivulliset ovat saaneet osansa väistellessään lautailijoita. Pois omista silmistä ei ole ollut poissa toisten jaloista, kun kulkupelejä on jätetty kaduille muiden kulkijoiden väisteltäväksi.

Turvallisuuden lisäksi puhetta on herättänyt ilmiön ekologisuus, sillä vuokralautojen elinkaari ei ole ollut pituudella pilattu. Pahimmillaan laudoista on tullut parissa kuukaudessa ongelmajätettä.

Myös lautoja vuokraavien yritysten alihankintaketjut ovat nousseet julkisuuteen.

Sähköpotkulaudan turvallinen käyttö lähtee laudan päältä. Jos käyttäjä ei laita kypärää päähänsä, se on hänen oma valintansa. Muista piittaamaton on sen sijaan potkulautakuski, joka ajaa muiden kulkijoiden seassa yksi käsi tangossa ja toisessa kädessä kännykkä, jolla kuvataan live-videota ajelusta.

Käyttäjän oma harkinta ja toisten huomioonottaminen ovat tässäkin asiassa parempia vaihtoehtoja kuin ehdottomat kiellot. Yksi on varmaa, keskustelu sähköpotkulaudoista jatkuu. Sähköpotkulaudoista puhutaan myöhemmin tänä vuonna myös eduskunnassa, sillä kokoomuksen espoolaiskansanedustaja Mia Laiho on tehnyt kirjallisen kysymyksen lautojen turvallisuudesta. Lääkäri-kansanedustaja Laiho vaatii lakiin muun muassa promillerajaa kevyille sähköajoneuvoille.

 

Mikko Heino

Kommentit (2)

Kommentit

Suomi on villi länsi.

Suomi on villi länsi.

Näin, jälleen Poliisi

Näin, jälleen Poliisi vangittiin jo Tammikuussa, päässen pois jo Maaliskuussa, aikaa ollen kerronan tasolla vain hänen sotkeutuneena pelkkiin nk.Douping aineisiin (Omantunnon kieltämättä tätä Lainvalvojaa koskemaan vahvoihin huumeisiin), jonka seurauksena tutkintaa jatkettuna johti Poliisin jälleen (United Brotherhuudista tietämättä) "maanne suurimman rikollisjärjestön" tiloihin naamiot päässään johtavaan operaatioon josta heidän maanne johtaja ( toki vain Poliisin mielestä), muualta kantautunutta tietoa muusta... :-) - tämä Helvetin Enkeli ja Miljoonia omaava Liikemies Vangittiin kyseisestä toiminnasta, vielä myös hänen Vaimonsa kanssa, myös törkeästä rahanpesusta, hänen vaimollaan ollessa käytettävänään myös Miljoona omaisuuden omaava suku. Aikaa on kulunut ja peli klaarattu suhteellisen puhtaaksi tähän jo heti asia vain luettuna ymmärtäen väkisinkin sekaantuneena Valtionne joku viranomainen, aina myös Tullia myöden. Joka kumminkin pystyy halutessaan takavarikoimaan, niin kuin tekeekein yli 3000 kiloa vuodessa laittomia markkinoille mahdollisesti pääseviä nk.Huumeita, johon yhteiskunnan kannalta toki myös hänen rehellisyydestään huolimatta myös nimenomaan minkäänlaiset Doupping aineet kuuluu. Pieni "Perä aalto" tuli tästä, Medianne ensin kaiken muun julkisuuteen kertoneena, näin todellisen totuuden ollessa jälleen väkisinkin täysin toinen.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet