Puheenaihe

Siltaremontti sulkee kaistoja Helsingissä – vuonna 1969 valmistunut silta on huonossa kunnossa

Vuonna 1969 valmistunut silta on huonossa kunnossa.

Miina Pohjolainen

Lauttasaaren sillan peruskorjaus alkaa elokuussa. Työmaan urakoitsija Kreate aloittaa työmaan valmistelut 8. elokuuta tekemällä työmaan vaatimia liikennejärjestelyjä. Lauttasaarensillan pohjoispuolisko Lauttasaaren suuntaan suljetaan ennen viikonloppua 10.–11. elokuuta.

Sillan kunnostus alkaa sen pohjoiselta puoliskolta, josta käytöstä poistuvat kävely- ja pyörätie sekä kaksi Lauttasaaren suuntaan menevää ajokaistaa. Ruoholahden ja Lauttasaaren päässä sillan alikulut suljetaan pois käytöstä elokuun puolivälissä. Työmaan ajaksi sillan nopeusrajoitus alenee 30 kilometriin tunnissa. Veneväylä on avoinna korjaustyömaan ajan. Väylän paikkaa vaihdetaan työmaan edistyessä ja merkataan selkeästi merkeillä ja valoilla.

Sillan korjaus valmistuu suunnitelman mukaan marraskuussa 2020. Työstä aiheutuu liikennehaittaa syyskuulle 2020 asti, jolloin sillan yläosien työt valmistuvat.

Korjauksessa sillan alaosien rakenteita vahvistetaan teräsrakenteilla, joiden siirtämistä ja työkoneiden kulkua varten rantaan tehdään väliaikainen tie Lauttasaarentie 1:n kohdalle. Mahdolliset meritäytöt tehdään louheella, joka vaikuttaa mahdollisimman vähän vedenlaatuun. Kunnostustyön valmistumisen jälkeen tie puretaan ja ranta palautetaan ennalleen.

Sillan kunnostuksesta ei juuri synny tavallisesta rakennustyöstä poikkeavaa kovaa melua eikä tärinää. Urakalle ei tarvita melulupaa, sillä urakkaan ei kuulu louhintaa tai paalutusta. Työtä tehdään kahdessa vuorossa arkisin kello 7–22. Urakoitsija tiedottaa etukäteen poikkeavista työvaiheista.

Korjausurakkaan ryhdytään, koska vuonna 1969 valmistunut silta on huonossa kunnossa. Peruskorjauksessa kunnostetaan ja vahvistetaan sillan rakenteita. Sillalla oleva nostoläppä suljetaan pysyvästi urakan aikana.

Peruskorjauksen yhteydessä siltaa kehitetään kävelijöille ja pyöräilijöille paremmin sopivaksi. Korjauksen jälkeen sillalla on yhteensä kolme ajokaistaa, yksi Lauttasaaresta keskustaan ja kaksi ajokaistaa keskustasta Lauttasaareen. Sillan pohjois- ja etelälaidoille rakennetaan erilliset jalkakäytävät ja yksisuuntaiset pyörätiet. Vilkasliikenteisempi eteläinen jalkakäytävä toteutetaan neljä metriä leveänä, jolloin sillä on tilaa myös onkijoille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

Sillat eivät vaurioituisi,

Sillat eivät vaurioituisi, jos niille ei levitettäisi suolaa, joka haurastuttaa betonia. Olin aikoinaan Hakaniemen sillan peruskorjaustyömaalla 80-luvun alussa ja sen holvi oli kuin tippukiviluola. Peruskorjattujen ja vesieristettyjenkin siltojen reunapalkit ja kaiteet ovat edelleen alttiina tiesuolan korroosiolle varsinkin, kun suolaloska aurataan juuri niiden päälle. Kulosaaren sillan kaiteet ja palkit joudutaan uusimaan joka 10. vuosi. Hakaniemen sillan palkkeja ja kaiteita ei ole tarvinnut uusia edes tuolloin 80-luvulla eikä sen jälkeen, sillä sen pyörätiet aurataan aina kaiteista ajoradalle päin kevyttä liikennettä suojaavaksi valliksi. Näin pitäisi tehdä kaikilla siloilla ja kevareilla muuallakin, jolloin säästyisi korjausvaroja. Ei voi välttyä ajatukselta, että siltoja hoidetaan väärin, jotta saataisii kavereille korjausurakoita? Parhaillaan tehdään kalliita korjauksia Vuosaaren ja Tammisalon silloilla, joilla suolaloska säännöllisesti aurataan kevyen liikenteen kiusaksi ja kaiteisiin.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu