Puheenaihe

Finlayson haastoi Ikean nyt lakanoista – uusi kärkäs mainostyyli toi Oatlylle tuomion, joka ei Suomea koske

Helsingin Sanomien etusivulla 7.8.2019 ollut mainos puhuttaa kuluttajia.

Crista Lassfolk-Feodoroff

Suomalainen tekstiilialan yritys Finlayson repäisi ja julkaisi koko etusivun kattaneen mainoksen keskiviikkona Helsingin Sanomissa. Mainos on poikkeuksellinen, koska se on suora viesti Ikealle.

– Hei Ikea, tässä on maailman kaunein lakana. Tehkää perässä, sivun mainoksessa lukee huonekalujätin brändistä tutuin keltaisin kirjaimin, sinisellä pohjalla.

Huomattavasti pienemmin kirjaimin mainoksessa kerrotaan tarkemmin Ikealle heitetty haaste. Finlayson kertoo jatkossa pakkaavansa lakanansa muovin sijasta kartonkiin ja siirtyvänsä käyttämään vain GOTS-sertifioitua luomupuuvillaa.

– Kuvitelkaa, kuinka kauniiksi maailma muuttuisi, jos te ja muutkin kansainväliset tekstiilijätit tekisitte saman kuin me, kuuluvat saatesanat.

Ikea vastasi mainokseen vauhdikkaasti julkaisemalla heti aamupäivällä sosiaalisessa mediassa vastamainoksensa.

– Hei Finlayson, kiitos haasteestanne Helsingin Sanomissa tänään! Mekin teemme kauniita lakanoita. Vastuullisuus on toimintamme ytimessä.

Ikea jatkaa vakuuttamalla vastuullisuuttaan nyt ja tulevaisuudessa.

– Työmme vastuullisen puuvillatuotannon eteen jatkuu edelleen ja on hienoa, että muutkin alan toimijat ovat mukana talkoissa. Tehdään yhdessä!

Yleisön mielipiteet mainonnan toimivuudesta jakautuvat somessa. Osa kokee Finlaysonin nolanneen itsensä mustamaalaamalla kilpailijaansa, osa kiittelee hyvästä keskustelun avauksesta ympäristön hyväksi. Muutamissa kommenteissa epäillään yritysten sopineen kampanjasta etukäteen.

Kilpailijan haastaminen ympäristötalkoiden nimissä näyttää olevan mainosalalla nouseva trendi. Esimerkiksi kauramaitoa valmistava ruotsalaisyritys Oatly haastaa ruokateollisuutta kissankokoisin kirjaimin pitkin Eurooppaa ja Aasiaa.

Haastamista edelsi aggressiivisempi mainonta. Viisi vuotta sitten ruotsalaisten maidontuottajien etujärjestö koki Oatlyn kampanjan It’s like milk but made for humans -sloganin (suom. Se on kuin maitoa, mutta tehty ihmisille) loukkaavaksi ja haastoi yhtiön oikeuteen. Oatly hävisi oikeudenkäynnin, eikä kaurayhtiö saa enää käyttää iskulausetta Ruotsissa.
Suomessa yritys käytti kyseistä slogania näyttävästi, kunnes Ruokavirasto kielsi toukokuussa kaurajuoman rinnastamisen maitoon.
 

Mitä mieltä olet Finlaysonin haastavasta mainoksesta?

Kekseliästä mainontaa
26% (375 ääntä)
Ympäristö hyötyy haasteesta
26% (387 ääntä)
Nolo yritys mustamaalata kilpailijaa
25% (360 ääntä)
Taitaa olla sovittu juttu
13% (191 ääntä)
Kyllä kilpailla pitää
10% (152 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1465

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (4)

Kommentit

" Milk is for babies. When

" Milk is for babies. When you grow up you have to drink beer " -Arnold Schwarzenegger

Finlaysonin tavaroita en

Finlaysonin tavaroita en ottaisi edes ilmaiseksi, kun yritys harrastaa sukupuolisyrjintää antamalla vain naisille alennuksia.

Muuten idea on hauska ja

Muuten idea on hauska ja ainakin puhuttava, "kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta" tai jotain sinne päin. Mutta superlatiivien käyttö mainonnassa on muistaakseni kielletty ellei ole esittää faktaa, enkä muista juurikaan nähneeni Finlaysonilla kauniita lakanoita saati kauneinta.

Kaurahiutaleita saa kaupasta

Kaurahiutaleita saa kaupasta alle eurolla kilo. Täytyykö vääntää rautalangasta mitä pitää ajatella ihmisistä jotka maksaa kaurasta yli 10 euroa kilo ja niistä jotka sitä siihen hintaan myy? Tai niistä, jotka kuvittelevat, että luonto pelastuu kun jotakin luonnollista ja hyvää prosessoidaan sen tuhannen erilaisen myllyn läpi, jotta saadaan erilaisia näennäisruokakyhäelmiä tästä alkujaan ihan hyvästä kaurasta?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu