Puheenaihe

Uusi selvitys: Perustulo ei kannustaisi työntekoon, mutta köyhyys vähenisi hieman – "Häviäjiä olisivat keski- ja suurituloiset"

Perustulosta hyötyisivät tulottomat ja pelkästään pääomatuloa saavat kansalaiset. Myös pienipalkkaiset olisivat hyötyjinä, mutta toisaalta heidän verotuksensa kiristyisi.

Päivi Taskinen-Kekki

Köyhyys vähenisi hieman, mutta kannuste ottaa vastaan työtä ei lisääntyisi, mikäli Suomessa toteutettaisiin kaikkia kansalaisia koskeva perustulo.

Erityisasiantuntija Heikki Viitamäen selvityksen mukaan perustulo nostaisi pienituloisten palkansaajien sekä yrittäjien tuloja, mutta verotusta olisi samalla kiristettävä perustulon rahoittamiseksi.

Siksi pienipalkkaistenkin nettotulot pysyisivät liki ennallaan, Viitamäki arvioi perjantaina julkaistussa selvityksessä.

Selvityksen tilasi valtiovarainministeriö (VM). Sen lähtökohtana on oletus, että perustulo toteutettaisiin budjettineutraalisti, eli se ei lisäisi julkisen sektorin kustannuksia. Rahoitus saataisiin kiristämällä palkka- ja yrittäjätuloveroja.

Viitamäen selvittämässä mallissa perustulo korvaisi nykyisen vähimmäisturvan, ja sen ylittävä osa maksettaisiin ansioetuutena.

Perustuloa maksettaisiin yhteensä 37,5 miljardia euroa. Sillä korvattaisiin nykyisiä veronalaisia etuuksia 18 miljardilla eurolla.

Viitamäen mukaan tämän seurauksena tuloerot supistuisivat lievästi ja köyhyys vähenisi hieman.

– Palkansaajien ja yrittäjien tuloverotus kiristyisi, mutta verojen jälkeiset nettotulot säilyisivät useimmilla lähes ennallaan. Työn verotus olisi pieni- ja keskituloisilla nykyistä progressiivisempaa, VM kertoo tiedotteessa.

Mallista hyötyisivät pienituloiset palkansaajat ja yrittäjät, tulottomat ja pelkästään pääomatuloa saavat kansalaiset.

Lukumääräisesti eniten häviäjiä olisi keski- ja suurituloisissa palkansaajissa sekä yrittäjissä.

Nämä ryhmät maksavat jo tällä hetkellä suurimman osan hyvinvointivaltion rahoittamisesta.

Selvityksessä Viitamäki kumoaa usein esitetyn ajatuksen, että perustulomallissa työnteko olisi kannattavaa aina, koska perustulo ei pienenisi työtulojen lisääntyessä.

– Selvityksen mukaan väitteelle ei ole perusteita. Vaikka pienituloisten palkansaajien ja yrittäjien tulotaso nousisi, työnteko ei olisi nykyistä kannattavampaa. Tämä johtuisi siitä, että jo pienituloisten työn verotusta olisi kiristettävä, jotta malli voitaisiin rahoittaa, VM kertoo tiedotteessa.

Viitamäen mukaan on mahdollista, että perustulolla voisi olla joitakin muita hyödyllisiä ominaisuuksia. Perustulo voisi esimerkiksi lieventää byrokratialoukkuja: vähimmäisetuuksien sovittelua ei tarvittaisi, vaan etuus- ja palkkatulon sovittaminen tapahtuisi verotuksen kautta. Näitä hänen selvityksessään ei kuitenkaan tutkittu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nobelia tavoitteleva tutkija lyttää perustulon – KL: Liberaalin oikeiston ja äärivasemmiston hanke23.4.2019 18.20
Perustulo ei houkutellut työllistymään, vaikka tulot olisivat nousseet mukavasti2.4.2019 15.19
Vihreiden perustulomalli olisi 600 euroa kuukaudessa – perussuomalaiset ei halua perustuloa, keskusta kokeilisi7.2.2019 15.45

Kommentit (13)

Kommentit

Eiköhän nyt lopeteta kaikki

Eiköhän nyt lopeteta kaikki perustuloista puhuminen ja pärjätköön omillaan. Junalla johonkin metsään asumaan

Niinpä, jos köyhyys vähenisi

Niinpä, jos köyhyys vähenisi ja hyväosaiset hieman joutuisivat maksamaan lisää niin ei käy, ei vaan käy. Niin me huolehdimme vähäosaisista ja huonommin toimeentulevista, sillee hyvinä ihmisinä.

Hieman maksamaan lisää? Eikö

Hieman maksamaan lisää? Eikö tämä maailman kovin progressio jukulauta jo riitä? Missään maailmassa ei ole tähän mennessä köyhyyttä poistettu ottamalta toisilta pois ja jakamalla se muille. Se vaan ei toimi niin. Neuvostoliiton esimerkin luulisi nyt jokaisen muistavan: miten kävi, kun kaikilla oli sama palkka siivoojasta lääkäriin. Ei menestynyt, ei, kaikki olivat samassa kurjuudessa ja lipulta konkurssissa. Mikä siinä työnteolla itsensä elättämisessä on niin vastenmielistä teille vasureille? Miksi ahkeruudella ja älyllään paremmin menestyviä pitää rangaista ja samalla palkita laiskoja jotka ovat valmiita elättämään itsensä muiden työllä? Ota itse joku työnvieroksuja kotiisi asumaan ja elätä alusta loppuun, niin alkaa realismi löytyä - ellet sitten itse ole juuri sellainen, joka elää toisten kustannuksella?

Ei palkansaajan , jonka

Ei palkansaajan , jonka progressiivinen veroprosentti on 30 prosenttia , veronmaksajan roolista ole enää kiristettävää. Hyöty menee Afrikan ja lähi-idän tulijoiden palveluihin , terveydenhoitoon, asumiseen ja kulttuuriin .

Kyllä perustulokin on

Kyllä perustulokin on ansaittava, ei maailmassa ole ilmaista rahaa. Kyllä ottajia varmaan olisi mutta jo ajatuskin että rahaa jaetaan ihan ilman mitään työntekoa tuntuu aika erikoiselta ja järjettömältä ajatukselta.

Suomessa ei ole mitään

Suomessa ei ole mitään kielteistä ajatusta siitä että toimeentulo jaetaan tekemättä itse mitään toimeentulon eteen: JOS kyseessä on pakolainen Afganistanista, Syyriasta, Irakista , Somaliasta. Mutta jos ajatukseen laitetaan Suomen kantaväestö , syntyperäinen Suomalainen , ajatusmalli perustulosta muuttuu heti kielteiseksi. Kun tulee siirtolaiseksi ,perustulo on oikeutettu . Eläke on oikeutettu työikäisille . Riittää että tulee Afrikasta, lähi-idästä . Tämä on ARVO pohja. Islam on erityisen arvokasta . Arajärvi ( Ex presidentti Halosen puoliso vaatii ISIS - terroristien hakemista Suomeen. Tämä kertoo osaltaantiettyjen poliitikkojen ARVO- pohjasta. Islam on arvokasta.Ääri-islam ja terroristit sympaattisuuden perikuva. Arvopohjaa ei ollut Thaimaassa skorpionin pureman komplikaaatioihin kuollutta Suomalaista kohtaan. Finnair ei päästänyt Suomen lennolle, 3 vuorokautta sairaana lentokentällä, suurlähetystö ei auttanut , VAIN Suomessa järjestetty rahankeräys auttoi miehen pääsemään tasokkaaseen sairaalaan Thaimaassa jossa dialyysihoito maksoi 3000 euroa vuorokausi. Thaimaassa sairaalasta joutuu lähtemään mikäli ei ei maksa lask uj a määräajassa. Mitään armoa ei anneta.

Onkohan selvityksen tekijällä

Onkohan selvityksen tekijällä mennyt termit sekaisin vaiko toimittelija ymmärtänyt väärin? Jos jokin muutos on n.s. "budjettineutraali" se ei muuta budjetin summia, ei meno- eikä tulopuolella. Silloin budjettineutraalissa tukien muutoksessa ei koroteta veroja vaan kulut katetaan jotakin muuta asiaan läheisesti liittyvää kustannusta pienentämällä. // Esimerkiksi tässä tapauksessa yhdistettäisi useita nyt erillisinä maksettavia tukia yhteen ja se maksettaisi kaikille. Rahoitus tulisi silloin siitä, että monet tukimuodot loppuisivat kokonaan ja lisärahan tarve tuen saajien määrän kasvun takia katettaisi nykyisten tarviharkintojen byrokratian purkamisesta säästyvillä varoilla.

Suomessa verotus vie kaiken

Suomessa verotus vie kaiken innon työnteosta.

Niinhän se on. Suomalaiset

Niinhän se on. Suomalaiset polttavat vaikka satasia jotta säästävät kympin verotuksessa. Se on tosisuomalaisuuden kovinta ydintä siinä missä älytön saunominen, hullu meuhkaaminen urheilun takia tai jauhopötkylöiden karsinogeeneille rillaaminen. Jos vielä pääsee haukkumaan erilaisilta näyttäviä niin ollaan jo perussuomalaisuuden malliyksilöitä sulka hatussa.

Kaikila joiden verotetava

Kaikila joiden verotetava tulo ylitää 4000 € kk rajan on vara maksa kyllä muutama % enemän veroja silti jää käteen vielä reilusti yli 2000 € kk ja moni joutuu tulemaan toimeen jo alta 1000 € kk tuloila. Siksi tulisikkin tulontasaus veroa periä yli 4000 € kk tulosta vaikka 3 % ja sen jälkeen seuraavista uusista alkavista tuhansista menisi taas % enemmän. Näin 10000 € kk tulosta menisi 9 % tuota veroa ja silti käteen jäisi muiden verojenkin jälkeen vielä reilusti enemmä kuin tarpeeksi.

Verot ei saisi koskaan

Verot ei saisi koskaan ylittää 15-20 prossaa.

Omalla kohdalla

Omalla kohdalla verosuunitellu huippussaan veroprosentti ollut 0-6 prossaa.

Keski- ja varsinkin

Keski- ja varsinkin suurituloisilla on mistä hävitä. Pienituloisella ei. Kuitenkin kaikista "etuisuuksista" maksetaan myös veroa noin 25%. Tämä on typerää, ja aiheuttaa vain lisää luukuilla juoksemista ja papereiden täyttämistä. Verotuksessa voisi huomioida esim asumistuen tarpeen, ja sillä olisi sitten pärjättävä. Tosin, jos kaikki turha paperinpyöritys jäisi pois, niin Kela ja TE-toimistot laittaisivat tuhansia ihmisiä työttömiksi.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu