Puheenaihe

Ay-liittopomo ärähtää "miljardiluokan tulonsiirroista" työnantajille – "Palkansaajat ovat tehneet osuutensa"

Ammattiliitto Pron mukaan Suomen kilpailukykyä rakennetaan kikyn turvin palkattoman työn varaan.

arkistokuva

Suomen suurimpiin ammattiliittoihin lukeutuvan Pron puheenjohtaja Jorma Malinen on saanut kikystä tarpeekseen. Malisen mukaan Suomen kilpailukykyä rakennetaan liiaksi työntekijöiden etuja karsimalla.
– Kiky ei voi rakentua vain palkattoman työn varaan. Nyt yrityksiltä vaaditaan rohkeita investointeja, Malinen sanoo.

– Palkansaajat ovat tehneet osuutensa yritysten kilpailukyvyn eteen.

Tänään maanantaina julkaistu Etlan tutkimus kertoo Juha Sipilän hallituksen toteuttaman kiky-sopimuksen nostaneen työllisyyttä ja parantaneen Suomen kilpailukykyä.

Jorma Malinen ilmoittaa, että kikyn turvin elinkeinoelämä rakentaa tuottavuuttaan lisäämällä palkansaajien työtaakkaa korvauksetta.

– Yritysten pitää kantaa vastuu tekemisestään. Palkattomat työtunnit on poistettava tai ne on kompensoitava täysimääräisesti palkankorotuksilla, Malinen vaatii.

Kiky-sopimuksessa palkansaajien työaikaa pidennettiin 24 tuntia vuodessa, julkisella sektorilla leikattiin lomarahoja, ja vuodeksi 2016 sovittiin palkkoihin nollakorotukset.

– Lisäksi siinä tehtiin miljardiluokan tulonsiirtoja palkansaajilta työnantajille, kun sovittiin työttömyysvakuutus- ja työeläkemaksun siirrosta palkansaajille, Malinen huomauttaa.
– Työttömyysvakuutusmaksun vaikutus on yhteensä 0,85 ja työeläkemaksun 1,2 prosenttiyksikköä. Lisäksi työnantajan sosiaaliturvamaksua alennettiin.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kiky on käymässä palkansaajien lompakolle – Yle: Keskituloiselle 250 euroa lisäveroa12.8.2019 09.29
EVA: Hallituksen työllisyystavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan Kiky kakkonen – sitä ei kuitenkaan halua6.6.2019 10.45

Kommentit (5)

Kommentit

Laittomasti Suomeen jäävät

Laittomasti Suomeen jäävät tekevät palkatonta työtä mielellään. Siinä kilpailijoita Suomalaiseen työelämään; työtä voi teettää ilman palkkaa, ilman verokorttia ja sopia vain paikallisesti työnkuvasta..ViranomAiset eivät välitä.

Virolaiset lähti jo pienten

Virolaiset lähti jo pienten palkkojen vuoksi. Milläköhän eläkkeet tulevaisuudessa maksetaan?

Kikyttely perustui

Kikyttely perustui laskennallisiin eriin eli yksikkökustannusten matemaattiseen puliveivaamiseen. Niinpä sen vaikutusten löytäminenkin perustuu samanlaiseen. Oikeastihan työn tuottavuus, tehty työ eikä tuotteet muuttuneet. Monet yritykset eivät edes toteuttaneet kikyttelyä tai käyttivät päivät "yhteishengenluomiseen" t.m.s. Mutta kun kuukausipalkkaisen palkka jaetaan työtuntien (=ilmaiset ja maksetut) palkaksi niin saadaan kustannusten aleneminen. Jos samalla tiellä jatketaan niin tuloksena on orjatyö veronmaksajien piikiin mutta työnantajien hyväksi. Missä vaan mahtavat olla veronmaksajat kun työnantajilla ei niitä ole kuulemma varaa maksaa.

Koko kiky tehtiin

Koko kiky tehtiin työnantajien hyväksi, ei tällä työllisyyttä parannettu pätkääkään. Jos teen pidempää päivää samalla palkalla, niin miten työtön voi saada työtä, kysyn vaan!

Hyvä kysymys. Lisää hyviä

Hyvä kysymys. Lisää hyviä kysymyksiä? ...sillä kukaan tuskin osaa vastata vaikka haluaisikin.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu