Puheenaihe

Näin paljon maksaa pullo ehtoollisviiniä – seurakunnat säästävät nyt vaihtoehtoisella juomalla

Malaga on Paanasen arvion mukaan tyypillisimmin käytetty ehtoollisviini. Sen hinta on noussut 8-10 eurosta 13,19 euroon ehtoollisviinien siirryttyä alkoholiveron piiriin.

Pirjo Nyman

Uusin alkoholiveromuutos korotti myös ehtoollisviinin hintaa. Uusimaa-lehti kertoi heinäkuussa, että Pornaisten seurakunnassa on kokeiltu alkoholitonta ehtoollisviiniä keväästä alkaen.

Syynä kokeilulle oli uuden alkoholilainsäädännön muutos, joka paitsi nosti viinin hintaa, myös hankaloitti sen saantia olennaisesti.

Helsingin Uutiset kysyi kirkkohallitukselta, kuinka moni seurakunta on siirtynyt käyttämään alkoholitonta ehtoollisviiniä. Jumalanpalveluksen ja hengellisen elämän johtavan asiantuntijan, Terhi Paanasen, mukaan seurakunnat ovat tässä asiassa itsenäisiä, eikä siitä koota tilastoja. Hän arvioi, että kuitenkin alle kymmenesosa seurakunnista tarjoaa pelkästään alkoholitonta ehtoollisviiniä.

Alkoholiton vaihtoehto täytyy joka tapauksessa olla tarjolla ehtoollista vietettäessä.

Paananen arvioi, että ehtoollisviininä käytetään edelleen eniten perinteistä Malaga-kirkkoviiniä, mutta myös vaihtoehtoja on.

– Ennen oli yksi kirkkoviini, jota kaikki käyttivät. Jo yli 20 vuotta on kuitenkin käytetty eri makuisia ja laatuisia ehtoollisviinejä. Alkoholiton on yksi laatu siinä missä muutkin, Paananen kertoo.

Malaga maksaa nykyisin seurakunnalle 13,19 euroa per pullo. Hinnankorotus toi seurakunnille lisäkuluja, sillä ehtoollistä vietetään messussa joka sunnuntai. Kulut ovat kuitenkin seurakuntien näkökulmasta olleet kohtuulliset. 

Ehtoollisella käytiin vuonna 1990 reilut 2 miljoonaa kertaa. Vuonna 2018 määrä oli 1 774 439 käyntiä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ehtoollisviinit menossa verolle – näin se kirpaisisi keskisuurta seurakuntaa19.9.2017 06.10
Tuomiokapituli otti kantaa piispa Teemu Laajasalon kirjanpitorikokseen: "Vahingoittanut kirkon julkisuuskuvaa ja eettistä uskottavuutta"2.5.2019 20.05
Suomessa palaa keskimäärin 7 kirkkoa vuosittain – muutama asia nousee toistuvasti esiin tekojen takaa: "Toiveet helpotuksesta ovat niin suuria, ettei niitä kukaan pysty täyttämään"26.7.2019 06.20

Kommentit (4)

Kommentit

Miksi ihmeessä on tarjottava

Miksi ihmeessä on tarjottava viiniä, tuoko se ehtoolliseen jotain lisäarvoa? Sekamehu olisi aivan passeli leivän kylkeen ja säästöä syntyisi reilusti.

Kristinusko perustuu

Kristinusko perustuu Raamattuun ja Raamatun mukaan viimeisessä ehtoollisessa nautittiin nimenomaan leipää ja juotiin viiniä. Siksi.

Älä hellitä ! sano pappi ku

Älä hellitä ! sano pappi ku juappotrankille ehtoollisryyppyä tarjos.

Mennäänpä ajassa 2000 vuotta

Mennäänpä ajassa 2000 vuotta taaksepäin. Viini oli alkoholin ansiosta juoma, joka säilyi juomakelpoisena. Vesi ei.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu