Puheenaihe

Kiky kakkosta haluava Etla neuvoo Suomea: "Pidennetty työaika lisää työllisyyttä" – näin paljon enemmän töitä tehdään Kreikassa

Suomalaiset tekevät noin tunnin lyhyempää työviikkoa kuin EU-maissa keskimäärin. Kreikkalaisten työviikko on pisin.

Sami Saarenpää

Kiky-sopimus nosti työllisyyttä ja paransi Suomen kilpailukykyä, kehuu Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla maanantaina julkaisemassaan raportissa.

– Vuonna 2016 voimaan tullut kiky-sopimus paitsi nosti Suomen työllisyyttä, myös paransi suhteellista kilpailukykyä, summataan Antti Kauhasen ja Markku Lehmuksen raportissa.

Antti Kauhanen on Etlan tutkimusjohtaja ja Markku Lehmus työskentelee Etlan ennustepäällikkönä.

Työajan pidennyksen osuus työllisyyden parantumisesta oli raportin mukaan noin 40 prosenttia.

Loput kikyn työllisyysvaikutuksista selittyvät yritysten sosiaaliturvamaksujen ja verotuksen keventämisellä.

Raportissa tarkastellaan myös suomalaisten työaikaa työllisyyden ja kilpailukyvyn näkökulmasta.

Euroopan tilastoviranomaisen Eurostatin tuoreinta työvoimatutkimuksesta ilmenee, että suomalaisten tekemät viikkotyötunnit ovat hieman alle tunnin EU-maiden keskiarvoa lyhyemmät.

Tilaston kärjessä ahkerimpina ovat kreikkalaiset, joille kertyy viikossa neljä työtuntia enemmän kuin suomalaisille.Suomessa myös lomat, arkivapaat ja muut poissaolot lyhentävät työaikaa useimpia muita Euroopan maita enemmän.

Etlassa nähdäänkin Suomeen tarvetta "kiky kakkoselle", jotta työllisyysaste nousisi hallituksen tavoittelemaan 75 prosenttiin. Etlan tulkinnan mukaan tavoitteen toteutumiseksi tarvittaisiin ainakin 40 000 työpaikkaa sen lisäksi, mitä on ennusteiden mukaan muutenkin syntymässä.

Etlan mukaan Suomi tarvitsee samansuuruisia kiky-toimenpiteitä kuin edellisen hallituksen aikana.

– Työajan pidennyksen voidaan odottaa lisäävän työllisyyttä noin 8 000‒16 000 henkilöllä vuoteen 2022 mennessä, Lehmus laskee.

Edit 13.8. klo 7.57: otsikkoa täsmennetty. Etla ei kehota suoraan ottamaan mallia Kreikasta, vaan julkaisi vertailun työajoista Eurostat-maissa.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kiky on käymässä palkansaajien lompakolle – Yle: Keskituloiselle 250 euroa lisäveroa12.8.2019 09.29
Ay-liittopomo ärähtää "miljardiluokan tulonsiirroista" työnantajille – "Palkansaajat ovat tehneet osuutensa"12.8.2019 14.18
EVA: Hallituksen työllisyystavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan Kiky kakkonen – sitä ei kuitenkaan halua6.6.2019 10.45

Kommentit (8)

Kommentit

Millaisella Kuukausipalkalla

Millaisella Kuukausipalkalla kerrotaan, toki vain vaan tänään, eli yhtenä päivänä tämän 6 minuuttia päivässä Julkiselle sektorille lisättynä lisäsi työllisyyttä maassanne jopa 40%... :-) - Täällä on kohtuullisen hauskat jutut, jossa tämän vielä jatkuessa jopa entiset Presidenttinnekin kääntyisivät haudoissaan, toki heidän valtaansa tarkoituksemukaisesti jatkuvasti kavennettuna. Myös jatkossakin yhä vähempi asia muun kuin kerronnan tasolla on "pyhää". Joka näin sisältää sitä sisällöltään vähiten, jossa härskeys hakee aivan vailla vertaistaan.

Kaikki kertymä,mitä ikinä

Kaikki kertymä,mitä ikinä tuleekin valuu työttömien,maahanmuuttajien ja takuueläkeläisten laariin. Pitäiskö nyt välillä nostaa vähän polttoaineveroa ja tietulleja?

En usko, että lisää millään

En usko, että lisää millään tavalla, koska samalla porukalla tehdään enemmän töitä, joten vähemmän tekijöitä tarvitaan. Ainostaan johdon bonukset ja sijoittajien osingot kasvavat, mutta niistä rahoista valuu vain ropoja kulutukseen. Täyttä soopaa toi Etlan änkytys.

Työnantajat teettävät

Työnantajat teettävät mieluummin ylitöitä samoilla ihmisillä kuin palkkaavat lisäväkeä.

Mitäpä jos Länsiväylän

Mitäpä jos Länsiväylän toimitus kyselisi ja uutisoisi näitä juttuja muiltakin kuin EK:n, ETLA:n ja EVA:n ammattipropagandisteilta. Luulisi olevan sen verran tolkkua, että ymmärtäisi pidemmän työajan tekemisen pienemmällä palkalla vähentävän työllisyyttä sekä suoraan että epäsuorasti: a) sama väki tekee enemmän pitempänä työaikana jolloin enempää väkeä ei tarvita vaan pikemminkin vähemmän ja samaan aikaan tulojen laskeminen vähentää kulutuskysyntää ja taas on vähemmän tarvetta työntekijöille. ETLAn laskelmissa ei, ainakaan uutisoinnin mukaan, ole eroteltu kansainväliosten taloussyklien vaikutausta. Sillä talouden viimeaikainen lyhyt ja matala piristyminen johtuu pääasiassa kansainvälisen syklin nousuvaiheesta. Pari viimeistä hallitustamme yritti tosin välttää senkin mutta epäonnistui ja nyt sitä selitellään kikyttelyllä.

ETLA ilkeää vaatia uutta

ETLA ilkeää vaatia uutta KiKyttelyä vaikka edellisenkin laskuja on vielä lankeamassa ja samaiset tahot, tällä kertaa VKL:n (n.s. "Veronmaksajain keskusliitto") suulla vaativat jo seuraavaa. "O'tempora, o'mores" sanoisi Marcus Tullius Cicero jos nyky-Suomen tiedonvälitystä ja politiikkaa seuraisi.

Epätarkan muotoilun tarkennus

Epätarkan muotoilun tarkennus: Siis ETLA vaatii uutta kikyttelyä ja VKL syyttää hallitusta kun edellisen laskut lankeavat maksettavaksi. Mutta sylttytehdas lienee sama jossakin EK:n kabineteissa.

Tässä hieman ETLAn sepustusta

Tässä hieman ETLAn sepustusta asiapitoisempi kirjoitus kikyttelyn vaikutuksista: https://vastavalkea.fi/2019/08/19/kikyn-vaikutus-tyollisyyteen/

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu