Puheenaihe

Ehtoollisviinit menossa verolle – näin se kirpaisisi keskisuurta seurakuntaa

Riihimäen seurakunnan talousjohtaja Päivi Jokinen selvitti, että ehtoollisviinin verollisuus maksaa 250-300 euroa lisää vuodessa.

Tarja Heikkonen

Alkoholilain uudistuksella on vaikutusta seurakuntiin. Nykyisin voimassa olevan alkoholilain mukaan evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen seurakunnan sekä uskonnonvapauslain mukaisesti rekisteröidyn yhdistyksen ehtoollisviinit ovat verottomia.

Jos eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen alkoholilain kokonaisuudistukseksi, verottomuus poistuu.

Eduskunta käsittelee lakiehdotusta syysistuntokauden ajan.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen selventää, että seurakunta voi toki nytkin vapaaehtoisesti maksaa veroa, jos käy ostamassa vaikkapa viinin loppuessa muutaman pullon Alkosta.

Edelleen on mahdollista hyödyntää ehtoollisviinien verottomuutta.

Asiaa tutkittiin EU-direktiivien valossa, ja kävi ilmi, että alkoholin pitäisi olla verollista myös seurakunnille.

– Eli tässä on kyse, miten EU-direktiiviä noudatetaan. Esitys siis on, että ehtoollisviinin verottomuus poistuu, kun uusi laki tulee voimaan.

Veron vaikutukset jäisivät keskikokoisen kaupungin seurakunnassa joihinkin satoihin euroihin.

Esimerkiksi Riihimäen seurakunta maksoi viime vuonna jo kirkkoviineistä veroa. Lakimuutosasiassa on ollut epätietoisuutta, sanoo Riihimäen seurakunnan talousjohtaja Päivi Jokinen ,

– Tilaamme Suomen Merimieskirkon kautta. Veron vaikutus on vuositasolla arviolta 250–300 euroa.

Jäseniä seurakunnassa oli sen verkkosivujen mukaan noin 22 800 vuoden 2012 lopussa.

Pienemmissä seurakunnissa vero olisi tätäkin pienempi. Esimerkiksi Hausjärven seurakuntaan on viimeksi tilattu ehtoollisviiniä Valamon Viiniherman Oy:stä. Talousvaikutus jää Hausjärvellä vuositasolla alle sadan euron.

Hyvinkään seurakunnan talousjohtaja Kati Yrttiaho arvioi, että veron vaikutus olisi seurakunnan ehtoollisviineissä alle 500 euroa vuodessa verrattuna arvolisäverottomaan viinin ostohintaan.

– Kuitenkin prosentuaalisesti korotus merkitsee 60 prosentin korotusta hankintahintaamme ennen arvonlisäveroa, Yrttiaho huomauttaa.

Vahvuudeltaan yli 15 prosenttiset ehtoollisviinit tulisivat tätä kalliimmaksi.

Alkoholilain uudistus

Hallituksen esitys uudeksi alkoholilaiksi annettiin eduskunnalle 14.9. ja menee vielä valiokuntakäsittelyyn ennen eduskunnan päätöstä.

Suomen alkoholilainsäädäntö koostuu vuoden 1994 alkoholilaista ja sen nojalla annetuista 13 asetuksesta. Ne kootaan uudistuksessa mahdollisimman kattavasti yhteen lakiin.

Uudistus liittyy hallituksen norminpurkuhankkeeseen.

Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

Papit juo paljon vieraineen

Papit juo paljon vieraineen kirkkolisviinejä. Siitä on näyttöjä laajemminkin. Seurakuntalaisille olisi alkoholiton oikea juoma, kun niitäkin viinejä on, se täyttää "viini" vaatimuksen.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu