Puheenaihe

Asukkaat tuskastuivat: Miksi huumeralli saa pyöriä lähiössä – "Ostarin seutu etoo ja pelottaa osaa"

Jenny Joutsela sekä vanhemmat konstaapelit Pauliina Laukko-Kemppi ja Jukka-Pekka Huuskonen vaihtavat ajatuksia Kontulan huumehärdellistä.

Jukka Hämäläinen

Viime aikoina on kirjoiteltu paljon pillerien katukaupasta Helsingin Hakaniemessä ja Sörnäisissä. Nyt olisi asukkaan mielestä aika havahtua myös Kontulan tilanteeseen.

– Täällä pyörii avoin ja ”viranomaisten hyväksymä” huumeiden kauppatori, jossa pääosa sekä myyjistä että ostajista tulee muualta, väittää kontulalainen Jenny Joutsela.

Kontulalaiset ovat hänen mukaansa kyllästyneet huumeneuloihin, itseään piikittäviin narkomaaneihin, nurkkiin virtsaajiin ja diilereiden välisiin tappeluihin.

– Ei ole normaalia joutua elämään jokapäiväistä elämää tämän karusellin keskellä, Joutsela sanoo.

Pienellä kävelyllä kulmien ympäri Joutsela on kerännyt maasta kolme huumeruiskua.

Sokkeloisen ostarin takanurkilla näkyy pieniä seurueita, mutta ainakaan suoraa piikitystä ei juuri nyt näy.

Itä-Helsingin puskaradiossa Facebookissa muutkin asukkaat todistavat samaa: huumekauppa ja huumeiden käyttö aivan Kontulan ostarin ytimessä on arkipäivää. Joku kertoo jo välttelevänsä paikkaa yksin tai ilta-aikaan.

Joutselaa surettaa se, että muuten mukavan ja viihtyisän kaupunginosan keskusta on muuttunut vastenmieliseksi.

– Osa asukkaista tekee ostoksensa muualla, koska heitä etoo ja pelottaa ostarin seutu. Tämä ei tee hyvää alueen yrittäjille.

Poliisin mukaan Helsingissä on muutamia alueita, joissa huumekauppa on yleisempää kuin muualla.

– Kontula on yksi näistä. Siellä on monenlaista yrittäjää, kuten kannabiskauppiaita ja pillerinmyyjiä, Helsingin poliisin hälytys- ja valvontayksikön komisario Katja Nissinen sanoo.

– Valvonnan keinoin siihen yritetään puuttua. Tarkistin, että tänäänkin paikalla on käynyt useita partioita.

Joutselaa ihmetyttää, miten huumeralli saa jatkua päivästä ja vuodesta toiseen ilman että viranomaiset siihen puuttuisivat.

– Poliiseja näkee harvoin ja silloinkin ainoastaan virka-autonsa suojissa, Joutsela puuskahtaa.

Valvonnan ongelma on Nissisen mukaan se, ettei poliisi voi lähteä tutkimaan kenenkään taskuja ilman selkeää havaintoa tai epäilystä.

–  Meitä auttaisi kovasti, jos ihmiset huumeiden myyntiä nähdessään heti verekseltään soittaisivat hätäkeskukseen ja antaisivat tuntomerkit.

– Silloin tilanteeseen pystyisi puuttumaan paremmin.

Nissinen tähdentää, että poliisi ei välitä ilmoittajan tietoja eteenpäin.

– Taannoin saimme yhdestä kohteesta ilmoittajalta hyvän valokuvan. Siitä näkyi henkilö kätkemässä huumeita.

– Tällaiset ovat hyviä, mutta olemme kyllä kiitollisia ihan kaikenlaisista havainnoista.

Nissinen myös muistuttaa, ettei kaikki valvonta ole näkyvää, vaan voi tapahtua siviiliasussa.

– Poliisi tekee kyllä kaikkensa häiritäkseen huumekauppaa mahdollisimman paljon, Nissinen vakuuttaa.

Joutsela toivoo, että Kontulakin saisi pian kipeästi kaivatun ostariuudistuksen.

– Useat idän lähiöt, kuten Roihuvuori, Vuosaari ja Myllypuro ovat saaneet kasvojen kohotuksen ja ovat nousseet ”idän kirouksesta”.

– Itäkeskukselle kasvojen kohotus on päättäjien taholta luvattu seuraavaksi. Milloin on Kontulan vuoro, hän kysyy.

Kontulan ostoskeskus

Kontulan ostari on Suomen suurin kattamaton ostoskeskus, jossa asioi päivittäin noin 30 000 henkeä.

Vuonna 1967 valmistuneen ostoskeskuksen on suunnitellut arkkitehti Aino Tandefelt-Laurila.

Laajennettiin vuosina 1986–1988 sen jälkeen kun Helsingin metroa jatkettiin Itäkeskuksesta Kontulaan.

Metroasema kunnostettiin vuonna 2009. Yli 80 eri liikettä.

Ostoskeskusta hoitaa Kontulan ostoskeskuksen yrittäjäyhdistys.

Ostoskeskuksen yhteydessä toimivat terveysasema, kirjasto, uimahalli ja nuorten toimintakeskus Luuppi skeittihalleineen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Huumeiden piikitystila törmäsi Helsingissä lakiin – kaupunki haluaa nyt oman erillislain15.3.2019 10.21
Helsinki empii vielä laillisia piikityshuoneita – hanke sai aikalisän25.3.2019 19.47
Euron pillereiden katukauppa rehottaa – Poliisi sai tarpeekseen: "Soittakaa heti 112"5.8.2019 12.06
Yhä useampi ryöstö liittyy netissä sovittuihin huumekauppoihin – myös nettipetokset työllistävät poliisia yhä enemmän29.7.2019 07.00
Poliisi tehovalvoo euron pillereiden katukauppaa Helsingissä, jo 32 myyjää narahtanut viikon sisällä – "Avointa ja härskiä toimintaa"9.8.2019 08.00
Kolme naista kiinni jäi itse teossa Helsingissä – epäillään pillerien katukaupasta6.8.2019 13.47
Kannabista, amfetamiinia, ekstaasia... – kymmenet festarikävijät kärähtivät huumeista Provinssissa1.7.2019 14.01

Kommentit (32)

Kommentit

Tuo ostari / sen ympäristö

Tuo ostari / sen ympäristö pitäisi siivota tuosta kaikesta pa***sta kunnolla ja tehdä siitä viihtyisä jossa ihmisillä olisi mukava käydä. Räkäisille kaljakuppiloille lappu luukulle ja tilalle pieniä kivoja kauppoja ja muutama mukava kahvila, niin alkaisi elo muuttumaan. Mutta ei, juopoilla ja narkeilla on valtavasti oikeuksia vailla mitään velvollisuuksia ja he saavat käytöksillään pilata kaikki julkiset paikat.

Tuopa juuri! Vaikka joku

Tuopa juuri! Vaikka joku noista rivikytistä haluisikin ongelmaan puuttua niin laki ja esimiehet ei anna mahdollisuutta juurikaan. Rikollisilla on niin hyvät ihmisoikeudet, paremmat kuin normaalilla kansalaisella Poliisijohto vaan twiittailee peltipoliisikuvia nettiin ja valistaa miten tulee puhua sukupuolisensitiivisesti ja kiihottamatta kansanryhmää vastaan, tosin se valistus ei koske kuin suomalaisia, muut saa tehdä mitä vaan.

Markkinatalous on toimittanut

Markkinatalous on toimittanut Kontulan ostarille ne palvelut joita paikalliset asiakkaat sinne haluavat. En usko että trendikahvila tai kivat pienet kaupat menestyisivät tuolla.

Eräillä kun on suurempi huoli

Eräillä kun on suurempi huoli,että joku ajelee ilman käsiä autoa tai että jopa turvavyö on vedetty selän taakse. Somettaminen vie kaiken ajan. Sittenhän on tämä ”vihapuhe”. Toisille se on sallittua ja toisille ei.

Kovin ovat keveitä Poliisin

Kovin ovat keveitä Poliisin selitykset. Että pitäisi soittaa ja kertoa tuntomerkit. Viime viikon loppuna Helsingin Rautatieasemalla seurailin parinkymmenen metrin päästä kuinka Aleksis Kiven patsaan ympärillä pensaiden suojissa hääräsi 10-15 hyvin epämääräisen näköistä muunmaalaaisen näköistä hemmoa. Lähellä oleva Julkinen WC oli varattu koko varsinaiseen toimintaan. Poliisia ei tunnin aikana näkynyt. Asiasta kerroin lähellä oleville asealueen vartjoille. Vastaus oli, tiedetään ja poliisikin kuulemma tietää, mutta niillä taitaa oleva muuta tekemistä. Vartijatkin sanoivat Poliisille voi soittaa. Eri asia on tapahtuuko mitään. Poliisilla ei ole hallinnassa julkisilla alueilla tapahtuva huumekauppa. Harmittaa, surettaa ja vituttaakin saamaton touhu.

Ja mitä poliisin pitäisi

Ja mitä poliisin pitäisi tehdä sillä perusteella, että joku ilmoittaa, että jossain on joukko epämääräisen näköisiä muunmaalaisen näköistä hemmoa? Poliisilla pitää olla joku peruste sille, että ihmisen saa tutkia, eli jonkun pitää tehdä ilmoitus asiasta eikä mistään epämääräisen näköisistä. Soita siis poliisille epäilyksesi huumekaupasta äläkä jupise nettipalstalla vitutuksesta.

Poliisilla on aina oikeus

Poliisilla on aina oikeus tarkistaa henkilön henkilöllisyys, siihen ei tarvita mitään lupia. Ja jos poliisi on paikalla, niin tuskin he myisivät huumeita, ja jois myisivät, niin poliisi voisi pidättää ne ja lähettää takaisin kotimaahansa.

On toki mahdollisuus

On toki mahdollisuus tarkistaa henkilöllisyys. Mitä ihmettä se tuossa tilanteessa auttaa? Eihän missään ole todettu, että olisivat laittomasti maassa. Tarkemmankin tarkastuksen voi tehdä, jos on jokin epäily. Siis esimerkiksi jos joku on nähnyt huumekauppaa, siitä kannattaa tuosta syystä ilmoittaa.

Oletko tosissasi, mitä auttaa

Oletko tosissasi, mitä auttaa? Jos henkilö vaikka hengaa kioskin lähellä ja haluaa vaikka murtautua sinne, niin jos poliisi tulee ja tarkistaa hänen henkilöllitietonsa, niin luuletko, että henkilö enää murtautuu kioskiin? Hän olisi heti epäilty ja poliisillä on hänen tietonsa. Sillä on ennaltaehkäisevä vaikutus.

Tässä nyt puhuttiin taskujen

Tässä nyt puhuttiin taskujen tutkimisesta eikä henkkareista

Suomessa poliisi laittaa

Suomessa poliisi laittaa lisää resursseja netin vihapuheita valvomaan, vaikka kaduilla mennään koko ajan turvattomampaan suuntaan.

Oli hyvä että Keski- Suomen

Oli hyvä että Keski- Suomen Poliisi otti kiinni koko Euroopan läpi n.vuosi sitten seurannassa olleet Romanialaisten 400 000 Rivotril Epilepsia lääkkeet, etteivät ne päätyneet Etelä- Suomen Poliisille näinä "Euron pillereinä" myyntiin. Erittäin halpa hinta siirtämään yhteiskunnallista keskustelua ja tuomaan ongelmia.

Poliisi ei ole kiinnostunut

Poliisi ei ole kiinnostunut Kanta-Suomalaisten asioista. Jos valittaja on muslimi niin asioihin lähtee vauhtia . Kanta-Suomalainen on toisen luokan kansalainen jolla ei väliä. Ihminen tulee ulkomailta. Tämä edunvalvonta on poliisin kärkihanke.

Tämä on valitettavasti totta.

Tämä on valitettavasti totta. Poliisin saa tarvitessaan paikalle nopeasti vain toimimalla maahanmuuttajien periaattein. Yrittää pitää pokerin ja kimittää luuriin esim. "Hullu sumilainen voi kauta paale voi olla puuko kasisa" Ennen kuin ehdit panna puhelimen taskuun niin apu on paikalla tai ainakin pillien ääni jo kuuluu. Yhdenvertaisuuden vuoksi toki kantasuomalainen voi toimia samoilla toimintaperiaatteilla muunnellun totuuden suhteen.

USASta Seattlesta mallia:

USASta Seattlesta mallia: siellä ei huumeporukka lorvi, ryyppää eikä tee kauppojaan , levittele neuloja kauppakeskusten ja puistojen luona. Poliisi pitää siitä huolen.Poliisi siis tekee ihan oikeaa työtä ,Palkkansa vastikkeeksi , toisin kuin Suomessa . Suomen poliisi toimii psykologina ja kuuntelijana ja selittelijänä . Itse työn tulokset olemattomia . Seattlessa Baareissa ja ravintoloissa on tarvittaessa näytettävä passi , muuten ei tarjoilla alkoholijuomia yhtäkään millilitraa. Suomen poliisi on lähinnä muslimien talutushihnassa .

USASta Seattlesta mallia:

USASta Seattlesta mallia: siellä ei huumeporukka lorvi, ryyppää eikä tee kauppojaan , levittele neuloja kauppakeskusten ja puistojen luona. Poliisi pitää siitä huolen.Poliisi siis tekee ihan oikeaa työtä ,Palkkansa vastikkeeksi , toisin kuin Suomessa . Suomen poliisi toimii psykologina ja kuuntelijana ja selittelijänä . Itse työn tulokset olemattomia . Seattlessa Baareissa ja ravintoloissa on tarvittaessa näytettävä passi , muuten ei tarjoilla alkoholijuomia yhtäkään millilitraa. Suomen poliisi on lähinnä muslimien talutushihnassa .

Poliisin tehtävät ovat

Poliisin tehtävät ovat muuttuneet järjestyksen valvonnasta taloudelliseksi tulosyksikkö toiminnaksi. Huumediilerin pidätys ei tuota valtiolle mitään.

Eikö poliisi voi puuttua

Eikö poliisi voi puuttua näihin kaupparatsuihin joka myy chanel 5 muovikassista .Nämä herrat liikkuu ympäri suomea ilmais junalla.Perjantaina Itäkeskuksessa ,maanantaina Tikkurilassa , tiistaina Tikkurilassa kaikki eri henkilöitä .Klaaniin kuuluu jo kymmenkunta miestä. Ainakin kaksi heistä, nähty ja itselleen tarjottu " lääkkeitä ".Iso vatsaisia vanhempia miehiä ja isokokoisia nuorempia miehiä kaikki ulkomaalaisia olleet jo vuosia suomessa.Miksiköhän saavat vapaasti harjoittaa kulkukauppaa, matkustaa ilmaiseksi junilla, VR kyllä tietoinen , jos huomaavat heivaavat seuraavalla asemalla ja ukot nousee seuraavan junaan ja matka jatkuu.Jos uhkaa soittaa poliisille niin katoavat hetkessä joten ...

Alueelle pitäisi rakentaa ja

Alueelle pitäisi rakentaa ja asentaa poliisin teknillisen valvonnan kameroita turvallisuuden parantamiseksi.

Nopeuskamerat moottoritiellä

Nopeuskamerat moottoritiellä tuottavat rahaa poliiseille, kun taas kamerat narkareiden kantopaikoissa eivät tuottaa mitään. Miksi poliisi sijoittaisi rahaa siihen, mikä ei tuota voittoa?

Rasistiksi ei voi ruveta,

Rasistiksi ei voi ruveta, siksi kaikki mikä tulee ulkomailta tulee suvaita. Mitään pahaa ,mitään negatiiivista ei saa puhua . Muuten olet rasisti. Jos arvostelet Irakilaista raiskaajaA, tulee syyte vihapuheesta.

Ei siihen puututa, koska

Ei siihen puututa, koska kyseessä varmaankin parempi huumekauppa. Tää katsotaan tervetulleeksi monikulttuurisuudeksi ja toisaalta tekevät bisnestä ja rahoittavat näin elämäänsä. Että mikä vikana siis? Vähän nyt suvaitsevaisuutta taas.

Turussa VArissuo on

Turussa VArissuo on huonomaineinen vieraskielisten asuttama lähiö, aiemmin siellä oli omistusasuntoja mutta lähiön asukkaat ovat työttömiä Arabeja, Irakilaisia , Afrikkalaisia . Liikkeet joita Varissuolla on , ovat ulkolaisille tarkoitettuja ja ulkolaisten pitämiä . Suomalaiset ovat kaikonneet alueelta . Tällaisia Ruotsin kaltaisia slummeja ei toivoisi Suomeen. ,Niissä on pelottavaa liikkua , poliisikaan ei välitä tai uskalla vartioida slummeissa.

Mihin ne omistusasunnot

Mihin ne omistusasunnot Varissuolta sitten ovat kadonneet, jos niitä ennen oli, mutta ei ole enää? Onko ne muutettu vuokra-asunnoiksi mainitsemillesi vai asuvatko he nykyisin omistusasunnoissa? Enpä usein ole kuullut, että entisistä omistusasunnoista tulee suurin määrin vuokra-asuntoja, siksi en ymmärrä kommenttia. Tietysti voi olla, jos joku sijoittaja on ostanut noita omistusasuntoja ja laittanut sitten vuokralle. Marginaalista toimintaa olettaisin olevan kuitenkin...

Jos poliisin epäilty henkilö

Jos poliisin epäilty henkilö on muunmaalainen kuin S uomalainen tai näyttää muulta kuin Suomalaiselta, tyyppi nostaa syytteen rasismista ja syrjinnästä. Siksi poliisi ei uskalla puuttua tai kysellä ulkomaalaisilta mitään , poliisi ei voi puuttua mihinkään epämääräiseen toimintaan mikäli tyyppi on etniseltä olemukselta muu kuin Suomalainen.

Seuraaja; Islamin usko

Seuraaja; Islamin usko tulisi lailla kieltää. Islamin uskoiset kaapunaiset pakkotöihin Kelan eläkkeen sijaan .Ilmainen terveydenhuolto pois ulkomaalaisilta ja laittomasti maassa oleskelevat pois Suomesta.

Seuraaja12; on pidettävä

Seuraaja12; on pidettävä Islamin uskon kauheudet tietoisuudessa. Tietoisuus ja tyytymättömyys on kehityksen alku.

Seuraaja12 hyvä: nimimerkin

Seuraaja12 hyvä: nimimerkin perusteella tehtäväsi on seurata , ei kommentoida.

Kaverini soitti poliisille,

Kaverini soitti poliisille, kun hänelle kaupattiin selvästi varastettua tavaraa auton peräkontista, ulkomaalaisten toimesta, kaupan parkkipaikalla. Hän odotti poliisin saapumista parkkipaikalla kolme varttia. Poliisia ei koskaan näkynyt, ja kun nämä "kauppiaat" lopulta häipyi parkkipaikalta useammat kaupat tehtyään, niin lähti hänkin harmissaa ajelemaan kotiaan kohti.

Ongelmaporukkaa tuo näihin

Ongelmaporukkaa tuo näihin ostareille myös nämä päihteidenkäyttäjille tehdyt päiväkodit joissa tarjoillaan aamupalaa ym. Syötyään jäävät parveilemaan / sekoilemaan sinne aiheuttaen kanssaihmisille epämielyttävän ympäristön. Näitä sitten yhteiskunta paapoo maksamalla kaiken ja antamalla vielä rahaa millä rellestää. Tokihan heidän pitää myös vaatteet ym saada lahjoituksina kun omat rahat on vedetty kurkusta tai suoneen. Pikkuhiljaa pitäisi vaatia vastuuta myös heiltä ja jos ei kuntoutuminen kiinnosta, elelkööt vaikka veneen alla.

Poliisi istuu autossa, eikä

Poliisi istuu autossa, eikä tee elettäkään, kun maahanmuuttajat ajavat autolla Kontulan Ostarilla. Ei siellä ole 50 vuoteen tarvinnut ennenkään ajaa, sillä tavaroiden toimittaminenkin onnistuu myymälätilojen takaovien kautta. Ja vaikka ei onnistuisikaan, niin sitten kannetaan parkkipaikalta. Eihän siellä saa ajaa fillarillakaan.

Joo-o. Pysytelkäähän nyt

Joo-o. Pysytelkäähän nyt kommentoijat vaikka sitten muualla. Puhos elää ja voi hyvin, eikä Kontulan vapaakaupunginosaan kaivata muiden asioihin puuttuvia nillittäjiä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu