Puheenaihe

Matti Vanhanen: "Kansanedustajien pitää voida puhua kaikista asioista" – poikkeuksena poliitikkojen omat rikosepäilyt

Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mukaan kansanedustajien tulisi pidättäytyä kertomatta etukäteen kantaansa tapauksissa, joissa kansanedustajia epäillään rikoksesta. 

Johanna Erjonsalo / arkisto

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) haluaa, että poliitikot eivät kertoisi etukäteen mielipiteitään kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) rikosepäilyihin.

Vanhasen mukaan kansanedustajilla ja eduskuntaryhmillä on velvollisuus säilyttää asiassa maltti.

– Jos kyseessä on viranomaisten asia, silloin poliitikkojen ei tule siihen sotkeutua, Vanhanen muistutti eduskunnassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Poliisi kertoi pari viikkoa sitten aloittaneensa esitutkinnan Mäenpään kommenteista, joita hän oli esittänyt eduskunnan täysistunnossa. Häntä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Mäenpää vertasi täysistunnossa kesäkuussa muslimiturvapaikanhakijoita torjuttaviin eli haitallisiin vieraslajeihin.

Mäenpää ei ole ainoa kansanedustaja, joka on esitutkinnan kohteena sanankäyttönsä vuoksi. Kansanedustajat Päivi Räsänen (kd.), Hussein al-Taee (sd.) ja Sebastian Tynkkynen (ps.) ovat viranomaisten huomion kohteena. Heitä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

– Sananvapaudesta keskustelu on tärkeä aihe tässä ajassa. Ympäri maailmaa käytävä keskustelu koettelee sananvapauden rajoja; sitä, mikä on soveliasta, sivistyneeseen käytökseen kuuluvaa ja mikä ei, Vanhanen painotti.

– Eduskunnassa kaikista asioista pitää voida puhua, mutta muita loukkaamatta ja leimaamatta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (2)

Kommentit

Muttakun ei vaan voi

Muttakun ei vaan voi

Niin, ei voi.

Niin, ei voi.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu